Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η νέα πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η νέα πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό

Την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αποφύγει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των κυβερνητικών βουλευτών, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ.

Υποστήριξε ότι η ΠΝΠ εκφράζει την την εφαρμογή της νέας πολιτικής στο μεταναστευτικό.

Αν και είπε ότι έγινε «εξαντλητικός διάλογος», δεν εξήγησε ούτε τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών αλλά ούτε και γιατί ήλθε με την αμφίβολου δημοκρατικότητα ΠΝΠ και όχι με την συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υποστήριξε ότι « διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Η Κυβέρνηση έκανε χθες ένα σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία εξουσιοδότησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάξει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας. Με αυτή την εξουσιοδότηση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιτάσσονται, όπως ανακοινώθηκε χθες, τρεις περιοχές στη Λέσβο, τη Χίο και Σάμο.

Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στην Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Στις πέντε αυτές περιοχές θα δημιουργηθούν:

-Πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου

-δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και,

-τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Μ.Κ.Ο. που λειτουργούν στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο, ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε με εντεινόμενους ρυθμούς τις επιστροφές, προσώπων που δεν δικαιούνται άσυλο. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις στοχευμένες δράσεις, που είχε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δρόμο για την αναθεώρηση της διαδικασίας του Δουβλίνου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter