Με ρυθμούς χελώνας η «απάντηση» της Ε.Ε. στην Τουρκία – Ο Μακρόν επιμένει σε μέτρα κατά της Άγκυρας

Με ρυθμούς χελώνας η «απάντηση» της Ε.Ε. στην Τουρκία – Ο Μακρόν επιμένει σε μέτρα κατά της Άγκυρας

Τη λογική και πολιτική του ήπιου κατευνασμού υιοθετεί εδώ και μήνες η Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία παρά τις συνεχείς προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου.

Ακόμα και τώρα μετά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Γαλλίας και του Γάλλου προέδρου, οι Βρυξέλλες – αν εξαιρέσεις τη λεκτική συμπαράσταση – παραμένουν «παγωμένες». 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους.

Ο Σάρλ Μισέλ ωστόσο χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν και γι’ αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να εγκρίνει μέτρα κατά της Τουρκίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής

Η Γαλλία κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την πνευματική υγεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και κάλεσε για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

«Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη. Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών», δήλωσε σε βουλευτές ο υπουργός Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ χωρίς να επεκταθεί.

Διαβάστε επίσης: DW: Το Βερολίνο επιβεβαιώνει δεσμούς Ερντογάν με ισλαμιστές

Το Παρίσι καλεί τους Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση λόγω των διαδηλώσεων κατά της Γαλλίας

Το Παρίσι κάλεσε τους Γάλλους υπηκόους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις.

«Σε πολλές χώρες, υψώνονται τις τελευταίες ημέρες φωνές υπέρ του μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως των αγροδιατροφικών, όπως και γενικότερα φωνές για διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας», επισημαίνει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

«Θα πρέπει να αποφεύγετε τις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα αυτές οι διαδηλώσεις, να παραμένετε στο περιθώριο κάθε συνάθροισης και να ακολουθείτε τις συστάσεις της πρεσβείας της Γαλλίας ή του εκάστοτε προξενείου», προστίθεται.

«Συστήνεται να επιδεικνύετε τη μεγαλύτερη προσοχή, ιδίως στην περίπτωση που μετακινείστε και στους πιο πολυσύχναστους τουριστικούς χώρους και τις κοινότητες των ομογενών».

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Ρούτε καταφέρεται κατά του προέδρου Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της ολλανδικής ακροδεξιάς, που ανήρτησε ένα σατιρικό σκίτσο του Τούρκου προέδρου στο Twitter.

Ο Ρούτε απευθύνθηκε απευθείας στον Ερντογάν, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό και ενώπιον πολλών Ολλανδών δημοσιογράφων.

«Έχω ένα μήνυμα για τον πρόεδρο Ερντογάν και είναι πολύ απλό: στην Ολλανδία, θεωρούμε την ελευθερία της έκφρασης το μεγαλύτερο αγαθό και αυτό περιλαμβάνει σκίτσα, μεταξύ άλλων σκίτσα πολιτικών», δήλωσε σε ένα βίντεο που προβλήθηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS.

Ο Γκεέρτ Βίλντερς δημοσίευσε το Σάββατο στο Twitter ένα σκίτσο του Τούρκου προέδρου, με μια βόμβα στο κεφάλι, συνοδευόμενο από τη λέξη «τρομοκράτης».

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση σήμερα στην Άγκυρα σε βάρος του Βίλντερς, κατηγορώντας τον για «φασισμό».

«Μια μήνυση σε βάρος ενός Ολλανδού πολιτικού, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης, είναι απαράδεκτη», επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η άποψή του διαβιβάστηκε στις τουρκικές αρχές «μέσω των κανονικών διπλωματικών οδών».

Ο Μαρκ Ρούτε ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στόχου προσωπικών επιθέσεων εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε μποϊκότάζ των γαλλικών προϊόντων.

Η μήνυση κατά του Βίλντερς «ξεπερνά κάθε όριο», εκτιμά ο Ρούτε.

Διαβάστε επίσης: «Έξαλλη η Άγκυρα» με τη σάτιρα του Charlie Hebdo σε βάρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter