Με S-300 θα εφοδιάσει ο Πούτιν την Συρία

Με S-300 θα εφοδιάσει ο Πούτιν την Συρία

Η απόφαση της Ρωσίας να εφοδιάσει τη Συρία με σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 έχει στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτικών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο Πεσκόφ δήλωσε πως η απόφαση δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πρόσθεσε ωστόσο πως η κατά λάθος κατάρριψη ενός ρωσικού αεροπλάνου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, η οποία οφειλόταν σύμφωνα με τη Μόσχα στις «προμελετημένες» ενέργειες ισραηλινών πιλότων, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Η καταστροφή του αναγνωριστικού αεροπλάνου μας προκάλεσε τον θάνατο 15 από τους στρατιώτες μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων μας, ευθύνονται γι’ αυτό προμελετημένες ενέργειες των ισραηλινών πιλότων, γεγονός που δεν μπορεί παρά να βλάψει τις σχέσεις μας» με το Ισραήλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα κατηγορεί το Ισράηλ ότι ευθύνεται για την καταστροφή του αεροπλάνου της, υποστηρίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός την προειδοποίησε μόλις ένα λεπτό πριν από τα πλήγματα και πως τα ισραηλινά αεροπλάνα χρησιμοποίησαν το ρωσικό Il-20 σαν «ασπίδα» από τους συριακούς πυραύλους. Το Ισραήλ διαψεύδει τη ρωσική εκδοχή.

Χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο «τραγική αλυσίδα συμπτώσεων», ο Πεσκόφ προειδοποίησε σήμερα για άλλη μια φορά τους ισραηλινούς πιλότους.

«Το αεροπλάνο δεν καταρρίφθηκε από ισραηλινό πύραυλο, δόξα τω Θεώ. Εντούτοις η δημιουργία αυτής της αλυσίδας συμπτώσεων επιτράπηκε από τις ενέργειες ισραηλινών πιλότων», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Οι πληροφορίες που ανακτήθηκαν από τους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονές μας το μαρτυρούν εύγλωττα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε σήμερα τον σύμμαχό του Μπασάρ αλ-Άσαντ για την προσεχή παράδοση στη Συρία των συστημάτων S-300, κατά την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών μετά την κατά λάθος καταστροφή του ρωσικού αεροπλάνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε (τον Μπασάρ αλ-Άσαντ) για την απόφαση να θέσει σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των ρώσων στρατιωτών στη Συρία και για να ενισχυθεί η αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, περιλαμβανομένης της παράδοσης σύγχρονων συστημάτων S-300», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Η απόφαση αυτή είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter