Με σβηστή μηχανή

Με σβηστή μηχανή

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας έχουν φέρει σε δραματική κατάσταση κλάδους που θεωρούνται οι βάσεις της ανάπτυξης.

Μπορεί το click away, όσο και αν ήταν ένα πείραμα, να έδωσε οικονομική ανάσα κυρίως σε μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι μέσα στον Δεκέμβριο κατάφεραν να μειώσουν τις απώλειες του τζίρου τους έως και 30% σε σχέση με τον Νοέμβριο, η γενικότερη κατάσταση όμως της οικονομίας είναι απελπιστική. 

Υστερα από ένα δίμηνο «άνοιξε κλείσε» των επιχειρήσεων τα οικονομικά και ψυχολογικά όρια επιχειρηματιών και ενεργού πληθυσμού έχουν εξαντληθεί. 

Τουρισμός και εστίαση βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης καθώς, ενώ ο τζίρος τους τείνει στο μηδέν και τα πάγια έξοδα των ιδιοκτητών συνεχίζουν να τρέχουν, δεν φαίνεται στον ορίζοντα το φως. 

Οι εκτιμήσεις μάλιστα είναι δυσοίωνες καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν. Για τους εργαζόμενους μάλιστα στους συγκεκριμένους κλάδους –η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται στην ανεργία πάνω από έναν χρόνο– και η φετινή χρονιά δεν φαίνεται να είναι καλύτερη καθώς η Ελλάδα το προσεχές καλοκαίρι, με τους ρυθμούς των εμβολιασμών, δεν αναμένεται να είναι covid free όπως πέρυσι. 

Ως εκ τούτου δεν θα είναι προτιμητέα από τους Ευρωπαίους κυρίως τουρίστες. 

Αρα βασικό μέλημα της κυβέρνησης, εκτός από την επιτάχυνση των εμβολιασμών, θα πρέπει να είναι η άμεση πραγματική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ώστε αν και η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, θα παραμείνει ουσιαστικά σβηστή, να μην υπάρξει για δεύτερη χρονιά κατάρρευση της ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter