ΣΥΡΙΖΑ: Με μεγάλα ονόματα και συγκεκριμένες προτάσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Με μεγάλα ονόματα και συγκεκριμένες προτάσεις

Οι παρεμβάσεις της Κουμουνδούρου ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής με την οποία ξεκινά επισήμως η μάχη της πρωτιάς

Ξεκάθαρος είναι πλέον ο ορίζοντας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών και στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τα μεγάλα ονόματα-εκπλήξεις, αλλά και πρόγραμμα με θέσεις και προτάσεις για το κράτος και την καθημερινότητα των πολλών.

Με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών να λειτουργεί ως τομή στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θεωρεί ότι η έως τώρα αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία έχει δείξει ποιος υπερασπίζεται την κοινωνική απαίτηση για «δικαιοσύνη παντού» και ποιος τη «συγκάλυψη σε όλα». Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει προτάσεις για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης αλλά και στελέχωσης νευραλγικών και κοινωνικά ευαίσθητων θέσεων του κράτους.

Επιπλέον η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει καθ’ όλα έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας από την πρώτη κιόλας Κυριακή, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει απολέσει οριστικά και αμετάκλητα το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αλλά και τη δυνατότητα να βρει κυβερνητικό εταίρο. Πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν ότι η ΝΔ είναι ικανή «να σύρει τη χώρα ακόμη και σε τρίτες εκλογές, εκβιάζοντας για κάτι που είναι αδύνατον, δηλαδή να σχηματίσει κυβέρνηση».

Ανακοινώνονται οι εκπλήξεις

Σπεύδουν να κλείσουν τις προσωπικότητες που, μεταξύ άλλων, θα σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση του τελευταίου πολιτικού ανοίγματος που θα επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Το βάρος για τις ηχηρές προσωπικότητες που θα βρεθούν στο Επικρατείας έχει πέσει εδώ και καιρό στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει προτάσεις και ονόματα-εκπλήξεις που θα συμπληρώσουν τα ελάχιστα κενά στα ψηφοδέλτια ανά περιφέρεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος των εκπλήξεων θα γίνει γνωστό ακόμη και μες στις επόμενες ημέρες. Βέβαια, το σύνολο των υποψηφιοτήτων αναμένεται να γίνει γνωστό πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει την τελική έγκριση.

«Πώς θέλουμε να ζούμε;»

Ωστόσο ας σημειωθεί ότι η ΚΕ θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και για έναν παραπάνω λόγο. Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μαζί με τα ψηφοδέλτια θα εγκριθεί και το πρόγραμμα-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο «τι κράτος θέλουμε» και στο «πώς θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ασφάλεια». Οι συσκέψεις έχουν ήδη ξεκινήσει και ο στόχος είναι ένας και κοινός για όλο τον κομματικό οργανισμό: η επεξεργασία πολύ συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο τη δημιουργία ενός συνολικά νέου μοντέλου διακυβέρνησης αλλά και τη στελέχωση νευραλγικών και κοινωνικά ευαίσθητων θέσεων του κράτους. Οπως αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου, τη στιγμή που η ΝΔ εξακολουθεί να επιμένει στο λιγότερο κράτος ακόμη και μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά και σε ένα πελατειακό κράτος, που «το αποτέλεσμα αυτού το είδε όλη η κοινωνία στον τρόπο τοποθέτησης του ακατάλληλου σταθμάρχη», ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται σχέδιο που «θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τον υγιή ανταγωνισμό αλλά και την αποτελεσματικότητα έναντι της γραφειοκρατίας». Ποιους τομείς θα ακουμπά; Δικαιοσύνη, δημόσιο εν γένει, δομές του βαθέος κράτους όπως είναι λ.χ. η ΕΥΠ, τις διοικήσεις στα νοσοκομεία, ακόμη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Να αναμένουμε ρηξικέλευθο πρόγραμμα για τον μετασχηματισμό του κράτους, λοιπόν, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Σίγουρα θα συζητηθεί.

«Δικαιοσύνη ή συγκάλυψη»

Με τη σύγκρουση στα Τέμπη να ανακατεύει την τράπουλα και να φτιάχνει νέες κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες, κορυφαίο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι πλέον η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι συνώνυμο της συγκάλυψης που επιχειρεί η ΝΔ «είτε αφορά τα αίτια της

σύγκρουσης είτε τις υποκλοπές» και ο ΣΥΡΙΖΑ συνώνυμο της προσπάθειας να πέσει άπλετο φως και να επέλθει «Δικαιοσύνη παντού». Σε αυτήν τη νέα συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, το πολιτικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για «Δικαιοσύνη παντού» φαίνεται να αποκτά νέα ισχύ και δυναμική. Δίπλα, όμως, στο «Δικαιοσύνη παντού» να αναμένουμε να δούμε να προστίθεται και η ασφάλεια, καθώς το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρεί να απαντήσει στη γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια που εύστοχα συμπυκνώθηκε στο σύνθημα «πάμε και όπου βγει». «Δικαιοσύνη παντού και ασφάλεια στην καθημερινότητα του πολίτη» φαίνεται να αποτελούν, λοιπόν, το κεντρικό μήνυμα που θα εκπέμψει με μεγαλύτερη ένταση ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter