Με μικρό καλάθι ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

Με μικρό καλάθι ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια

Υπό την πίεση της αύξησης του κόστους της ενέργειας αλλά και τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κρατώντας ωστόσο μικρό καλάθι.

Για το άκαρπο αποτέλεσμα των συνομιλιών έδωσε μια πρώτη γεύση ήδη ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η κυβέρνηση αν θεωρήσει ότι πρέπει να πάρει κάποιο επιπλέον μετρό, θα το πάρει. Ο αρμόδιος όμως για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες», εξηγώντας ότι η κυβερνητική παρέμβαση ολοκληρώθηκε με το επίδομα θέρμανσης και αν υπάρξει ανάγκη για επιπλέον παρεμβάσεις αυτές μετατίθενται για τις αρχές του 2022.

Η δήλωση Σκυλακάκη για φρένο στις παροχές δεν ήρθε σε ουδέτερο χρόνο, αλλά την ώρα που λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση της οικονομίας από τους Θεσμούς και πληροφορίες φέρουν να ζητούν επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και όχι άλλη επιδοματική πολιτική.

Προτεραιότητα της Ελλάδας τη Σύνοδο Κορυφής είναι η προώθηση μίας κοινής αγοράς, όπως συνέβη και με τα εμβόλια και σε δεύτερο μακροπρόθεσμο χρόνο μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην στήριξη της πρότασης της Ιταλίας να προμηθευτεί η ΕΕ για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος μονοπωλίου.  Το μειονέκτημα είναι πως πολλές χώρες έχουν έρθει ήδη σε διμερείς συμφωνίες με τις εταιρείες κάτι που δυσκολεύει την κοινή διαπραγμάτευση. 

Η Ανατολική Μεσόγειος και δη η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση μιας εναλλακτικής πηγής, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου. Ενδεικτική του παραπάνω ήταν και η αποστροφή του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προχθές στην Αθήνα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ότι από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο φυσικό αέριο και από εκεί μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία κατά τη Σύνοδο να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε δυο κράτη μέλη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο επαναλαμβάνοντας ότι με αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες η γειτονική χώρα υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το έτερο μεγάλο θέμα λόγω και της κρίσης στο Αφγανιστάν, είναι το μεταναστευτικό που «καίει» πάντα την Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Για το συγκεκριμένο θέμα πρόκειται να επαναλάβει την ανάγκη αλλαγής του συμφώνου του Δουβλίνου και να παρουσιάσει αναλυτικά τη σημερινή κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter