Με προφίλ υπεύθυνης αντιπολίτευσης το ΚΙΝΑΛ

Με προφίλ υπεύθυνης αντιπολίτευσης το ΚΙΝΑΛ

Με επικοινωνιακά στρατηγήματα το ηγετικό επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επιχειρεί όχι μόνο να διευρύνει το ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ αλλά και να αποκτήσει σταθερότερη σχέση εκλογικής εμπιστοσύνης. Χωρίς πολλά πολλά, η κριτική του εστιάζει στην ατολμία της κυβέρνησης της ΝΔ και την έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό τον καμβά το ΚΙΝΑΛ αυτοπροβάλλεται ως το κόμμα που έχει λύσεις για την καθημερινότητα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, έχει κοινωνικό πρόσημο στις πολιτικές του προτάσεις και ανανεώνει το στελεχιακό του δυναμικό. Οπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του επιτελείου Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θέλει να πορευτεί στη γραμμή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με έμφαση στη μάχη κατά των ανισοτήτων και με «πατριωτικό ρεαλισμό»!

Οι ομάδες-στόχοι της Χαριλάου Τρικούπη

Οι προσεκτικοί παρατηρητές βλέπουν ότι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης υπηρετεί ένα σχέδιο προσέλκυσης ψηφοφόρων κεντρώων και κεντροαριστερών – εκ παραλλήλου με τη δεξαμενή όσων απείχαν στις προηγούμενες εκλογές. Οι ψηφοφόροι της «πρώτης φοράς δεξιά» που το 2019 δεν δίστασαν να ψηφίσουν τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν μια από τις ομάδες-στόχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και πριν από τρία χρόνια έσπασαν τους όποιους δεσμούς τους με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ. Με δυναμικά χαρακτηριστικά, βρίσκονται

στη δεξαμενή της ΝΔ μαζί με πάλαι ποτέ ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τους οποίους ο Κυρ. Μητσοτάκης αγκίστρωσε, αλλά παραμένουν στην εμβέλεια της κεντρώας καταγωγής και κυρίως τους βαρύνουν τα προβλήματα της οικονομίας, τα εθνικά ζητήματα και γενικά η «μεταρρυθμιστική ατζέντα». Παράλληλα, κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογα χαρακτηριστικά έχει μπει στο μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη με όχημα την προσδοκία. Κυρίαρχο στοιχείο ότι επιζητούν την εναλλακτική μιας λελογισμένης σοσιαλδημοκρατικής πρότασης και συγκεκριμένο σχέδιο για τη χώρα, κάτι που αποτέλεσε έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνητικά κινήθηκε με αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον ότι στελέχη του όπως η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη αρχίζουν να αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ χρησιμοποιώντας εκτός από τον όρο «δημοκρατική παράταξη» και τον όρο «κεντροαριστερή προοδευτική παράταξη»…

Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανοίγει τη βεντάλια των επαφών του με κοινωνικούς φορείς (οι πολιτικές επαφές θα ξεκινήσουν πιο οργανωμένα μετά τις εορτές) και θεωρεί προνομιακό για τη «δημοκρατική παράταξη» το πεδίο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι ε πα γ γ ε λ ματ ο βιοτέχνες έχουν πληγεί απ ότις επιπτώσεις της πανδημίας και της οικονο- μικής κρίσης, ενώ ήταν η μεγάλη δεξαμενή από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άντλησε ψήφους για την ανέλιξή του στην εξουσία. Μάλιστα οι επικεφαλής σε συνδικαλιστικά τους όργανα είναι μέλη της κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, όπως ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας) και ο Γιώργος Καββαθάς (πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας).

Γκιούλιβερ και Λιλιπούτειοι στο νέο πολιτικό σκηνικό

Η τακτική της Χαριλάου Τρικούπη είναι γειωμένη με την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 και με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού (Ομικρον) να επελαύνει. Συγχρόνως, επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για ανερμάτιστη πολιτική που έχει υπονομεύσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ετσι, το ΚΙΝΑΛ ξεδιπλώνει μέσα στις γιορτές την ενημερωτική του καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, αναδεικνύοντας πάντα τη γραμμή του για ξεκάθαρο σχέδιο και για προστασία της ανθρώπινης ζωής που υπερβαίνει οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Χτίζει σταθερά τον ρόλο της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Σαν… τρικυμία σε ποτήρι, που όμως διατηρεί τη Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο του ενδιαφέροντος, ήταν η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του στελέχους του ΚΙΝΑΛ Πάνου Βλάχου και του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή μετά τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοιοι διαξιφισμοί είναι βούτυρο στο ψωμί του ΚΙΝΑΛ, που ταξιδεύει με την προσδοκία για νέο πολιτικό πεδίο αλά Σουίφτ με αντεστραμμένους εκλογικούς Γκιούλιβερ και Λιλιπούτειους…

Αρκούσε η δημοσιογραφική ερώτηση αν το ΚΙΝΑΛ πρόκειται να πάρει πίσω τον ανεξάρτητο βουλευτή Παν. Κουρουμπλή (ieidiseis.gr) και ο Π. Βλάχος, που μετέχει στο επικοινωνιακό επιτελείο Ανδρουλάκη, απάντησε δηκτικά: «Οι πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και των οργανώσεων, των τομέων, των δικτύων θα είναι κλειστές για κάθε τυχοδιώκτη επαγγελματία της πολιτικής». Η αντίδραση Κουρουμπλή ήταν το ίδιο σκληρή, σημειώνοντας ότι τυχοδιώκτες επαγγελματίες της πολιτικής ήταν εκείνοι οι οποίοι μετά τις εκλογές του 2012 «έγιναν υποπόδιο της Δεξιάς, οδηγώντας τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ στην καταστροφή».

Στην επικοινωνιακή αιχμή η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει στελέχη από όλες τις «τάσεις», με έμφαση σε εκείνα της νέας γενιάς. Στα ΜΜΕ κάνουν την εμφάνισή τους στελέχη που στήριξαν τον Ν. Ανδρουλάκη, όπως ο Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο Στέφανος Ξεκαλάκης που σύντομα θα αποκτήσουν θεσμικό ρόλο και επίσημα. Στη Bουλή στο επίκεντρο είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης, ενώ μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται η Νάντια Γιαννακοπούλου που είχε στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter