Με πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα το νέο βιβλίο του Νικόλα Φαραντούρη «H ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα»

Με πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα το νέο βιβλίο του Νικόλα Φαραντούρη «H ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα»

Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται το νέο βιβλίο του Καθηγητή της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού, Νικόλα Φαραντούρη «H ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα. Η δίνη της ακρίβειας, οι προειδοποιήσεις, οι προτάσεις για έξοδο» από τις εκδόσεις Παπαζήση, το οποίο προλογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Veritas odid moras: Η αλήθεια απεχθάνεται την καθυστέρηση, έλεγαν οι Λατίνοι.

Και πράγματι: Υπήρχαν όλες οι ενδείξεις και οι προειδοποιήσεις για δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας, λανθασμένες προτεραιότητες και έλλειψη προσανατολισμού στην ενεργειακή πολιτική που τελικά οδήγησαν στη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών στην χώρα μας.

Το υψηλό ενεργειακό κόστος οφείλεται ασφαλώς τόσο σε εξωγενείς, όσο και σε ενδογενείς παράγοντες, οι οποίοι καθιστούν σήμερα την Ελλάδα αρνητική πρωταθλήτρια ακρίβειας στην

Ευρώπη σε όλες τις επιμέρους ενεργειακές αγορές ( ηλεκτρισμό, πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου ). Οι ενδογενείς παράγοντες προϋπάρχουν της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανίας και αναδεικνύουν σημαντικές παθογένειες στην οργάνωση ( και στελέχωση ) της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής και την ανάγκη ανασχεδιασμού της σήμερα.

Ήδή απο τα τέλη του 2020 και τις αρχές του 2021 – πολύ πριν απο το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022 – υπήρξαν προειδοποιήσεις για πολιτικές επιλογές αναφορικά με το ενεργειακό μας μείγμα, για στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας, για απουσία ρυθμιστικής εγρήγορσης και στιβαρής εποπτείας και για ατυχείς χειρισμούς στις εξωτερικές ενεργειακές μας σχέσεις, που προοιωνίζονταν αυξήσεις στις τιμές και ενεργειακή εξάρτηση. Οι προειδοποιήσεις αυτές εντάθηκαν απο το καλοκαίρι του 2021 με τη μορφή αναλύσεων, άρθρων γνώμης, επιστημονικής τεκμηρίωσης και δυναμικής πολιτικής παρέμβασης και ασφαλώς, με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την καλύτερη θωράκιση της κοινωνίαςκαι της οικονομίας στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πολιτικής ενέργειας που επιβάλλουν οι καιροί, όπως περιγράφεται στο ανα χείρας πόνημα

Βιογραφικό:

Ο Νικόλας Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jcan Monnet Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ένέργειας και Μεταφορών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος MSc in ;Energy Strategy, Law & Economics στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει εργαστεί επι 20ετία ως δικηγόρος στην Αθήνα, Βρυξέλλες, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μέλος Δ.Σ. Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών, Νομικός Σύμβουλος και Πρόεδρος ( υπηρεσικακός ) της ΔΕΠΑ Α.Ε και Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη. Είναι Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών. Σύμβουλος του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. σε θέματα Ενέργειας & Ανταγωνισμού.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter