Με νόμο η κατάργηση της περικοπής συντάξεων

Με νόμο η κατάργηση της περικοπής συντάξεων

Με ειδικό νόμο που θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το αργότερο στο_x000D_
πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα καταργηθεί – σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά_x000D_
στελέχη– η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση της προσωπικής_x000D_
διαφοράς για περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2018. 

Ετσι αναμένεται να κατοχυρωθεί και θεσμικά η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης για μη περικοπή των παλαιών –προ του νόμου Κατρούγκαλου– συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων-αντίμετρων του τρίτου μνημονίου το ΔΝΤ είχε επιμείνει τόσο στην περικοπή των συντάξεων από 1/1/19 όσο και στη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από 1/1/2020.

Η εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που υπερέβαιναν σημαντικά το 3,5% του ΑΕΠ τόσο το 2017 όσο και το 2018 έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση –αλλά και την αξιοπιστία έναντι των δανειστών– να πείσει την Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς μπορεί να εκτελεστεί και να επιτύχει το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο χωρίς την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων (1,8 δισ. ευρώ ή μία μονάδα του ΑΕΠ θα απέδιδε η περικοπή των παλαιών συντάξεων) αλλά και με την υλοποίηση μέτρων περιορισμού της φορολογικής και της ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Δηλαδή στον προϋπολογισμό που ενέκρινε η Κομισιόν εμπεριέχονται όλες οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη αλλά και η μη περικοπή συντάξεων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η επιστροφή χωρίς παρατηρήσεις του προϋπολογισμού του 2019 στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί πράσινο φώς για την εφαρμογή όλων των προαναφερθέντων μέτρων.

Βροχή νομοθετημάτων

Στο πλαίσιο αυτό θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή 23 νομοθετήματα για τη θεσμοθέτηση των φοροαπαλλαγών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για την επιδότηση της εργασίας των νέων κάτω των 25 χρόνων κ.λπ. Αυτά τα συνολικά 23 διαφορετικά μέτρα αποτελούν το πρώτο κύμα νομοθετημάτων τα οποία θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο κύμα νομοθετικών ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει τη μη περικοπή συντάξεων αλλά και το νέο σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για τη θέσπιση δόσεων προς εξόφληση οφειλών που δημιουργήθηκαν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 31/12/17. Τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 15 Δεκεμβρίου το αργότερο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη χαρακτήριζαν «ανοησίες» δημοσιεύματα που ήθελαν μερική ή και συνολική εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων και που εμφανίστηκαν μετά τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι αντιθέτως ο επικεφαλής του ESM εκθείασε την εφαρμογή προϋπολογισμών από την ελληνική κυβέρνηση που επιτυγχάνουν τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter