Με λογική πολυεθνικής το κυβερνητικό σχήμα

Με λογική πολυεθνικής το κυβερνητικό σχήμα

Το κυβερνητικό σχήμα με λογική πολυεθνικής το οποίο έφτιαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε ήδη να γίνεται αντικείμενο κριτικής αλλά και χλευασμού. «Ο Κυριάκος νομίζει ότι τον ψήφισαν τα οικονομικά λόμπι του Λονδίνου και οι διάφοροι γιάπις που διόρισε υφυπουργούς και ουχί ο κόσμος της ΝΔ» ακούστηκε να λέει οργισμένος πρώην υπουργός και άνθρωπος που διατηρεί καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και ειδικά με την Ντόρα Μπακογιάννη. 

Βουλευτής που εκλέγεται σε μεγάλη περιφέρεια εκτός Αττικής εξηγούσε ότι «αποτελεί προσβολή στη βάση και στα στελέχη της ΝΔ το “παιδομάζωμα” τόσο πολλών τεχνοκρατών και στελεχών πολυεθνικών εταιρειών που έχρισε εν κρυπτώ και παραβύστω υφυπουργούς ο Μητσοτάκης». Επίσης υπογράμμισε ότι «είναι αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα το προεκλογικό σύνθημα του Κυριάκου “όλοι μαζί” έγινε “γιάπις και πασόκοι όλου του κόσμου… προσλαμβάνεστε”», προσθέτοντας ότι «δεν θα πάρουμε», δείχνοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του για τις επιλογές του νέου πρωθυπουργού.

Κόλπο γκρόσο

Η άλωση της κυβέρνησης από τους υφυπουργούς-τεχνοκράτες ήταν τελικά προμελετημένο «έγκλημα» εις βάρος της πλειονότητας των «γαλάζιων» βουλευτών και εκτελέστηκε με χειρουργική ακρίβεια και πάσα μυστικότητα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, με εξαίρεση κάποιους δικούς του ανθρώπους, ουδείς μέσα στη ΝΔ γνώριζε το κυβερνητικό σχήμα που ξεφούρνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κορυφαία δεξιά στελέχη δεν κατάφεραν, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, να μιλήσουν μαζί του μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας που ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό σχήμα. Κάποιοι εξ αυτών κάνουν λόγο για «αναξιοπιστία» και «αγνωμοσύνη» του νέου πρωθυπουργού. Ωστόσο υπάρχει ηγετικό στέλεχος της συντηρητικής παράταξης το στόμα του οποίου στάζει μέλι για τον πρωθυπουργό. Οπως λέει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, σε συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη 20 ημέρες πριν από τις εκλογές έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά του ώστε να προταθεί για πρόεδρος της Βουλής ο Κώστας Τασούλας, να πάει στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κώστας Καραγκούνης (ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ήταν αρμόδιος τομεάρχης για θέματα Δικαιοσύνης), ο Κώστας Σκρέκας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εργασίας να διοριστούν ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νότης Μηταράκης. Στον βαθμό που όσα υποστηρίζει το ηγετικό στέλεχος που προαναφέραμε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κρίνοντας τις τελικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη διαπιστώνει κανείς ότι 3 1/2 στα 5 αιτήματα-ρουσφέτια που ζήτησε τα πήρε. Το… μισό αφορά τον Σκρέκα, ο οποίος ξεκίνησε από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά ακούστηκε για υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στο τέλος… βολεύτηκε ως υφυπουργός Γεωργίας.

Γκρίνιες

Με το καλημέρα άρχισαν οι γκρίνιες μέσα στη ΝΔ. Οι κατηγορίες των… γκρινιάρηδων είναι τρεις: οι βουλευτές που δεν έγιναν υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη που διαμαρτύρονται για την κυβέρνηση των τεχνοκρατών-υφυπουργών και οι βουλευτές και τα «γαλάζια» στελέχη που ενίστανται για τους πασόκους που μπήκαν με φόρα στο μαγαζί τους.

Ας ξεκινήσουμε με όσους… έμειναν με το κοστούμι στο χέρι. Αυτήν τη στιγμή καταγράφονται πολλές γκρίνιες από τους βουλευτές Θεσσαλονίκης που είδαν να εκπροσωπούνται στην κυβέρνηση… ΑΕ του Κυρ. Μητσοτάκη μόνο με τον Θόδωρο Καράογλου σε θέση υφυπουργού. Τζάμπα οι «μακεδονικοί αγώνες» που έδωσαν οι Μακεδόνες βουλευτές, λένε κάποιοι σκωπτικά. Τα ίδια λένε και οι συνάδελφοί τους από την Πελοπόννησο που ο νέος πρωθυπουργός τους… ξεπέταξε με δύο θέσεις υφυπουργών. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στον Εβρο, ενώ η Θεσσαλία των 20 και πλέον βουλευτών εκπροσωπείται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υφυπουργό Κ. Σκρέκα. Ομως και οι βουλευτές Αττικής δηλώνουν αδικημένοι, μιας και όπως λένε «ήρθαν τα άγρια για να διώξουν τα ήμερα», υπονοώντας ότι η «φυλή» των υφυπουργών τούς… πήρε τα υπουργεία από το στόμα.

Η δεύτερη κατηγορία (αυτών που βλέπουν ως εισβολείς τους τεχνοκράτες) είναι και η πιο ζωηρή στα σχόλια που κάνει για τις επιλογές του αρχηγού τους. «Οσοι νομίζουν ότι οι βουλευτές που εξέλεξε ο ελληνικός λαός μπορούν να κάνουν τις γλάστρες των αλεξιπτωτιστών υφυπουργών είναι γελασμένοι» τονίζουν πολλοί από τους κομμένους και προσθέτουν ότι ο τρόπος που δομήθηκε η κυβέρνηση είναι προβληματικός και προσβλητικός για τους «ψηφοφόρους μας, οι οποίοι εμάς ψήφισαν και τους… προέκυψαν golden boys από το Λονδίνο».

Στην τρίτη κατηγορία συναντά κανείς τους αντιπασόκους βουλευτές της δεξιάς παράταξης, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν ότι από τους 18 υπουργούς οι 8 προέρχονται από το… τιμημένο ΠΑΣΟΚ. Είναι οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη, Γιώργος Γεραπετρίτης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ακης Σκέρτσος, Λευτέρης Οικονόμου, Θεόδωρος Λιβάνιος και ο προερχόμενος από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς Χάρης Θεοχάρης.

Εποπτεία

Με βάση το νέο κυβερνητικό μοντέλο (το οργανόγραμμα που παρουσίασε ο Μητσοτάκης παραπέμπει ευθέως σε πολυεθνική εταιρεία ή τραπεζικό ίδρυμα παρά σε εκλεγμένη κυβέρνηση) εκτός από το ότι οι υπουργοί και υφυπουργοί θα αναφέρονται στον πανίσχυρο άνδρα του Μαξίμου Ακη Σκέρτσο, προβλέπεται να βρίσκονται σε όλα τα υπουργεία και δύο στελέχη που θα παρακολουθούν καθημερινά πώς λειτουργούν οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους. Θα τους δίνουν εντολές, θα τους παρακολουθούν, θα τους δίνουν πληροφορίες από άλλα υπουργεία για έργα συναρμοδιότητας και μετά όλοι αυτοί οι τοποτηρητές στα υπουργεία θα δίνουν αναφορά στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Συμπερασματικά, όπως προκύπτει από τη νέα δομή της κυβέρνησης φαίνεται ότι οι υπουργοί και υφυπουργοί θα είναι υφιστάμενοι του Σκέρτσου και του Γεραπετρίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter