Με συνταγή… Χουλιαράκη η χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης!

Με συνταγή… Χουλιαράκη η χρηματοδότηση των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης!

Τον κύκλο θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει η κυβέρνηση για να μην διαταραχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, αλλά και να προχωρήσουν οι φοροαπαλλαγές που έχει υποσχεθεί. 

Μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο το πρωί του Σαββάτου, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην τηρηθεί ο στόχος για τα πλεονάσματα. Πως όμως, θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγή… Χουλιαράκη για την εξεύρεση δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση το φιλόδοξο πρόγραμμά της μείωσης φόρων και φοροελαφρύνσεων, φαίνεται να ακολουθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. 

Με δεδομένο ότι την επόμενη εβδομάδα έρχονται οι εκπρόσωποι των θεσμών στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist, διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν θέλουν… εκπλήξεις και ξαφνιάσματα, αλλά ενημέρωση και τακτική επικοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό υποστήριξε στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας, υπονοώντας σε δηλώσεις του αργότερα ότι «αυτά αλλάζουν», αναφερόμενος στη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.

Τόσο… «καλοσχεδιασμένη» δε, κρίνεται η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που σχεδιάζει να ψηφίσει στη Βουλή τις μειώσεις φόρων μέσα στον Αύγουστο, που στις Βρυξέλλες, έχουν «κατεβάσει ρολά», λόγω των θερινών διακοπών, αφού το επόμενο Eurogroup είναι προγραμματισμένο για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα ο κ. Σταϊκούρας θα πρέπει να εξηγήσει στους κ.κ. Ρέγκλινγκ (ESM) και Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) στο πλαίσιο του Economist, πως θα βγουν τα λεφτά για τον κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9%, μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση, φόρο 5% στα μερίσματα κ.ά.

Εδώ έρχεται η συνταγή Χουλιαράκη. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε καθιερώσει την «επισκόπηση δαπανών» προκειμένου να βρει σκαλίζοντας ευρώ ευρώ τις δαπάνες των υπουργείων τα «περιττά». Είχε εξοικονομήσει 70 εκατ. ευρώ και τώρα ο στόχος είναι εξοικονομήσεις 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα διετίας ή 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Επίσης, εάν χρειαστεί, μέσω μιας περιορισμένης μείωσης του ποσοστού τελικής διάθεσης των πιστώσεων του προϋπολογισμού, εκτιμάται πως μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter