Με πυρά κατά ΗΠΑ ο Ερντογάν ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Απορρίπτει τις απειλές το ΥΠ.ΕΞ.

Με πυρά κατά ΗΠΑ ο Ερντογάν ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Απορρίπτει τις απειλές το ΥΠ.ΕΞ.

Το στίγμα όσων είχαν αποφασιστεί στο Συμβούλιο παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στα CNN Turk.

Ο Ερντογάν μίλησε για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου στρέφοντας τα βέλη του αυτή την φορά κατά των ΗΠΑ αναφέροντας: «Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα και πυρομαχικά σε αυτά τα νησιά». «Οι ΗΠΑ δεν ενεργούν δίκαια μεταξύ των χωρών με τις οποίες είναι στο ΝΑΤΟ.. είμαστε στο top 5 του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε σημαντική θέση με τη δύναμη που δίνουμε και με τις χερσαίες δυνάμεις. Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε Αμερική και Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν θα βρoυν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Αυτά είναι νομικά μη στρατιωτικά μέρη. Μπλοκάρουν τον διεθνή δικαστικό δρόμο», συνέχισε.

«Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς» και ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασύρεται από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται από τη Λωζάνη».

«Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην υπολογίσουν λάθος την Ελλάδα. Η διακήρυξη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας περιλαμβάνει αυτά», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος,

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε και για την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο λέγοντας: «Οι ΗΠΑ, αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του (ελληνοκυπριακού) διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών. Έχουμε περίπου 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, κάνουμε βήματα σε αυτά τα θέματα με τα όπλα, τα εργαλεία και τον εξοπλισμό μας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο».

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου έσπευσε να απαντήσει το State Department δηλώνοντας πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

Στις προκλητικές δηλώσεις απάντησε άμεσα και το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζοντας πως: ««Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter