Με νέο ηγέτη η Χαμάς και λίγες ελπίδες για ειρήνευση

Με νέο ηγέτη η Χαμάς και λίγες ελπίδες για ειρήνευση

Ο σκληροπυρηνικός Γιαχία Σινουάρ ανήλθε στην κεφαλή της οργάνωσης και πλέον εκτιμάται ότι η αιματηρή σύγκρουση θα συνεχιστεί στη Λωρίδα της Γάζας

Ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εγείρει η ανακήρυξη του Γιαχία Σινουάρ σε πολιτικό ηγέτη της Χαμάς. Παράλληλα, η τοποθέτησή του στην ηγεσία φέρνει το ισλαμιστικό κίνημα πιο κοντά στο Ιράν. Η τοποθέτηση του 61χρονου, ο οποίος διατελούσε επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα και περιγράφεται ως αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, στο πολιτικό γραφείο της οργάνωσης εκτιμάται ότι θα παρατείνει την αυξημένη αστάθεια στην περιοχή για αρκετούς μήνες ακόμη.

Πρόκειται για έναν από τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της Χαμάς. Παρότι είχε ήδη τον τελευταίο λόγο για τα προσχέδια ενός δυνητικού συμφώνου εκεχειρίας, ο προκάτοχός του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου, θεωρούνταν πιο «ρεαλιστική» φωνή και μπορούσε να ταξιδέψει και να διαμείνει στο Κατάρ, μια από τις τρεις χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Η αλλαγή στην εξουσία σηματοδοτεί για πολλούς αναλυτές ότι η Χαμάς τείνει να μετατραπεί σε αντάρτικο κίνημα με έναν ηγέτη που κρύβεται στα υπόγεια τούνελ της Γάζας αντί να μετακινείται μεταξύ των πρωτευουσών της περιοχής και να κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η άνοδός του στην υψηλότερη θέση της οργάνωσης και η συνακόλουθη συγχώνευση των πολιτικών και στρατιωτικών πτερύγων της περιπλέκουν τα πιθανά σχέδια για την επόμενη μέρα στη Γάζα, για την οποία το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει κάποιο σχέδιο. Ο διορισμός του είναι ουσιαστικά προσωρινός, μέχρι να διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος. Ωστόσο, με τη σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα να μαίνεται ακόμη, πολλά ανώτερα στελέχη της Χαμάς πιστεύουν ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί, γεγονός που θα αφήσει τον Σινουάρ στην ηγεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι δεσμοί με το Ιράν

Παράλληλα, η επιλογή του για το κορυφαίο αξίωμα της Χαμάς εδραιώνει τους στρατηγικούς δεσμούς της οργάνωσης με το Ιράν, σηματοδοτώντας ένα ενιαίο μέτωπο μεταξύ της Τεχεράνης και του «άξονα της αντίστασης» (Χεζμπολάχ, Χούθι, σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ) σε μια πιθανή σύγκρουση με το Ισραήλ. Ο διορισμός του χαιρετίστηκε από τις ιρανικές αρχές, οι οποίες πιστεύουν ότι θα επιταχύνει την επιδίωξη της ελευθερίας των Παλαιστινίων.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο Χάλεντ Μασάλ, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τους σουνίτες υποστηρικτές της Χαμάς, την Τουρκία και το Κατάρ, θα αναλάμβανε εκ νέου τον ρόλο του πρόεδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, αξίωμα που κατείχε το 1996 και το 2017, πριν από τον Χανίγια. Αλλοι υποψήφιοι ήταν ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαλίλ αλ Χαγιά και ένας από τους συνιδρυτές της, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ. Η νίκη του Σινουάρ επί του Μασάλ υπογράμμισε την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο.

Για τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατς «η επιλογή του Γιαχία Σινουάρ ως ηγέτη της Χαμάς πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι το παλαιστινιακό ζήτημα ελέγχεται πλέον πλήρως από το Ιράν και τη Χαμάς».

Από την ίδρυσή της

Ο Σινουάρ γεννήθηκε στη Χαν Γιουνίς, πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και εντάχθηκε στη Χαμάς από την ίδρυσή της το 1987, χρονιά της πρώτης Ιντιφάντα (εξέγερση). Είχε συλληφθεί από τις ισραηλινές αρχές και πέρασε 23 χρόνια στη φυλακή. Απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011 και εκλέχτηκε επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης το 2017. Σε συνεντεύξεις του έχει υποστηρίξει ότι χρησιμοποίησε τον χρόνο του στη φυλακή για να μάθει να μιλά, να διαβάζει και να γράφει στα εβραϊκά και να κατανοεί την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των Ισραηλινών απαγωγέων του.

Το όνομά του προστέθηκε το 2015 στη λίστα των προσώπων που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 η Βρετανία επέβαλε σειρά κυρώσεων εναντίον του, όπως και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς. Επίσης, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης έχει ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, όπως και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετιζόμενα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μπορείτε να με σκοτώσετε στα επόμενα 60 λεπτά»

Το 2021, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αναφέρθηκε ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι του Σινουάρ στη Χαν Γιουνίς, χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για τυχόν νεκρούς ή τραυματίες. Την εβδομάδα που ακολούθησε ο ίδιος εμφανίστηκε δημόσια τουλάχιστον τέσσερις φορές.

Λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε σε ζωντανή μετάδοση ότι θα επιστρέψει σπίτι με τα πόδια και κάλεσε τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ «να πάρει απόφαση για τη δολοφονία του ή όχι μέσα στα επόμενα 60 λεπτά». Ο Σινουάρ πέρασε την επόμενη ώρα περιπλανώμενος στους δρόμους της Γάζας βγάζοντας φωτογραφίες δημόσια.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Αττική: Με λάστιχο ο δήμαρχος Βριλησσίων – Σπίτια καίγονται σαν τραπουλόχαρτα (Video)

Ανεξέλεγκτη κόλαση στην Αττική: Η φωτιά καίει σπίτια σε Χαλάνδρι, Βριλήσσια και μπήκε στο ρέμα του Βριλησσού – Εκκενώνεται και το Αμαλία Φλέμινγκ

Δήμαρχος Χαλανδρίου στο documentonews.gr: «Η φωτιά πέρασε στο ρέμα του Βριλησσού»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter