Με κορόνες για την Ρωσία, Κύπρο και καταγγελία Ερντογάν ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ

Με κορόνες για την Ρωσία, Κύπρο και καταγγελία Ερντογάν ο Μητσοτάκης στον ΟΗΕ

Σε αυστηρό τόνο αλλά με έμφαση στις απειλές και την επιθετικότητα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία και χωρίς το «σκληρό μήνυμα» που προανήγγειλαν κυβερνητικές πηγές εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εστίασε στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά διαχώρισε τον τουρκικό πληθυσμό, επιχειρώντας να απευθύνει μήνυμα φιλίας στους γείτονες, διατηρώντας όμως τη ρητορική της απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλάει για “κόκκινες γραμμές”. Η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι οι απειλές της Τουρκίας για την κυριαρχία των νησιών. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΩ», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «είναι γλώσσα επιτιθέμενου, όχι ειρηνοποιού».

Αυτό ήταν το μήνυμα με λίγα λόγια, που κόμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πολυαναμενώμενη ομιλία του στον ΟΗΕ, απευθυνόμενος τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τη διεθνή κοινότητα. Παράλληλα, με μια σειρά αναφορών επιχείρησε να καταδείξει την τουρκική επιθετικότητα, φέρνοντας στο τραπέζι τις απειλές Ερντογάν πως «θα έρθουν μια νύχτα», και καταγγέλλοντας την τουρκική ρητορική και την αντίφαση σε σχέση με το γεγονός πως προέρχεται από ένα μέλος του ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα, είχε κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός πως η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή και η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες και αποφάσεις.

«Η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί εισβολή. Για 50 χρόνια οι Κύπριοι ζουν σε διχοτομημένο νησί ως συνέπεια μιας παράνομης εισβολής». «Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Άγκυρα παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε ακόμα.

«Με έχετε ακούσει ήδη και να ξέρετε ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο με σεβασμό στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εταίρος της ΕΕ αν το θέλει. Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όπως πχ με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Αλλά συνεχίζει να διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στον Καύκασο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Αυτή ήταν μια ακόμα αναφορά του προς τη διεθνή κοινότητα, ενώ σε άλλο σημείο απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό, τονίζοντας πως «δεν είμαστε εχθροί».

Εισαγωγικά αναφέρθηκε και πάλι εκτενώς στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με κορώνες για την ανάγκη να ηττηθεί η Ρωσία, συνδέοντας έτσι για μια ακόμα φορά την τουρκική επιθετικότητα με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter