Με συστατική Άδωνη ελληνοποίησαν άνθρωπο του Πούτιν και του Ερντογάν

Με συστατική Άδωνη ελληνοποίησαν άνθρωπο του Πούτιν και του Ερντογάν

Αλλη μία τιμητική απόδοση ιθαγένειας σε πρόσωπο με ύποπτη δραστηριότητα. Πόσες άλλες έχουν δοθεί ως αντάλλαγμα αμφίβολων επενδύσεων;

Οι ξένοι είναι απειλή από όπου κι αν προέρχονται. Εκτός αν είναι πλούσιοι. Ας έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ας συνδέονται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν. Το θέμα είναι να έχουν λεφτά. Αν έχουν λεφτά, θα γίνουν Ελληνες πολίτες εφόσον το επιθυμούν. Και κανείς δεν θα μάθει γιατί ήθελαν να λάβουν ελληνική ιθαγένεια. Αυτή είναι η εξωτερική και μεταναστευτική πολιτική της ΝΔ: ρατσιστική και ακροδεξιά αντιμετώπιση σε όλους τους κατατρεγμένους ανά την υφήλιο, υποταγή σε επιχειρηματίες και funds με ύποπτα κεφάλαια και ιστορικό.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento, στις 22 Νοεμβρίου 2021 εκδόθηκε ΦΕΚ –φέρει την υπογραφή της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη– βάσει του οποίου αποφασίστηκε η τιμητική πολιτογράφηση του Ουαλίντ Αμπού Σουντ με καταγωγή από το Κουβέιτ. Πρόκειται για τον πρόεδρο της εταιρείας AGC Equity Partners που έχει αγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης και κατασκευάζει το ξενοδοχείο Four Seasons στη Μύκονο.

Κατά το επίμαχο ΦΕΚ, αιτία της τιμητικής πολιτογράφησης του Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι η ουσιαστική συμβολή του στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, παρότι, όπως φαίνεται, η εταιρεία του AGC Equity Partners έχει ήδη αποσβέσει το ποσό των περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχε επενδύσει για την αγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Αυτό που δεν αναφέρεται στο ΦΕΚ και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το Documento είναι ότι ο προσφάτως πολιτογραφηθείς ως Ελληνας πολίτης συνδέεται άμεσα επιχειρηματικά τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ερντογάν.

Αυτό δεν απασχολεί όμως την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την κυβέρνηση δηλαδή που παράλληλα διακινεί σενάρια περί ρωσικής «υβριδικής επίθεσης» στις εκλογές. Την κυβέρνηση που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί –διά στόματος κορυφαίων στελεχών της– χαρακτηρισμούς όπως «πουτινάκια». Αραγε μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του Documento θα αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από τον Ουαλίντ Αμπού Σουντ, ο οποίος συνδέεται τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, το όνομα του οποίου η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι δεν θέλει ούτε να ακούσει μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, που προ ολίγων ημερών δήλωσε ότι «μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να έρθουμε» στην Ελλάδα; Ρητορικό το ερώτημα…

Κι όλα αυτά ενώ, όπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη το Bloomberg, το πλοίο «Stavros», συμφερόντων του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, παραβίασε το εμπάργκο της ΕΕ και μετέφερε 53.000 τόνους άνθρακα από τη Ρωσία στην Τουρκία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης διόρισε τον Θ. Μαρτίνο διοικητή του Αγίου Ορους, ενώ η κόρη του Γεωργία Μαρτίνου είναι βουλευτής της ΝΔ…

Χρυσή μπίζνα πολιτογραφήσεων;

Το σημαντικότερο δυστυχώς δεν είναι η εξωφρενικά υποκριτική στάση της ΝΔ. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη πολιτογράφηση επιχειρηματία που προκαλεί –στην καλύτερη περίπτωση– έντονα ερωτήματα. Η πρώτη ήταν του Γιασάμ Αγιαβέφε, του Τούρκου μεγαλοεπιχειρηματία με δραστηριότητα και στην κατεχόμενη Κύπρο ο οποίος ήταν διεθνώς καταζητούμενος αλλά και καταδικασμένος στην Τουρκία για εγκληματική οργάνωση. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη τον πολιτογράφησε. Οπως και τον Ουαλίντ Αμπού Σουντ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento από το υπουργείο Εσωτερικών, οι δύο συστατικές επιστολές που έδωσε ο Αμπού Σουντ προκειμένου να πολιτογραφηθεί προέρχονται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση της πολιτογράφησης του Αγιαβέφε είχε δοθεί συστατική επιστολή από τον Αδ. Γεωργιάδη.

Το Documento απευθύνθηκε στον Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες της εφημερίδας. Ακολουθεί αυτούσιος ο διάλογος που είχαμε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Documento: Σας καλώ αναφορικά με το ζήτημα της πολιτογράφησης του Ουαλίντ Αμπού Σουντ, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Νοεμβρίου 2021.

Αδωνης Γεωργιάδης: Ποιος είναι πάλι αυτός;

Documento: Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ είναι πρόεδρος της AGC, που αγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Αδ. Γεωργιάδης: Α, ο Ουαλίντ. Μάλιστα.

Documento: Εχει πολιτογραφηθεί, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, επειδή έχει βοηθήσει την ελληνική οικονομία μέσω των κεφαλαίων που έχει φέρει και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, μία από τις δύο συστατικές επιστολές με τις οποίες προτάθηκε η πολιτογράφησή του είναι δική σας. Είναι σωστό αυτό;

Αδ. Γεωργιάδης: Μάλιστα.

Documento: Γιατί, θέλετε να μου πείτε;

Αδ. Γεωργιάδης: Καλά, θέλει ιδιαίτερη εξήγηση για ποιο λόγο κάποιος που φέρνει στην Ελλάδα 600 εκατομμύρια μπορεί να πάρει την ελληνική ιθαγένεια; Αυτή είναι σοβαρή ερώτηση που μου κάνεις;

Documento: Ναι, είναι πολύ σοβαρή. Η ελληνική ιθαγένεια δίνεται με χρηματικό αντίτιμο;

Αδ. Γεωργιάδης: Βάσει νόμου του ΣΥΡΙΖΑ θα την έπαιρνε στα δύο χρόνια από τη στιγμή που έκανε την επένδυση, αυτόματα. Την πήρε λίγο νωρίτερα. Εντάξει;

Documento: Οχι, δεν κατάλαβα τι εννοείτε. Δεν πρόκειται για την Golden Visa.

Αδ. Γεωργιάδης: Αν με παίρνετε να μου κάνετε σοβαρά αυτή την ερώτηση, δεν χάνω ούτε δευτερόλεπτο.

Documento: Γνωρίζετε ότι ο κύριος αυτός συνδέεται με τον Ερντογάν και τον Πούτιν;

Αδ. Γεωργιάδης: Δεν κάνω παραπάνω κουβέντα. Αν μιλάμε σοβαρά για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης…

Documento: Καταρχάς δεν πρόκειται για επένδυση 600 εκατομμυρίων. Είναι 400 εκατομμύρια.

Αδ. Γεωργιάδης: Να είστε καλά. Οταν βάλετε εσείς 400 εκατομμύρια θα σας δώσω δύο διαβατήρια, πείτε στον κ. Βαξεβάνη.

Documento: Αλήθεια; Αναλόγως του ποσού δίνεται η ιθαγένεια;

Αδ. Γεωργιάδης: Σας ευχαριστώ πολύ. Γεια σας.

Είναι περιττό να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει νόμος που να ορίζει ότι η τιμητική πολιτογράφηση δίνεται ανάλογα με το «πόσα λεφτά φέρνει» στην Ελλάδα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ενός fund. Οπως είναι ανάξια σχολιασμού η αμετροέπεια του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος εκτιμά έναν αλλοδαπό μόνο αν φέρνει χρήματα. Αυτό που δεν απαξιοί τον σχολιασμό όμως είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, επί ημερών κυβέρνησης ΝΔ έχει εκδοθεί πληθώρα τιμητικών πολιτογραφήσεων, κάτι που παραπέμπει στα πρότυπα της Κύπρου και στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», όπου έχουν πολιτογραφηθεί ακόμη και πρόσωπα τα οποία εντοπίζονται σε φορολογικούς παραδείσους ή είναι διεθνώς καταζητούμενα. Εχει στήσει η κυβέρνηση αντίστοιχη χρυσή μπίζνα ελληνοποιήσεων; Είναι επιβεβλημένο να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων όσοι έχουν πολιτογραφηθεί από την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν ισχύουν οι πληροφορίες του Documento ότι πολιτογραφούνται ακόμη και άτομα με ποινικό μητρώο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Γιασάμ Αγιαβέφε.

«Εχει συμβάλει στην ελληνική οικονομία»

Η πολιτογράφηση του Αμπού Σουντ Ουαλίντ Καλέντ δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2021 στο ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 5.405. Το επίμαχο προεδρικό διάταγμα έφερε την υπογραφή της προέδρου της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου και του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη. Είναι μάλιστα αξιοπρόσεκτο ότι όσα αναγράφονται στο επίμαχο ΦΕΚ ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με όσα είχαν αναγραφεί στο ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύτηκε η τιμητική πολιτογράφηση του Αγιαβέφε.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο επίμαχο ΦΕΚ, «το γεγονός ότι ο αλλοδαπός ΑΜΠΟΥ-ΣΟΥΝΤ ΟΥΑΛΙΝΤ ΚΑΛΕΝΤ ως πρόεδρος της AGC Equity Partners, επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα της χώρας με μεγάλη εισροή κεφαλαίων, έχει συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και έχει συνεισφέρει με εμβληματικές επενδύσεις στην ανάδειξη της ελληνικής οικονομίας στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας». Ως εκ τούτου, «μετά από πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, αποφασίζουμε: Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνα πολίτη τον αλλοδαπό ΑΜΠΟΥ-ΣΟΥΝΤ ΟΥΑΛΙΝΤ ΚΑΛΕΝΤ του ΚΑΛΕΝΤ ΣΑΝΤΕΡΕΝΤΙΝ γεννηθέντα στις 21-01-1963 στο Κουβέιτ».

Επενδύσεις σε όλη τη γη, πολιτογράφηση στην Ελλάδα

Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ, που κρίθηκε από την κυβέρνηση ότι πληροί τα κριτήρια προκειμένου να λάβει την ελληνική ιθαγένεια επειδή δύναται «να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας», είναι ο συνδιευθύνων σύμβουλος στην πολυεθνική AGC Equity Partners. Πρόκειται για επενδυτική εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο από το 2009 και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, «επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, ευκαιρίες ιδιωτικών μετοχών και στρατηγικές ρευστότητας μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων της», τα οποία ανέρχονται «σε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια». Οι επενδυτές της AGC «εδρεύουν κυρίως στην Ευρώπη, την Απω Ανατολή και τη Μέση Ανατολή» και «περιλαμβάνουν οντότητες που σχετίζονται με την κυβέρνηση…».

Παράλληλα, η AGC έχει πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις –κυρίως στην αγορά ακινήτων– μεταξύ άλλων στο Ντίσελντορφ, το Παρίσι, στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Ιλινόις. Είναι ενδεικτικό ότι η αγορά του City Tower στο Λονδίνο από την AGC ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 αντί 1,2 δισ. στερλινών. Φυσικά, παρά το τεράστιο ποσό που δόθηκε για την αγορά του εμβληματικού αυτού ακινήτου, ο Αμπού Σουντ δεν πολιτογραφήθηκε στη Βρετανία ούτε σε κάποια άλλη από τις πολλές χώρες στις οποίες το fund του έχει επενδύσει. Το κατάφερε βέβαια στην Ελλάδα του Κυρ. Μητσοτάκη…

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ στο βιογραφικό του, έχει «περισσότερα από 30 χρόνια επενδυτική εμπειρία», ενώ πριν από την επιχειρηματική εμπλοκή του στην AGC «πέρασε δεκαοχτώ χρόνια στη διαχείριση επενδύσεων με το Γραφείο Επενδύσεων του Κουβέιτ», όπου ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του μισού των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Σύνδεση με δίκτυο offshore

Δεν είναι όμως αυτές οι μοναδικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του προσφάτως πολιτογραφηθέντος ως Ελληνα πολίτη Ουαλίντ Αμπού Σουντ. Σύμφωνα με στοιχεία από την ιστοσελίδα του ανεξάρτητου Παγκόσμιου Δικτύου Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ συνδέεται με την offshore εταιρεία Dredillet Investments Limited που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Δεν χωράει αμφιβολία ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, αφού στο επίμαχο πλέγμα που εντοπίζεται το όνομά του υπάρχει σύνδεσή του με τη διεύθυνση Flat 2 18 Lowndes Square, London, SW1X 9HB. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διεύθυνση που δηλώνει ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ σε ιστοσελίδες επιχειρηματικής δραστηριότητάς του, όπου εμφανίζεται ως διευθυντής της AGC Group Ltd.

Το γεγονός όμως ότι πολιτογραφήθηκε Ελληνας πολίτης κάποιος που συνδέεται με offshore εταιρεία είναι το… μικρότερο κακό σε αυτή την υπόθεση. Η επίμαχη offshore εταιρεία Dredillet Investments Limited με την οποία συνδέεται ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ έχει ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον… βιογραφικό.

Συνέταιρος με διαχειριστή επενδύσεων του Πούτιν

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα aum13f.com, η Dredillet Investments Limited είναι μεταξύ των εταιρειών που συνδέονται με την ιδιότητα του εμπόρου-χρηματιστή με την εταιρεία The Russian Prosperity Fund. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα citywire.com, η εταιρεία Russia Prosperity Fund –φέρει τον διακριτικό τίτλο Prosperity Capital Management Limited– διοικείται από τον Αλεξάντερ Μπράνις, πρόσωπο που συνδέεται άμεσα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν. Βάσει όσων αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, έχει συμμετάσχει στο ΔΣ της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου ενέργειας, ενώ είχε μεταξύ άλλων διοριστεί από το 2010 ως πρόεδρος της υποεπιτροπής εταιρικής διακυβέρνησης που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο για να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του τότε προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ «να καθιερώσει τη Μόσχα ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο».

Η εταιρεία Prosperity Capital Management, στην οποία ο Αλεξάντερ Μπράνις βρίσκεται από το 1997 –πλέον είναι επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος–, δρα ως «θεσμικός διαχειριστής επενδύσεων». Επίσης, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο βιογραφικό του Μπράνις, η επίμαχη εταιρεία «ελέγχει περιουσιακά στοιχεία περίπου 4 δισ. δολαρίων για λογαριασμό μιας διεθνούς και θεσμικής βάσης πελατών…». Ο Αλεξάντερ Μπράνις έχει επίσης συνιδρύσει την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών της Ρωσίας –επί της οποίας και προεδρεύει αυτήν τη στιγμή–, η οποία «έχει γίνει μια μόνιμη συμμαχία για τους επενδυτές και ελέγχεται, χρηματοδοτείται και διαχειρίζεται ενεργά από αυτούς». Πρόκειται για το μοναδικό αντίστοιχο σχήμα στη Ρωσία. Μέλη της ένωσης είναι «οι μεγαλύτεροι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές, που ελέγχουν από κοινού περισσότερα από 30 δισ. δολάρια, τα οποία επενδύονται στη ρωσική κεφαλαιαγορά».

Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας institutionalinvestor.com ο Μπράνις συγκαταλεγόταν το 2011 σε έναν κλειστό κύκλο είκοσι ατόμων που θεωρούνται «οι κορυφαίοι διαχειριστές χρημάτων της Ρωσίας». Συγκεκριμένα, αυτό που αναγράφεται στο επίμαχο ρεπορτάζ αναφορικά με τον Μπράνις είναι ότι μέσω της Prosperity Capital Management «πρόσφατα προσχώρησε στην ειδική ομάδα της κυβέρνησης για τη μετατροπή της Μόσχας σε διεθνές οικονομικό κέντρο, κάτι το οποίο προσδιορίστηκε ως βασικός στόχος από τον (σ.σ.: τότε) πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ».

Δεν είναι όμως το μοναδικό ρεπορτάζ στο οποίο εμπλέκεται το όνομα του Αλεξάντερ Μπράνις, συνεταίρου του Ουαλίντ Αμπού Σουντ. Σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας fleeteurope.com σκιαγραφείται πώς ο Πούτιν εξαιτίας του πολέμου με την Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της οικονομικής πίεσης που υφίσταται η Μόσχα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Πούτιν προκειμένου να υπερκεράσει αυτήν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει «κοιτάει με απληστία» τη Surgutneftegas, μια εταιρεία που «ελέγχεται από τον Ρώσο ολιγάρχη Βλαντίμιρ Μπογκντάνοφ. Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει ότι η Surgutneftegas κάθεται σε ένα σωρό από μετρητά 34 δισ. δολαρίων και ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν περισσότερο από ευπρόσδεκτα».

Στο ίδιο ρεπορτάζ όμως σκιαγραφείται και ο ενεργός ρόλος που έχει αυτήν τη στιγμή ο Μπράνις προκειμένου ο Πούτιν να επιτύχει την επεκτατική οικονομική πολιτική του –και– στο εσωτερικό της χώρας: «ο Αλεξάντερ Μπράνις, επικεφαλής σύμβουλος επενδύσεων στο fund Prosperity Capital Management Ltd, φοβάται ότι χάνονται χρήματα για την εταιρεία και τους μετόχους της. Παίρνοντας τη Surgutneftegas στα χέρια του, ο Πούτιν θα ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας». Προκειμένου να το επιτύχει αυτό έχει τη βοήθεια ενός από τους κορυφαίους στο είδος του: του Αλεξάντερ Μπράνις.

Αλλωστε το πόσο στενά συνδεδεμένοι με τον Πούτιν είναι τόσο ο Μπράνις όσο και η Prosperity Capital Management διαφαίνεται από πληθώρα άλλων ρεπορτάζ στα οποία σκιαγραφείται η κορυφαία θέση που έχει στη Ρωσία του Πούτιν ο Αλεξάντερ Μπράνις προκειμένου να εισέρχονται κεφάλαια στη Ρωσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας foreignpolicy.com ο Μπράνις συγκαταλέγεται στους «ταύρους της Ρωσίας», που έχουν καταφέρει να φέρουν δισεκατομμύρια κεφάλαια στη χώρα. Είναι χαρακτηριστική δήλωση του Μπράνις που φιλοξενείται στο σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο αναφερόμενος στα δεκάδες δισεκατομμύρια που έχουν φτάσει στη Ρωσία από τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο είχε ιδιαιτέρως ενεργό ρόλο, δήλωσε: «Αν εστιάσεις μακροπρόθεσμα, έχεις τη δυνατότητα να βγάλεις πολλά χρήματα».

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη αποφάσισε να πολιτογραφήσει τιμητικά έναν άνθρωπο που συνδέεται άμεσα επιχειρηματικά με κορυφαίο στέλεχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου η Ρωσία να εξασφαλίζει λεφτά από funds ή ακόμη και από απαλλοτριώσεις βιομηχανιών πετρελαίου εξαιτίας του πολέμου. Αλλωστε και ο ίδιος ο Αμπού Σουντ συνδέεται άμεσα με επιχειρήσεις στη Ρωσία. Σε ρεπορτάζ του Reuters το 2014 διαβάζουμε ότι «οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής διοχετεύουν 175 εκατ. δολάρια στη ρωσική ηλεκτροπαραγωγική εταιρεία Enel OGK-5, κάτι που θεωρείται η μεγαλύτερη ένεση από επενδυτή του Κόλπου στη χώρα μέχρι στιγμής, όπως δήλωσαν μέλη της επενδυτικής κοινοπραξίας». Οι επίμαχοι επενδυτές της Μέσης Ανατολής είναι η AGC. Μάλιστα στο ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενούνται και δηλώσεις του Αμπού Σουντ, ο οποίος αναφορικά με την επίμαχη αγορά δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εδώ στη Ρωσία».

Συνέταιρος και με τον «κολλητό» του Ερντογάν

Ο Ουαλίντ Αμπού Σουντ όμως δεν συνδέεται μόνο με τον Πούτιν, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην ιστοσελίδα της AGC αναγράφεται ότι το ξενοδοχείο Astir Palace στον Αστέρα Βουλιαγμένης έχει αποκτηθεί από την Jermyn Street Real Estate, που αποτελεί θυγατρική της AGC. Η εταιρεία Jermyn είναι «ένα επενδυτικό fund οι επενδυτές του οποίου περιλαμβάνουν δύο κρατικά ταμεία από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, άλλους Αραβες επενδυτές και τον τουρκικό όμιλο Dogus».

Ο όμιλος Dogus, παρότι αυτή την περίοδο διανύει δύσκολη για τα δεδομένα του περίοδο –εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία–, αποτελεί εταιρεία-μεγαθήριο στην Τουρκία, που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα των κατασκευών, των ΜΜΕ, των οικονομικών υπηρεσιών, του τουρισμού και της ενέργειας. Πρόεδρος της Dogus είναι ο Τούρκος ολιγάρχης Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος σε έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα –της «γαλλικής ΜΚΟ» σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη– χαρακτηρίζεται ένας από τους τωρινούς «καλύτερους φίλους» του προέδρου Ερντογάν.

Κορυφαίος κυβερνητικός επιχειρηματικός σύμβουλος

Πόσο στενά συνδεδεμένος είναι ο Σαχένκ με τον Τούρκο πρόεδρο διαφαίνεται και από το ότι είναι εκτελεστικό μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, έχει διατελέσει πρόεδρος του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί ως πρόεδρος του Τουρκογερμανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, αντιπρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας – Αραβικών Εμιράτων, του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας. Είναι, με άλλα λόγια, ένα από τα κορυφαία στελέχη του καθεστώτος Ερντογάν προκειμένου να εισέρχονται στην Τουρκία κεφάλαια από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας thenationalnews.com που αναφερόταν στην επίσκεψη του Ερντογάν τον Φεβρουάριο του 2022 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
–για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία– φιλοξενούνται δηλώσεις συμβούλου του Φερίτ Σαχένκ στις οποίες αναφέρεται στις προσπάθειες σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών. Προσπάθειες στις οποίες ενδιάμεσο ρόλο διαδραματίζει η Dogus.

Οι παρεμβάσεις στο κανάλι

Αυτές δεν είναι οι μοναδικές συνδέσεις της Dogus με το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα παρακολούθησης ιδιοκτησίας Μέσων στην Τουρκία, ο όμιλος Dogus –ελέγχει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV– είχε εμπλακεί σε ένα τεράστιο σκάνδαλο. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με όσα αναγράφονται, «σε τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρευσαν, οι οποίες αποδίδονται στη Νερμίν Γιουρτερί, την αρχισυντάκτρια του καναλιού ειδήσεων NTV που ανήκει στον όμιλο Dogus, ακούστηκε να έχει συνομιλία με τον τότε επικεφαλής σύμβουλο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογκάν. Στη συνομιλία ο Ακντογκάν την πίεσε να έχει φιλοκυβερνητικούς καλεσμένους στον αέρα μεταξύ πολλών άλλων συντακτικών παρεμβάσεων».

Δώρο πετρελαιοφόρο $25 εκατ. μέσω offshore

Δεν είναι όμως αυτό το μοναδικό σκάνδαλο που αφορά τον Ερντογάν και τον καλό του φίλο Φερίτ Σαχένκ. Το 2017 αποκαλύφθηκε ότι η οικογένεια Ερντογάν εμπλέκεται σε ένα πλέγμα offshore μέσω του οποίου απέκτησε «ως δώρο» ένα πετρελαιοφόρο αξίας 25 εκατ. δολαρίων το 2008. Συγκεκριμένα, βάσει των «Εγγράφων της Μάλτας», που διέρρευσαν από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικής Συνεργασίας, η ιστοσελίδα theblacksea.eu αναφέρει ότι «μέσω offshore εταιρειών στη νήσο Μαν και τη Μάλτα οι Ερντογάν απέκτησαν μυστικά ένα πετρελαιοφόρο αξίας κοντά στα 25 εκατ. δολάρια, που ονομάζεται “Agdash”».

Η συμφωνία υλοποιήθηκε με τον κοντινό φίλο του Ερντογάν και Τούρκο επιχειρηματία Σίτκι Αγιάν και έναν Αζεροτούρκο δισεκατομμυριούχο, τον Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, ιδιοκτήτη του ναυτιλιακού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων στην Κωνσταντινούπολη Palmali Group. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η οικογένεια Ερντογάν απέκτησε το πετρελαιοφόρο μέσω της offshore εταιρείας Bumerz Limited, που πήρε το όνομά της από τους κύριους ιδιοκτήτες της: «τον γιο του προέδρου Μπουράκ Ερντογάν, τον αδελφό του Μουσταφά Ερντογάν και τον κουνιάδο του Ζίγια Ιλγκεν». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δύο χρόνια προτού η οικογένεια Ερντογάν λάβει αυτό το… δώρο «ο Μανσίμοφ έγινε Τούρκος πολίτης δύο χρόνια νωρίτερα και έλαβε το τουρκικό όνομα Μουμπαρίζ Γκουρμπάνογλου… Αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία οι επιχειρηματικές συμφωνίες του στην Τουρκία απογειώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων επικερδών συμβάσεων με κρατικές επιχειρήσεις». Σας θυμίζει κάτι;

Ο Μανσίμοφ, που δώρισε ένα πετρελαιοφόρο στον Ερντογάν, δεν είναι άγνωστος στον συνεργάτη του Ουαλίντ Αμπού Σουντ, Φερίτ Σαχένκ. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Σαχένκ και ο Αζέρος μεγιστάνας Μανσίμοφ αγόρασαν από κοινού το 70% των εστιατορίων Günaydın, καταβάλλοντας ποσό της τάξης των 350 εκατ. τουρκικών λιρών. Οι δυο τους εμφανίζονται από τότε να έχουν συνεργαστεί σε μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν κυρίως την αγορά της εστίασης.

Η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Προφανώς το γεγονός ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση ο Αμπού Σουντ «έχει συμβάλει ουσιαστικά στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας» οφείλεται στο ότι η AGC Equity Partners, της οποίας είναι πρόεδρος, έχει εξαγοράσει τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, το 2013 ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία Jermyn Street Real Estate Fund (fund που διαχειρίζεται κεφάλαια της AGC Equity Partners) πλειοδότησε αντί 400 εκατ. ευρώ στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στα περιουσιακά στοιχεία του διαγωνισμού συμπεριλαμβανόταν το ξενοδοχείο κυριότητας της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης. Τελικά η συμφωνία για την απόκτηση του Αστέρα από την Jermyn Street Real Estate Fund έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ η συναλλαγή πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment Holdco, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, που πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε το 2016.

Η πώληση είχε προσωρινά μπλοκαριστεί λόγω σφοδρής αντίδρασης από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με την επίμαχη υπόθεση είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά ο τότε περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Νίκος Γαλανός κι ως αποτέλεσμα η τότε εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου είχε διατάξει κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις διαδικασίες πώλησης του Αστέρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την εποχή εκείνη ο Ν. Γαλανός στον Κώστα Βαξεβάνη για το Hot Doc Radio είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Με την πώληση δίνεται το δικαίωμα στον αγοραστή να χτίσει πολυτελείς μονοκατοικίες σχεδόν 40.000 τ.μ. και να καρπωθεί όλες αυτές τις υπεραξίες χωρίς το δημόσιο να πάρει έστω 1 ευρώ».

Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2015, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αρ. 28/2015 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος που είχε εκδοθεί αναφορικά με την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το Ε΄ Τμήμα του δικαστηρίου έκρινε πως ήταν μη νόμιμες οι ρυθμίσεις του προεδρικού διατάγματος όπως η δημιουργία εκατό μονοκατοικιών ή η κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου Μικρό Καβούρι. Τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέδωσε λίγους μήνες αργότερα άλλη απόφαση, βάσει της οποίας το ανώτατο δικαστήριο ενέκρινε το σχέδιο ανάπτυξης του Αστέρα Βουλιαγμένης όπως περιγράφεται μέσα από το σχέδιο του επίμαχου προεδρικού διατάγματος, με αποτέλεσμα να «ξεμπλοκάρει» η επένδυση.

Μόνο που οι τότε καταγγελίες του Ν. Γαλανού αναφορικά με την υπεραξία που θα καρπωθεί η AGC μέσω της πώλησης πολυτελών μονοκατοικιών επιβεβαιώθηκαν. Σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» (18 Μαΐου 2022) διαβάζουμε ότι «ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τα έσοδα, συμβασιοποιημένα ήδη ή προσυμφωνημένα, από τις πωλήσεις των δεκατριών βιλών στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει το τίμημα των 400 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το 2016 η AGC Equity Partners για να αποκτήσει το συγκρότημα, αλλά και για να ολοκληρώσει τη δημόσια προσφορά και να βγάλει την “Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης” εκτός χρηματιστηρίου…».

Οι βίλες και το πετρέλαιο του Πούτιν

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, «τα κόστη για την ανέγερση των κατοικιών, που κατά μέσον όρο εκτιμάται ότι θα υπερβαίνουν τα 1.000 τ.μ. η καθεμία, τα επωμίζονται οι νέοι ιδιοκτήτες τους», όπως και η AGC «εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει στο project».

Εκτός όμως από το εξωφρενικά υψηλό ποσό που καρπώνεται η AGC από τις πωλήσεις των 13 βιλών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ποιοι είναι αυτοί που τις απέκτησαν: «Τα έντεκα από τα δεκατρία οικόπεδα αποκτήθηκαν από συμφέροντα της οικογένειας Διαμαντή Διαμαντίδη, ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να αποκτηθούν… από συμφέροντα που συνδέονται με την οικογένεια της κ. Μαριάννας Λάτση».

Το όνομα του μεγαλοεφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη είχε προσελκύσει πρόσφατα τα φώτα της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του documentonews.gr, έως τις 20 Μαρτίου 2022 τέσσερα δεξαμενόπλοια του στόλου Delta Tankers –συμφερόντων του Δ. Διαμαντίδη– μετέφεραν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία πετρέλαιο από τη Ρωσία. Το πετρέλαιο του Πούτιν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter