Η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο

Με νέα μέσα συνεχίζεται η απορρύπανση στον Σαρωνικό - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ (Photos)

Μία συσκευή που μπορεί να απελευθερώσει πετρελαιοειδή που πιθανόν έχουν καθίσει στο βυθό και στη συνέχεια να γίνει η περισυλλογή τους, εφαρμόζει για πρώτη φορά η ανάδοχος ιδιωτική εταιρεία αντιρρύπανσης σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης, στις παράκτιες περιοχές που έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» στον Σαρωνικό.

Έως τώρα, από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο έχουν συνολικά απαντληθεί από τις δεξαμενές του 2.517 μίγματα πετρελαιοειδών.

Στο πετρελαιοφόρο «ΣΥΡΟΣ» έχουν φορτωθεί 984 κυβικά μέτρα πετρελαιοειδών και άλλα 1.533 κυβικά μέτρα στο πετρελαιοφόρο «Lassea».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που είχε δώσει κατά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου το λιμενικό σώμα, το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ», είχε αποπλεύσει έμφορτο από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από ιδιωτικά συνεργεία, το λιμενικό σώμα και εθελοντές, οι εργασίες απορρύπανσης από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας, στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση, ενώ συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς ο καθαρισμός των ακτών και του βυθού με μηχανικά μέσα στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων - Λιμνιώνα - Κυνοσούρας, από ενισχυμένο προσωπικό 147 ατόμων, ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντών.

Στη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ έχει καθαριστεί πλήρως η παραλία «Βοτσαλάκια», το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «Φρεαττύδα» πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, επιχείρησαν συνολικά τριάντα άτομα της αναδόχου εταιρείας.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α' και Β' Αλίπεδο Αλίμου επιχείρησαν άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία διενήργησαν εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Μπροστά από τις παραλίες των δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της παλιάς «Φαντασίας», του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχείρησαν συνολικά σαράντα άτομα ιδιωτικού συνεργείου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Αναμένεται επίσης να διενεργηθούν εργασίες καθαρισμού του βυθού των εν λόγω περιοχών.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα), όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχείρησε συνεργείο συνολικά 38 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.

Στην εγκατάσταση «Αστέρας Γλυφάδας» επιχείρησε συνεργείο 24 ατόμων της αναδόχου εταιρείας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες από δύο πλυστικά μηχανήματα, δύο βυτιοφόρα οχήματα και μία αντλία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας» Βουλιαγμένης συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ

Στο μεταξύ, μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Πασαλιμάνι διοργάνωσαν Εργατικά Κέντρα και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή που υπέστη ο Σαρωνικός εξ αιτίας του ναυαγίου του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

«Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες ευθύνες για τα πλωτά φέρετρα-σαπάκια, για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, για την διαφθορά στα υπουργεία και τον κρατικό μηχανισμό, για την μόλυνση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της ζωής των ανθρώπων, αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η ανάπτυξη η δική τους» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση. 

«Η δική μας ανάπτυξη βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Βάζει φρένο εξαλείφει όλα τα παραπάνω και ανοίγει δρόμο για την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.