Με πλειοψηφία 40 έναντι 25 οι αρεοπαγίτες δε συμφωνούν με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Απάντηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου στο φλέγον ερώτημα -πρόταση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για την ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών εξαιτίας της νέας κοινωνικής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί λόγω της αλματώδους αύξησης του μέσου όρου ζωής.

Μετά από μια θυελλώδη Διοικητική Ολομέλεια , που πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά του έντονου παρασκηνίου που είχε προηγηθεί, 40 Αρεοπαγίτες συντάχτηκαν με την άποψη ότι δεν υφίσταται ανάγκη για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών.

Αντίθετα μια ισχυρή μειοψηφία 25 Αρεοπαγιτών ανταποκρίθηκε θετικά στο ερώτημα που είχε τεθεί στην Διοικητική Ολομέλεια.

Το ερώτημα της προέδρου ήταν σαφές και αφορούσε στο εάν "παρίσταται γενικά ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, που όριζε το Σύνταγμα του 1975, ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που έχουν καταλυθεί, λόγω της εν τω μεταξύ , από το 1975, μεγάλης αύξησης του μέσου όρου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών εξελίξεων , ώστε να αποκατασταθεί η σταθερή συνταγματική ρύθμιση που υπήρχε σε όλα τα ελληνικά Συντάγματα και με βάση την οποία οι δικαστές είχαν πάντα υψηλότερο όριο ηλικίας από όλον το δημόσιο τομέα".

Από την πλευρά της η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόθεση της ήταν να αναδείξει καταρχήν το θέμα καθώς έχει προκύψει δυσαρμονία ανάμεσα στην κοινωνική πραγματικότητα και στη διάταξη του Συντάγματος η οποία ορίζει ότι ο δικαστής φεύγει, μέχρι τον βαθμό του Εφέτη στο 65ο και ο ανώτατος στο 67ο.

ΚΙ αυτό , το 1975 που ορίστηκε το συγκεκριμένο όριο , διότι νωρίτερα ήταν πολύ πιο υψηλό το όριο, ήταν το 75ο στο Σύνταγμα του 1911 και το 70ό στο Σύνταγμα του 1927 και του 1952, τότε δηλαδή που το προσδόκιμο ζωής ταυτιζόταν με την ηλικία αυτή που προέβλεπε το Σύνταγμα για την αποχώρηση των ανωτάτων δικαστών.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η κα Θάνου η διάσταση αυτή έγινε εκρηκτική το 2016 που σε όλο τον δημόσιο τομέα ανέβηκε το όριο από το 65ο στο 67ο,με αποτέλεσμα η επίμαχη διάταξη του Συντάγματος να είναι ευνοϊκή για τον δικαστή για να μην μπορεί η κυβέρνηση να μειώνει το όριο ηλικίας και να τον απολύει νωρίτερα Με την άποψη της πρόεδρου του Αρείου Πάγου, ότι παρίσταται γενικά ανάγκη για τη δρομολόγηση της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών, συντάχθηκαν τελικά οι 25 της Διοικητικής Ολομέλειας , παρά το κλίμα των τελευταίων ημερών ,που είχε διαμορφωθεί από τις κατ΄ιδίαν συζητήσεις των δικαστών, και έδειχνε πως ο αριθμός τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Αρεοπαγίτες μάλιστα που ήταν στο πλευρό της προέδρου του Αρειου Πάγου εκτιμούσαν ότι καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα έπαιξαν οι "εκβιασμοί παράκεντρων " που είχαν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έχει υποστηρίξει ότι η παράταση ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών είναι δυνατή μόνο με την Συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.