Με προβολή ταινιών ο Σύλλογος Φίλων Κέας τιμά τα 100 χρόνια Μίκη

Με προβολή ταινιών ο Σύλλογος Φίλων Κέας τιμά τα 100 χρόνια Μίκη

Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, τιμά ο Σύλλογος Φίλων Κέας, με την προβολή δύο ταινιών που αποτελούν ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στη ζωή του συνθέτη, με γενικό τίτλο «Το χρώμα της Ελευθερίας». 

Συγκεκριμένα την Παρασκευή και το Σάββατο 18 και 19 Ιουλίου θα προβληθούν στο κηποθέατρο του Λαογραφικού Μουσείου στον Μυλοπόταμο Κέας, οι ταινίες του σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή, «Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του Συνθέτη 1925-1950» και «Ο συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων  1950 έως σήμερα».

Οι δύο ταινίες θα προβληθούν και στις 12 και 13 Αυγούστου στο κτήριο Γεωργίας Μαρτίνου στο Βουρκάρι Κέας. 

Οι δύο ταινίες του σκηνοθέτη Γιάννη Κατωμερή, που είναι αφιερωμένες στη ζωή του Μ. Θεοδωράκη, εξιστορούν την Οδύσσεια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Ο  Μίκης μόνος απέναντι στην κάμερα ταξιδεύει τον θεατή στον χρόνο, το πάθος, τον αγώνα, τα οράματα, τη μουσική και τον πολιτισμό.

«Μίκης Θεοδωράκης – Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του Συνθέτη 1925 – 1950»

Από την γέννηση του το 1925, η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, αφουγκράζεται τον Μίκη να πολεμά τον κατακτητή την περίοδο της Κατοχής και τον συναντά στους τόπους εξορίας και βασανισμού του μέχρι το 1950 που ελεύθερος για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, είναι σε θέση να κάνει τις μνήμες του μουσική.

Η ταινία συνδυάζει τον ένθερμο και ορμητικό του λόγο με τους τόπους αλλά και δραματοποιημένες σκηνές που στηρίζονται στις δικές του περιγραφές.

 

 

«Μίκης Θεοδωράκης – Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων» (1950 κι έπειτα)

Η δεύτερη ταινία σκιαγραφεί την δημιουργική πορεία του στην τέχνη αλλά και τους δημοκρατικούς αγώνες από την δεκαετία του 1950, όπου σμίγει την ποίηση με τα με τη μουσική και γράφει τα λαϊκά ορατόρια. Περνάει από τις φυλακίσεις και τις εξορίες την εποχή της δικτατορίας και φτάνει τη μουσική του σε νέα καλλιτεχνικά και δημιουργικά όρια τις επόμενες δεκαετίες. Και σε αυτή την ταινία η διήγηση του Μίκη Θεοδωράκη ξεδιπλώνεται και μέσα από τη συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών που ερμηνεύουν στιγμές της διαδρομής της ζωής του.

Συντελεστές

-Σενάριο – Σκηνοθεσία, Γιάννης Κατωμερής

– Οργάνωση – Διεύθυνση Παραγωγής, Μαίρη Οικονομίδου

– Φωτογραφία, Άκης Αποστολίδης

– Κείμενα, Ελένη Αστρινάκη

-Μουσική Επιμέλεια, Κώστας Θωμαϊδης

– Επιμέλεια Σκηνικών, Αντώνης Χαλκιάς 

– Μοντάζ, Σωτήρης Κορδαλής

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Μπέζος και κατά σειρά εμφάνισης: Δημήτρης Πετρόπουλος, Ian Roberson, Θάλεια Αργυρίου, Αγάπη Μανουρά, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Αιμιλία Υψηλάντη, Λευτέρης Μανανάς, Ελένη Κατωμερή.

Ειδικές Συμμετοχές: Έλλη Πασπαλά, μοιρολόι και Κατερίνα Κερβανίδου, χορογραφία – χορός

Συνεχίζεται η έκθεση «Ο Ενάλιος Ιστορικός Τόπος Κέας»

Παράλληλα συνεχίζεται στο κτήριο Γεωργίας Μαρτίνου στο Βουρκάρι -Κέας,  η ομαδική εικαστική έκθεση με ακτιβιστικό χαρακτήρα με τίτλο  «Ο Ενάλιος Ιστορικός Τόπος Κέας», σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη, με τη συμμετοχή σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών, με την υποστήριξη της Αιγέας ΑΜΚΕ, Πολιτιστικού Κοινωφελούς Έργου. 

Η έκθεση που είναι αφιερωμένη στο θεματικό ενάλιο πάρκο της Τζιας και στοχεύει στην ενημέρωση για την υποβρύχια αρχαιολογία της περιοχής και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διοργανώνει επίσης ο Σύλλογος Φίλων Κέας, που συνεχίζει για 17η χρονιά να φωτίζει με τις δραστηριότητες του τις πολιτιστικές πτυχές του νησιού. 

Το εκθεσιακό υλικό συμπληρώνεται από φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό του Armando Ribiero με θέμα τα ενάλια ευρήματα της περιοχής και κείμενα αρχαιολόγων και του διαπιστευμένου δύτη Γιάννη Τζαβελάκου.  

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί:

Χρήστος Αλατσάκης, Τζούλη Αθανασάκη, Αχιλλέας Αϊβάζογλου, Άννα Αχιλλέως – Staeubli, Κάτια Βαρβάκη, Κωνσταντίνος Βερούτης, Γιώργος Βορρές, Ελπίδα Βουτσά, Γιάννης Γαβαλάς, Σοφία Γαϊτάνη, Θανάσης Γιαννούκος, Ελένη Γραφάκου, Ελένη Ζούμπα, Aλέξανδρος Ζούλιας, Βίκυ Κανταρτζή, Άννα Καραχάλιου – Παππά, Αντώνης Καστρινάκης, Μαρία Κολυβάκη, Φίλιππος Κούτρικας, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Μικρούλης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρίκα Μπέργιου, Μαριλένα Παλαιοκρασσά, Έττυ Περέζ, Βάσω Πουρίδου, Βαγγέλης Πολύζος, Αφροδίτη Σεζένια, Βασίλης Σολιδάκης, Έφη Σούτογλου, Βαρβάρα Σπυρούλη, Αγάπη Φεσατίδου- Ψαρράκη, Βιργινία Φιλιππούση, Έφη Φουνκ, Θεοδώρα Χάρτμαν, Αθηνά Χατζή. Συνοδεία στίχων του Νίκου Κλεισιώτη. 

Διάρκεια έκθεσης: Έως 30 Αυγούστου 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συναγερμός για την προστασία των μοναδικών μινωικών αρχαιοτήτων στον λόφο Παπούρα

Ο λογοτεχνικός τρόμος που σαγηνεύει

Θέατρο Βράχων: Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 22 έως τις 29 Ιουλίου

Documento Newsletter