Με τα βλέμματα στραμμένα στη Σιγκαπούρη – Προς μια ιστορική συμφωνία Τραμπ – Κιμ;

Με τα βλέμματα στραμμένα στη Σιγκαπούρη – Προς μια ιστορική συμφωνία Τραμπ – Κιμ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αισιοδοξία του και μια κάποια ανυπομονησία σήμερα, μία ημέρα πριν την ιστορική σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ- Ουν.

Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη Σιγκαπούρη και το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν ο 71χρονος Τραμπ, που προς έκπληξη όλων δέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ, θα καταφέρει εκεί που έχουν αποτύχει όλοι οι προκάτοχοί του;

«Χαρούμενος που είμαι στη Σιγκαπούρη, ανυπομονησία στην ατμόσφαιρα!», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος παρά το φιάσκο της συνόδου της G7 στον Καναδά, όπου οι ΗΠΑ βρέθηκαν απομονωμένες.

«Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλά», πρόσθεσε λίγο αργότερα αναφερόμενος στο γεύμα εργασίας που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ.

Κεντρικό πρόσωπο των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ, έκανε λόγο από την πλευρά του για «ουσιαστικές και λεπτομερείς» συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη το πρωί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Σιγκαπούρης.

Η σύνοδος, η οποία θα προσφέρει διεθνή προβολή στον Βορειοκορεάτη ηγέτη, οι μετακινήσεις στο εξωτερικό του οποίου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, θεωρείται ήδη ως μεγάλη αναγνώριση από τις ΗΠΑ.

«Εδώ και 25 χρόνια η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να πετύχει μια συνάντηση με έναν εν ενεργεία Αμερικανό πρόεδρο», εξηγεί ο Μπόρις Τούκας, ερευνητής του Centre for Strategic Studies στην Ουάσινγκτον.

Το διακύβευμα είναι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί αυστηρές διεθνείς κυρώσεις.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε την πλήρη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», τόνισε ο Πομπέο σε tweet του.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA έκανε λόγο για «μια νέα εποχή», επιβεβαιώνοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση και «ένας μηχανισμός για τη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στην κορεατικής χερσόνησο» θα είναι στην ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είδε σε αυτή τη διατύπωση «ένα αισιόδοξο μήνυμα».

Όμως οι απαιτήσεις των ΗΠΑ προσκρούουν εδώ και χρόνια στην επιμονή της Βόρειας Κορέας. Το 1994 και το 2005 οι δύο χώρες σύναψαν συμφωνίες, όμως καμία δεν εφαρμόστηκε στην πραγματικότητα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ αύξησε μετά το 2006 τις πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της.

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά άφηνε να εννοηθεί ότι στις 12 Ιουνίου θα υπάρξει μια ιστορική συμφωνία, τώρα τελευταία έχει ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για την έναρξη μιας άνευ προηγουμένου «διαδικασίας».

Οι πρωταγωνιστές έχουν επενδύσει πολλά σε μια προσέγγιση με τη Βόρεια Κορέα. Όμως τα συστατικά μιας ενδεχόμενης συμφωνίας είναι ίδια με αυτά του παρελθόντος: σταδιακή αποπυρηνικοποίηση με αντάλλαγμα οικονομική στήριξη, εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και μια ειρηνευτική συμφωνία για να τερματιστεί επισήμως ο πόλεμος της Κορέας (1950-53).

«Ο Τραμπ απλώς προσέφερε αυτές τις συναντήσεις στους Βορειοκορεάτες χωρίς να πετύχει καμία πρόοδο», σχολιάζει ο Τζέφρι Λιούς στο Foreign Policy. «Είναι προφανές εξ αρχής ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Τα «αντικρουόμενα» προφίλ των δυο ηγετών

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς δύο πιο διαφορετικούς ανθρώπους από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, όμως αν κοιτάξει προσεκτικά, τα κοινά σημεία που θα εντοπίσει είναι πολλά.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που θα γιορτάσει τα 72α γενέθλιά του δύο ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουνίου, έγινε ο πιο μεγάλος σε ηλικία άνδρας που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ.

Γύρω στα 30, καθώς η ακριβής ηλικία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι γνωστή, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ένας από τους νεότερους στον κόσμο, αν και έχει ήδη έξι χρόνια εμπειρία.

Ήταν αυτουργός της επιτάχυνσης του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, στο σημείο που πλέον είναι σε θέση, όπως διατείνεται, να εκτοξεύσει έναν πύραυλο που μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ.

Μια εξέλιξη που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγκγιάνγκ με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν απειλές και τους ηγέτες τους προσβολές.

Όμως η ένταση αμβλύνθηκε εντυπωσιακά μέχρι του σημείου που ο Κιμ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-Ιν.

«Πιστεύω ότι θα συνεννοηθούν καλά», προέβλεψε ο Τζον Ντελούρι καθηγητής του πανεπιστημίου Yonsei της Σεούλ. «Αντίθετα με τα όσα πιστεύει ο κόσμος, πιστεύω ότι θα ακούσει ο ένας τον άλλο», πρόσθεσε.

Ο Κιμ, που δεν είχε πραγματοποιήσει μέχρι φέτος επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, φαίνεται να είναι σε θέση να ακούσει: Συνομίλησε για ώρα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε μια παραλία της Νταλιάν στη βορειοανατολική Κίνα. Αντιμετώπισε με σεβασμό τον Μουν στην αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Παρά την εικόνα που προβάλει, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις και άκουσε με προσοχή στη διάρκεια των επισκέψεών του στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, παρατηρεί ο Ντελούρι.

«Θα μπουν στο δωμάτιο και θα θέσουν σωστές ερωτήσεις, ανοικτές ερωτήσεις. Ο Τραμπ δεν θα εισέλθει λέγοντας: “Δώσε μου τις βόμβες σου”. Όπως το έχει πει, πρόκειται για μια σχέση: “χτίζουμε μια σχέση”», εξηγεί.

Εξάλλου οι δύο ηγέτες φαίνεται να έχουν ομοιότητες στον τρόπο που κυβερνούν αλλά και στο γεγονός ότι εμπιστεύονται την οικογένειά τους.

Η αδελφή του Κιμ, η Κιμ Γιο Γιονγκ, εμφανίζεται ως μία από τις πιο στενές του συμβούλους. Ήταν απεσταλμένη του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Σεούλ και στο πλευρό του στη συνάντησή του με τον Μουν και τον Σι.

Η Ιβάνκα Τραμπ είναι μία από τους συμβούλους του πατέρα της, όπως και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ είχε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του Αμερικανού προέδρου.

Και οι δύο ηγέτες απαιτούν πλήρη αφοσίωση.

Σε διάστημα ενός μήνα από τις 28 Φεβρουαρίου ο Τραμπ απέπεμψε ή είδε να αποχωρούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, όπως η Χόουπ Χικς, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μεταξύ άλλων.

Τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σημαντικές ανακατατάξεις και στη Βόρεια Κορέα, με την αντικατάσταση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού και του υπουργού Άμυνας.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν συναντηθεί με τον Κιμ, αναφέρει ο Ντελούρι, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είναι «πολύ προετοιμασμένος». «Γνωρίζει τις υποθέσεις, έχει σημειώσεις αλλά δεν τις κοιτά. Δεν είναι κάποιος που θέλει απλώς να δίνει μαθήματα ή να κοιτά με κενό βλέμμα», εξηγεί.

Στις 12 Ιουνίου οι παρατηρητές θα παρακολουθήσουν στενά τη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών, οι οποίοι είναι διαβόητοι για τον τρόπο που χαιρετούν τους συνομιλητές τους, είτε πρόκειται για τον Τραμπ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είτε για τον Κιμ με τον Μουν.

Η επιχειρηματική προσέγγιση Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμούσε έναν στόλο αεροσκαφών που θα διαφήμιζαν το όνομά του από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Βοστόνη και την Ουάσινγκτον. Η αεροπορική εταιρία θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την πολυτέλεια, με δερμάτινα καθίσματα, διακόσμηση που θα θύμιζε μάρμαρο, αλλά κι άφθονη σαμπάνια, όπως όλα τα στοιχεία υπηρεσιών που συνθέτουν το περιβάλλον της εμπορικής φίρμας “Τραμπ.” Ο ίδιος, δεν είχε κάποια έννοια για το το οικονομικό κόστος του εγχειρήματος, όσο αυτό θα εξυπηρετούσε την διαφήμιση της εμπορικής ταυτότητας των επιχειρήσεων του.

“Την πρώτη ημέρα που τον συνάντησα (4 Οκτωβρίου 1988) μου είπε: “Δεν το κάνω αυτό επειδή θέλω να κερδίσω πολλά χρήματα,” θυμάται ο Μπρους Νόμπλς, εκτελεστικός διευθυντής στον τομέα των αεροπορικών εταιριών, που είχε προσληφθεί για να οργανώσει την αεροπορική εταιρία τακτικών πτήσεων “Trump Shuttle.”

“Οι τακτικές μετακινήσεις ήταν χαρακτηριστικό του ρυθμού της ζωής στη Νέα Υόρκη. Όλοι όσοι διέθεταν κάποιο όνομα και την σχετική οικονομική ή άλλη άνεση συνήθιζαν να ταξιδεύουν σε ημερήσια βάση. Ο Ντόναλντ ήθελε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πετούν με την αεροπορική του εταιρία,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νόμπλς.

Έτσι, όταν ο ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρίας Eastern Air σχεδόν χρεοκόπησε, η οικονομική εξαγορά της επιχείρησης των τακτικών αεροπορικών πτήσεων από τη Νέα Υόρκη προσδιορίστηκε στο ποσό των 365 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι περισσότεροι από τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές έκριναν ότι είχε υπερτιμηθεί. Ωστόσο, ο Τραμπ συμφώνησε.

Περίπου έναν χρόνο μετά, ο Τραμπ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τα υπέρογκα δάνεια της εταιρίας, ενώ οι δαπάνες που είχε κάνει είχαν ξεπεράσει το προϋπολογισμένο οικονομικό κόστος που είχε, σε συνδυασμό με τις συνθήκες οικονομικής ύφεσης της αγοράς.

Ο ίδιος, βρίσκεται από χθες στην Σιγκαπούρη, καθώς αύριο αναμένεται να έχει μία ιστορικής σημασίας διάσκεψη με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Αρκετοί από τους συμβούλους του Αμερικανού προέδρου, ανησυχούν ότι επιθυμεί να υπογράψει μία άλλη συμφωνία – που θα είναι η μεγαλύτερη της καριέρας του- και θα μπορούσε να καθορίσει και την προεδρική υστεροφημία του.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή, είναι πολύ πιο σημαντική και περίπλοκη από την συμφωνία για την αεροπορική του εταιρία, καθώς επιδιώκει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης που ισχύει εδώ και μισό αιώνα στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά κι επίσης, να θέσει τέλος στην εφαρμογή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Το πρόγραμμα αυτό, θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει εξελίξει έναν βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή και δυνατότητα πλήγματος εντός της γεωγραφικής περιοχής των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ συγκρίνει την κατάσταση αυτή, με τις καταστάσεις που αντιμετώπισε στην επιχειρηματική του καριέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες διαπραγματευτικές τακτικές, στην διάσκεψη που θα έχει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. “Έχω προετοιμαστεί γι’ αυτό σε όλη μου την ζωή. Πραγματικά έχω προετοιμαστεί μία ολόκληρη ζωή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο την Παρασκευή.

Μέχρι σήμερα, ο Τραμπ φαίνεται να ακολουθεί την ίδια διαπραγματευτική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με αυτή που ακολουθούσε σε αρκετές από τις διαπραγματεύσεις για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σύμφωνα με τις απόψεις αρκετών από τους επιχειρηματικούς του συνεργάτες, αλλά κι άλλων ειδικών αναφορικά με την επιχειρηματική του δράση.

Ο ίδιος, ακολουθεί μία ριψοκίνδυνη διαπραγματευτική στρατηγική, προσδιορίζοντας τους όρους με τους οποίους θα διαπραγματευτεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, απείλησε ότι δεν θα προσέλθει στην διάσκεψη, αλλά ταυτόχρονα παράμεινε στην διαδικασία με στόχο την πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης κορυφής με τον Κιμ. Τώρα, προσπαθεί να οικοδομήσει της συνθήκες για την οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης με τον Κίμ, καθώς προετοιμάζεται να τον συναντήσει προσωπικά.

Η τακτική αυτή, αυξάνει την ανησυχία των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, των συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και των συμβούλων του, για μια ενδεχόμενη επιλογή του Τραμπ ν’ ακολουθήσει την δική του προσωπική διαπραγματευτική προσέγγιση. Όσοι έχουν διαπραγματευτεί μαζί του, δεν έχουν αιφνιδιαστεί γιατί γνωρίζουν την τακτική του.

Η τακτική αυτή, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: “Να το εξασφαλίσετε με οποιαδήποτε τιμή,” αγνοείστε του ειδικούς.

Όταν ο Τραμπ ενδιαφέρεται να κλείσει μία συμφωνία οτιδήποτε άλλο φεύγει από την προσοχή του, εξήγησε ο Τζακ Ο’Ντόνελ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής των επιχειρήσεων Τραμπ. “Μερικές φορές θα πει ‘Να το πάρετε σε οποιαδήποτε τιμή.’ Όταν έχει διαμορφώσει την άποψή του κι επιθυμεί κάτι, η τιμή πραγματικά δεν είναι το θέμα. Τα οικονομικά αρχίζουν να εξαφανίζονται για τον ίδιο,” παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Ο’Ντόνελ. Ο ίδιος προσθέτει ότι ο Τραμπ θα νευριάσει σχετικά με τις συμφωνίες του παραπάνω τύπου που ικανοποιούν τις επιθυμίες του, μόλις φτάσει ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει.

Οι ειδικοί που κατά καιρούς έχει προσλάβει ο Τραμπ προκειμένου να αναλάβουν τομείς των επιχειρήσεών του, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πραγματικά αδιέξοδα, όταν οι συμβουλές του ήρθαν σε αντίθεση με το προσωπικό ένστικτο ή το όραμα για μια επιτυχία, όπως την φαντάζονταν ο Τραμπ. Κάτι τέτοιο συνέβη με την αεροπορική εταιρία τακτικών πτήσεων που αγόρασε και ήθελε να την μετατρέψει σε έναν πολυτελή αερομεταφορέα, παρά το γεγονός ότι οι πελάτες της, έδιναν πιο ουσιαστική σημασία στην εξυπηρέτησή τους, αλλά και στις τακτικές αεροπορικές πτήσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ο Νόμπλς από την πλευρά του, είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι η ανακατασκευή οικονομικού ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ήθελε να κάνει για το κάθε αεροπλάνο, θα επηρέαζε ελάχιστα την προσέλκυση νέων επιβατών. Από την άλλη μεριά, όταν τα οικονομικά της εταιρίας στένεψαν και είχε πρόβλημα ρευστού, ο Τραμπ δεν άλλαξε τις απόψεις του, ενώ παρότρυνε τον Νόμπλς να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού του ιπτάμενου πληρώματος στο πιλοτήριο του κάθε αεροσκάφους, από 3 σε 2. Ωστόσο, αυτό ήταν αδύνατο να γίνει για ένα αεροσκάφος όπως το Boeing 727.

“Με προσέλαβε επειδή υποθετικά γνώριζε το επαγγελματικό μου αντικείμενο, αλλά ωστόσο πιστεύει με σθένος ότι είναι ο εξυπνότερος στην αίθουσα. Εάν του πείτε κάτι που ταιριάζει με αυτό που σκέπτεται, τότε, είστε μία διάνοια. Σε αντίθεση περίπτωση, δεν έχετε την προσοχή του,” είπε χαρακτηριστικά ο Νόμπλς.

Από την άλλη μεριά, κατά την άποψη του Τραμπ η επίδειξη εμπιστοσύνης στους ειδικούς και ιδιαίτερα όταν διαφωνούν μαζί του, ισοδυναμεί με “προδοσία” είναι κάτι σαν να “εγκαταλείπει τον εαυτό του” δήλωσε ο βιογράφος του Τραμπ και συνεργάτης του CNN Μάικλ ντ’ Αντόνιο.

Ο Τραμπ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ασχολείται κυρίως με τους τομείς που τον ενδιαφέρουν άμεσα, όπως τα συμβόλαια για την οικοδόμηση κτιρίων, το οικονομικό κόστος της κατασκευής, αλλά και η εμπορική προώθηση του κτιρίου που κατασκευάστηκε.

Για την περίοδο που διανύουμε σήμερα, ο βαθμός προετοιμασίας του Αμερικανού προέδρου απασχολεί τους συμβούλους του, ενώ ο Τραμπ έχει λάβει μέρος σε αρκετές συνεδρίες προετοιμασίας για την αυριανή συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο που έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Κιμ. Παράλληλα, σύμβουλοι του προέδρου αναφέρουν ότι ο ίδιος διαθέτει αρκετή από την ώρα του, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη μεριά, είναι σκεπτικός αναφορικά με την λήψη συμβουλών από ειδικούς που ασχολούνται με την Βόρεια Κορέα, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι έχει γνώσεις σχετικά με την αναφερόμενη χώρα επί τη βάσει των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στην Ασία, αλλά και την αίσθηση που έχει ότι κατανοεί τα κίνητρα του Κιμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, εξακολουθεί επίσης να παραπονείται για το οικονομικό κόστος που έχει η διατήρηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Νότια Κορέα, ενώ οι σύμβουλοι του ανησυχούν ότι θα μπορούσε να δώσει μία τέτοια υπόσχεση στον Κιμ, σύμφωνα με πηγές έχουν λάβει γνώση του θέματος.

“Δεν πρόκειται για κάποιος που διαθέτει πολύ χρόνο για να καταστρώσει την στρατηγική του. Δεν είναι κάποιος που θα διαβάσει αναλυτικά την έρευνα που έχει γίνει για τις διαπραγματεύσεις. Απλά πηγαίνει και διαπραγματεύεται,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτι Λατζ, που είναι ο συγγραφέας του υπό έκδοση βιβλίου “Η Πραγματική Συμφωνία του Τραμπ.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter