Με πιθανό κόστος κάτω από 3% η έξοδος στις αγορές

Με πιθανό κόστος κάτω από 3% η έξοδος στις αγορές

Θεαματική αποκλιμάκωση σημείωσαν τα επιτόκια των εξάμηνων εντόκων γραμματίων κατά τη σημερινή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου. 

Υποχώρησαν στο 1,13% έναντι 1,65% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση. Δηλαδή το κόστος για το δημόσιο μειώνεται κατά περίπου 30% ως προς το ύψος των τόκων που πρόκειται να καταβάλει.

Σύμφωνα με ειδικούς της τραπεζικής αγοράς πρόκειται για την τελευταία προαναγγελία μιας με «θριαμβικούς» όρους εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ εβδομάδος πηγές της Τράπεζας Ελλάδος προσδιόριζαν το επιτόκιο της επικείμενης έκδοσης 7ετών ομολόγων -με τα οποία θα ζητήσει 3 δις ευρώ τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση από τις διεθνείς αγορές- στην περιοχή του 3,15% με 3,30%.Μετά όμως την τεράστια πτώση των αποδόσεων στα πάσης φύσεως ελληνικά ομόλογα (στο 3,58% υποχώρησε το 10ετές) και τη συνακόλουθη πτώση των spreads κάτω από τις 300 μονάδες οι εκτιμήσεις άλλαξαν επί τα βελτίω.

Ειδικοί της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι πλέον είναι πιθανό τα επιτόκια του υπό έκδοση 7ετούς θα κινηθούν χαμηλότερα του 3% έστω και οριακά. Αν αυτό συμβεί θα πρόκειται για πραγματικό θρίαμβο της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και ουσιαστική ενίσχυση του σχεδιασμού για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

Ίσως ακριβώς αυτός να είναι ο λόγος που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του στο πρακτορείο REUTERS ήταν πολύ πιο κατηγορηματικός-εν σχέσει με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του- ως προς το θέμα της «καθαρής εξόδου».

Δεδομένης της συστηματικής χρησιμοποίησης –παλιότερα και όχι τώρα πλέον- από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης της παραμονής επί μακρόν των αποδόσεων του 10ετούς στην περιοχή του 4,80-4,90%,η ηχηρή σιωπή των ημερών δείχνει πρόδηλη αμηχανία. Και αυτό γιατί οι εντυπωσιακές εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων ακυρώνει πλήρως το αφήγημα τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την κατάσταση και τις προοπτικές εξόδου από τη μνημονιακή επιτήρηση. Ακυρώνει επιπλέον τα περί «προληπτικής γραμμής στήριξης» που με ένταση είχε φέρει προ τριών εβδομάδων «στον αφρό» ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας .

Και οι πρακτικές συνέπειες της θεαματικής αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού –και ειδικά του βραχυπρόθεσμου μέσω εντόκων γραμματίων-σημαίνει σε ετήσια βάση εξοικονόμηση τουλάχιστον 60-100 εκατομμυρίων ευρώ από τόκους ποσόν σημαντικό για τον προϋπολογισμό και κυρίως για τις κοινωνικές δαπάνες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter