Με παρέμβαση ΔΣΑ αναβλήθηκε η δίκη Βαξεβάνη με Αθανασίου

Με παρέμβαση ΔΣΑ αναβλήθηκε η δίκη Βαξεβάνη με Αθανασίου

Mε παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού αναβλήθηκε η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, μετά από μήνυση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που είχε καταθέσει για δημοσίευμα του Documento.

To Δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλλει τη δίκη για τις 27 Σεπτεμβρίου καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη δήλωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τη διαδικασία δεσμευόμενοι από απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Σύμφωνα με αυτή οι δικηγόροι είναι υποχρεωμένοι να απέχουν μετά από διακοπή συνεδρίασης σε δίκη πλημμεληματικού χαρακτήρα εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης αντέδρασε στο αίτημα και γενικότερα επέδειξε αντιδικονομική συμπεριφορά καθώς παρότι δεν προβλέπεται καθόταν στα δικηγορικά έδρανα και όχι στο ακροατήριο ως όφειλε. Κάτι το οποίο το είχε επαναλάβει και στην προηγούμενη δικάσιμο. Το γεγονός επισήμανε με παρέμβαση του και ο Κ. Βαξεβάνης τονίζοντας ότι  «ο μάρτυρας δεν έχει θέση στα έδρανα».

«Δηλώνει παρών ως προσωπικότητα του δικαστικού χώρου αλλά αυτό που κάνει (σ.σ. το να κάθεται στα έδρανα) αποτελεί εκ των πραγμάτων προσπάθεια επιρροής του δικαστηρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento. «Ο τρόπος λειτουργίας των δικαστηρίων δεν σχετίζεται μονο με τους νόμους. Ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας δεν έχει καμία θέση στα έδρανα αυτά. Δεν μπορεί να υπερβαίνει κανόνες» πρόσθεσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Επί της ουσίας πάντως, και επειδή η πλευρά Αθανασίου επέμενε να διεξαχθεί η δίκη παρά την απόφαση του Δικηγορικών Συλλόγων, στο δικαστήριο προσήλθε ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Ιωάννης Αβαρκιώτης, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, οφείλουν να απέχουν από τη διαδικασία. Σε παρέμβασή τους οι συνήγοροι του εκδότη του Documento, Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Απατσίδης και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, υπογράμμισαν ότι θα τηρήσουν την απόφαση της ολομέλειας του Δικηγορικών Συλλόγων και δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. «Δεν είναι καταχρηστική η άσκηση του δικαιώματος, δεν άρχισε η αποδεικτική διαδικασία στην προηγούμενη διαδικασία.  Ζητήσαμε από το ΔΣΑ να απαντήσει και απήντησε όχι. Επομένως δεν μπορούμε να παρασταθούμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Τελικά, το δικαστήριο ανέβαλλε λόγω δήλωσης κωλύματος συνηγόρων υπεράσπισης εξαιτίας απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για τις 27 του επόμενου Σεπτεμβρίου. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αντίδραση του Μπάμπη Αθανασίου, ο οποίος επέμεινε να γίνει η δίκη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και μάλιστα σε περίοδο κατά την οποία είναι σε ισχύ οι λεγόμενες δικαστικές διακοπές, οι οποίες διαρκούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η επιμονή του Μπάμπη Αθανασίου δημιούργησε ερωτήματα, αφού στις αρχές του Σεπτεμβρίου φημολογείται έντονα ότι θα προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter