Με παρέμβαση αναρχικών έληξε η κατάληψη του Πολυτεχνείου – Κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις (Photos)

Με παρέμβαση αναρχικών έληξε η κατάληψη του Πολυτεχνείου – Κανονικά οι εορταστικές εκδηλώσεις (Photos)

Με παρέμβαση αναρχικών και υπό την πίεση Φοιτητικών Συλλόγων και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς έληξε η κατάληψη και το Πολυτεχνείο άνοιξε στο κοινό. 

Η απομάκρυνση των καταληψιών πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν εντάσεις, κάτω από την πίεση δεκάδων συλλογικοτήτων της Αριστεράς αλλά και του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου που καταδίκασαν την ενέργεια και κάλεσαν σε συγκεντρώσεις για το άνοιγμα του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια, μέλη φοιτητικών συλλόγων, που όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν έξω από το Πολυτεχνείο, μπήκαν στο χώρο του ιδρύματος, ώστε να τον προετοιμάσουν για τις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου της Παρασκευής. 

Μετά τη λήξη της κατάληψης μικροένταση σημειώθηκε πέριξ του Πολυτεχνείου, όταν ομάδα αγνώστων άναψε φωτιά σε κάδο απορριμμάτων.

Για το βράδυ, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν οριστεί φοιτητικές ομάδες περιφρούρησης των κτιρίων.

Την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν από το πρωί της Παρασκευής να εισέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να καταθέσουν στεφάνι ή λουλούδια. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την οδό Πατησίων στις 3μ.μ..

Πώς έληξε η κατάληψη

Η Ταξική Αντεπίθεση – Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστών είχε καλέσει σε μαζική κινητοποίηση με σκοπό την είσοδο στον χώρο του Πολυτεχνείου και την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 16:00, με προσυγκέντρωση στις 15:00 στην πλατεία Εξαρχείων. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου 300 άτομα. 

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Indymedia η Ταξική Αντεπίθεση έκανε λόγο για “πλήρη άρνηση” του νοήματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου “από μια δράκα ατόμων που, ικανοποιώντας τους πιο μύχιους πόθους του συστήματος εξουσίας, κρατούν ως άλλοι Εκοφίτες κλειστές τις πύλες του Πολυτεχνείου από τις 15/11”. “Το Πολυτεχνείο είναι χώρος εργατικής και νεολαιίστικης συσπείρωσης, χώρος ανταλλαγής και ζύμωσης επαναστατικών ιδεών, τόπος κοινωνικής αντίστασης και εξέγερσης”, σημείωναν. 

Σε συγκέντρωση με στόχο να ασκηθεί πίεση ώστε να ανοίξει το Πολυτεχνείο καλούσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και σειρά φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, στις 16:00 στην πλατεία Κάνιγγος. Νωρίτερα μέλη φοιτητικών συλλόγων είχαν πραγματοποιήσει παρέμβαση με μικροφωνική και μοίρασμα κειμένων έξω από το Πολυτεχνείο, απαιτώντας να ανοίξει για τον εορτασμό της Επετείου. 

Σε ανακοίνωσή τους Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας αναφέρουν ότι ο χώρος είναι ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους, ενώ απαιτούν την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το Πολυτεχνείο. 

“Ο ιστορικός χώρος της Πατησίων είναι πλέον ανοιχτός, μετά από παρέμβαση δυνάμεων του κινήματος. Απαιτούμε να απομακρυνθούν άμεσα οι δυνάμεις καταστολής γύρω από το χώρο, στον οποίο καμιά δουλειά ούτε έχουν ούτε είχαν. Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να έρθουν στο Κάτω Πολυτεχνείο.

Όλοι και όλες στην αντιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου αύριο με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων αύριο στη 1 στο Κάτω Πολυτεχνείο!”, αναφέρουν. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΕΜΠ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Τετάρτη καλούσαν τους καταληψίες να αποχωρήσουν, κάνοντας λόγο για κίνηση που “ενισχύει το σχέδιο” της κυβέρνησης “με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου”.

“Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα και να αφήσουν τους ΦΣ να μεταφέρουν τις καταλήψεις τους στο χώρο του Πολυτεχνείου και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων.

Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απαιτούμε να αποχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι διμοιρίες από το χώρο του Πολυτεχνείου! Η διεξαγωγή του τριημέρου εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν και θα είναι στα χέρια του μαζικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και του αγωνιζόμενου λαού”, ανέφερε η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων. 

Από την πλευρά της η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη ξακαθάριζε ότι φυσικός χώρος των εκδηλώσεων για την επέτειο “είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ” ενώ θεωρούσε “προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ”. Ξεκαθάριζε δε ότι “η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter