Με καθυστέρηση τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές

Έξω από την πόλη της Μυτιλήνης στην Λέσβο, στο camp της Μόρια, έχει στηθεί μια πόλη έξω από την πόλη. Σε μια μεγάλη έκταση με λιόδεντρα, τον Ελαιώνα, πρόσφυγες και μετανάστες επεκτάθηκαν με αυτοσχέδια σπίτια. Eurokinissi

Με μεγάλη καθυστέρηση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, 17 Μαρτίου 2020, την λήψη μέτρων προστασίας και προφύλαξης από την εξάπλωση του κορονοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στις δομές φιλοξενίας και στην υπηρεσία ασύλου.

Κάποια από τα μέτρα αυτά και κυρίως αυτό που αναφέρεται σε τήρηση κανόνων υγιεινής χαρακτηρίζεται - σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο - όχι μόνον ανεφάρμοστο στους ανοικτούς και χαώδεις καταυλισμούς στα χωράφια του Χαλκειούς και της Μόριας, αλλά ακούγεται ως τραγικό.

Πέραν δε τούτων - όπως επισημαίνεται-, ουδεμία αναφορά κάνει το Υπουργείο για την αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής ειδικότερα.

Τι ανακοινώθηκε

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία όσων διαμένουν στις δομές και των εργαζόμενων.

Μεταξύ άλλων αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων και φορέων και οι δράσεις αυτών εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας και η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία. Αναστέλλεται, ακόμη, η λειτουργία και των άτυπων δομών εκπαίδευσης στις δομές και διακόπτονται όλες οι δραστηριότητες εντός των κλειστών εσωτερικών χώρων (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κτλ). Επίσης, γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, ενώ σε καθημερινή βάση θα υπάρχουν δύο ανακοινώσεις με οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ελληνικά ή και αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.

Αναλυτικά, οι οδηγίες έχουν ως εξής:

1. Αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.

2. Υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.

3. Σε καθημερινή βάση δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.

4. Ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.

5. Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.

6. Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και σε συνεννόηση με τους συντονιστές ΣΕΠ, αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις Δομές.

7. Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού αυτών, για 14 ημέρες (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.).

8. Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις δομές σε κλειστούς χώρους.

9. Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και εφαρμογή των οδηγιών του, σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

10. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορονοϊού εντός των κέντρων και δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του κέντρου, όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.

11. Επίσης, κατά τη σίτιση (για τα ΚΥΤ), να εξεταστεί α) το ενδεχόμενο να καλούνται τμηματικά οι φιλοξενούμενοι για να παραλάβουν το φαγητό τους ή/και β) να γίνεται μία φορά την ημέρα η διανομή της συνολικής ποσότητας φαγητού.

12. Λειτουργία ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων.

Επισημαίνεται ότι όλες οι προαναφερόμενες οδηγίες διερμηνεύονται στις ομιλούμενες γλώσσες και κοινοποιούνται στον πληθυσμό, που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας. Η επικαιροποίηση αυτών των οδηγιών θα είναι συνεχής, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Σημειώνεται ότι ήδη η Υπηρεσία Ασύλου έχει ανακοινώσει την αναστολή υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού στα γραφεία της στην ενδοχώρα και τα νησιά, καθώς και την αναστολή όλων των διοικητικών ενεργειών, μέχρι τις 10 Απριλίου.

Πηγή: astraparis.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.