Με πυρά κατά Ερντογάν για Αγιά Σοφιά, το ΚΚΕ «χτυπά» φασιστικές φωνές και… αφωνία των μεγάλων δυνάμεων

Με πυρά κατά Ερντογάν για Αγιά Σοφιά, το ΚΚΕ «χτυπά» φασιστικές φωνές και… αφωνία των μεγάλων δυνάμεων

Μια διαφορετική οπτική, με συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, δίνει ο Περισσός σχετικά με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, καθώς εκ παραλλήλου με την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας αναδεικνύει, την υποκρισία των «δυνάμεων του ΕυρωΑτλαντισμού» ( ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ ). 

Το ΚΚΕ που καταγγέλλει την κυβέρνηση Ερντογάν για την απαράδεκτη πράξη προσβολής ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σκιαγραφεί τις συνθήκες και τους όρους της κλιμακούμενης επιθετικότητας του τουρκικού καθεστώτος. Εστιάζει στο ότι αυτή οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς οι οποίοι αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών. Οπως από την πρώτη είχε επισημάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, είναι εξίσου, προκλητικές με τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν «και οι γλυκανάλατες αντιδράσεις για το θέμα, τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ». Και αυτές, σύμφωνα με τον Περισσό, εκθέτουν την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του αμερικανοΝΑΤΟϊκού τόξου «που έχουν αναγορεύσει αυτές τις συμμαχίες σε προστάτες του διεθνούς δικαίου, ενώ είναι οι ίδιες που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα».

Είναι ενδεικτικό ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για το θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί προκάλεσαν την έντονη κριτική του Περισσού. Το ΚΚΕ τις χαρακτήρισε ως «υποκριτικά ευχολόγια», που όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα όχι μόνο δεν κάμπτουν την τουρκική προκλητικότητα αλλά αντίθετα την τροφοδοτούν. «Η ουσία είναι ότι η επιθετικότητα αυτή κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν το ρόλο του «προξενητή» για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικάνικων μονοπωλίων στην περιοχή», σημειώνει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι παρεμβάσεις του Περισσού δεν σταμάτησαν εντός και εκτός Ελλάδας για το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έφερε στις Βρυξέλλες με ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.

Την ίδια ώρα, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, που εξέδωσε κατά πλειοψηφία ψήφισμα για το ζήτημα, η τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου, έδωσε μια διαφορετική διάσταση σε σχέση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις.

« Είναι σημαντικό να απομονωθούν οι εθνικιστικές και οι φασιστικές φωνές σε Τουρκία και Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, αποτελεί φωτεινή εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός .

Για να συμπληρώσει: «Αυτή η κίνηση εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στα πλαίσια των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν είναι όμως μια ελληνοτουρκική διένεξη, μιλάμε για καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Δεν μπορούμε, επίσης, να απομονώνουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογαν από μια συνολικότερη κλιμάκωση που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους “γνωστούς συμμάχους”, από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρότεινε, με ψήφισμά του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να εκφράσει την καταδίκη της ενέργειας της μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, από την Κυβέρνηση του Ερντογάν. Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκέντρωσε 13 ψήφους.    

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter