Με τα… ΜΜΕ βάζουν γκολ στο Μαξίμου

Με τα… ΜΜΕ βάζουν γκολ στο Μαξίμου

«Γκάζι φρένο» από τους βαρόνους με προειδοποιητικές βολές, ρήγματα, ηχηρές παρεμβάσεις και αποστάσεις

Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρξαν… τροχιοδεικτικές βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από έντυπα του ομίλου Μαρινάκη ή από κύκλους τους οποίους ο επιχειρηματίας επηρεάζει. Η τακτική «μαστίγιο και καρότο» ακολουθήθηκε από νωρίς καθώς, όπως πολλοί λένε, ο εφοπλιστής Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και ομίλου ΜΜΕ, ήθελε να καταστήσει σαφές ότι η στήριξη που παρείχε πριν από τις εκλογές έχει… κόστος. Εδειξε ότι δεν θα αφήσει χωρίς σχολιασμό «παρασπονδίες» στην κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα απέναντι σε υποθέσεις που τον αγγίζουν, και «ασυνέπεια» σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις. Αλλωστε στον Τύπο δεν λείπουν αναφορές όπως ότι ο μεγαλοεπιχειρηματίας «που θεωρεί τον εαυτό του “αιτία για τη νίκη της ΝΔ με τη συνεισφορά των Μέσων του”, πιέζει αφόρητα τον Μητσοτάκη να κινηθεί κατά τις διαθέσεις του».

Η ένταση των ντεσιμπέλ από τις ηχηρές παρεμβάσεις δηκτικών δηλώσεων με άρωμα Μαρινάκη κατά Μητσοτάκη αυξομειώνεται κατά καιρούς, μέχρι που πρόσφατα έφτασε η ώρα για ισχυρές βολές με επίκεντρο την υπόθεση συνιδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης. Προκάλεσε αίσθηση η σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του Ευάγγ. Μαρινάκη Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος με άρθρο του στην ιστοσελίδα tο10.gr υπό τον τίτλο «H πολυϊδιοκτησία της Βουλής νίκησε την πολυϊδιοκτησία του ποδοσφαίρου. Με την βοήθεια του πρωθυπουργού βεβαίως». Εφτασε μάλιστα να «χτυπήσει» τον Κυρ. Μητσοτάκη εκεί που πονάει, θυμίζοντας τις σχέσεις του με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκο. Εγραψε μεταξύ άλλων με νόημα ο Χαραλαμπόπουλος για τον πρωθυπουργό: «Φοβήθηκε ότι μπορεί να πουλούσαν καμιά 10αριά βουλευτές του τις… αθλητικές εγκαταστάσεις τους. Και έτσι έπραξε αδιαφορώντας για κάθε λογής κόστος. Ακόμη και το “πολιτικό κόστος” που επιβάλλει το περίφημο κλισέ. Αν τον ένοιαζαν τέτοια πράγματα, δεν θα είχε μεσοτοιχία βίλα με τον Χριστοφοράκο της Siemens». Είχε προηγηθεί άλλο κείμενό του υπό τον τίτλο «Ο Μητσοτάκης έτοιμος να πετάξει κουβέρτα στην ερπύστρια της δικαιοσύνης για χάρη του ΠΑΟΚ».

Προειδοποιητικά πυρά

Η τακτική του… πριονίσματος του πρωθυπουργικού προφίλ διά τοποθετήσεων συνεργατών του μεγαλοεπιχειρηματία για όποιες αποφάσεις Μητσοτάκη δεν αρέσουν στον εφοπλιστή μεγαλομέτοχο του Ολυμπια- κού είχε αρχίσει εννιά μέρες κιόλας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πριν από επτά μήνες, στις 16 Ιουλίου 2019, σε κείμενό του στο ενημερωτικό σάιτ in.gr, ιδιοκτησίας Μαρινάκη, και πάλι ο δημοσιογράφος και στέλεχος της Alter Ego Λ. Χαραλαμπόπουλος κατακεραύνωνε την κυβέρνηση της ΝΔ για την επιλογή της να τοποθετήσει στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο οποίος στην εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν αρχηγός της ΕΛΑΣ και είχε αποπεμφθεί μετά την τραγωδία. Ο τίτλος του κειμένου του ήταν: «Πάτε καλά στη ΝΔ; Τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που τα είδε “όλα καλά” στο Μάτι κάνατε γενικό γραμματέα;».

Τέτοιου είδους τοποθετήσεις κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «μεταφράζονται» στη δημόσια σφαίρα σαν «φίλια πυρά». Το έδειξαν με το καλημέρα οι τίτλοι στο διαδίκτυο που συνόδευσαν την αναπαραγωγή του κειμένου του Χαραλαμπόπουλου («Βολές και εκ των έσω», «Αρχισαν τα όργανα: Πρώτες βολές Μαρινάκη κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη» κ.λπ.).

Πάντως τον Αύγουστο του 2019 προκάλεσαν έκπληξη (ελήφθη σαν… ανάποδο μήνυμα προς τον Μαρινάκη ή ρήξη των σχέσεών τους) αναφορές του πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FΑΖ) κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία. Αναφερόμενος στην αλλαγή της σύνθεσης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είπε χαρακτηριστικά: «[…] ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά κάποια πράγματα. Εχουμε κάποιες βολικές συμφωνίες με επιχειρήσεις που κατέχουν σχεδόν μονοπωλιακή θέση, και οι οποίες με τα δικά τους μέσα ενημέρωσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πολιτική και ελπίζουν να εξασφαλίσουν την προστασία τους. Δεν μου αρέσουν αυτά τα πράγματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέσαμε τον καλύτερο Ελληνα εμπειρογνώμονα σε θέματα ανταγωνισμού από το Λονδίνο επικεφαλής της εποπτικής αρχής για τον ανταγωνισμό». Η αιχμηρή αυτή αποστροφή του λόγου του έφτασε στο σημείο να γίνει… κουίζ στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, που σε ειδησάρια και σχόλια αναρωτιόταν αν επήλθε ρήξη ή ρωγμή στις σχέσεις Μαρινάκη – Μητσοτάκη.

Η πολιτική της μπάλας

Οι ποδοσφαιρικές υποθέσεις ανά διαστήματα αναμόχλευαν πολιτικές εντάσεις και αναζωπύρωναν τις εκατέρωθεν «πιέσεις». Τον Δεκέμβριο του 2019, με επίκεντρο το παιχνίδι Βόλος – ΠΑΟΚ ο Λ. Χαραλαμπόπουλος επέκρινε τη συμμετοχή «θυγατρικών ομάδων» στο πρωτάθλημα και έριχνε ευθείες βολές για ευθύνες στη ΝΔ και στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Το κείμενό του είχε τίτλο «Δεν είστε πια αντιπολίτευση, το έχετε καταλάβει; Και το θέμα δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό» (in.gr/23.12.2019).

Πρόσφατα στο κύριο άρθρο του tovima.gr, επίσης ιδιοκτησίας Μαρινάκη, η υπόθεση του ΠΑΟΚ διευρύνθηκε ως πολιτική κριτική για τα τεκταινόμενα της συντηρητικής παράταξης και του πρωθυπουργού και το μέλλον της διακυβέρνησής του. «Κύριε Πρωθυπουργέ, χωρίς να σπάσεις αυγά προκοπή δεν γίνεται, ούτε σεβασμός κατακτάται…» ανέφερε το κύριο άρθρο στις 29.01.2020, σημειώνοντας ότι η στάση τους στο ζήτημα της παραβίασης του νόμου που απαγορεύει την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο «συνιστά ρήγμα βαθύ και αποτελεί δυστυχώς απόδειξη αδυναμίας και αναξιοπιστίας».

Λίγο νωρίτερα (12.12.2019), πάλι στο κύριο άρθρο του, το διαδικτυακό «Βήμα» διεμήνυε προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για τον κίνδυνο που ενέχουν οι «Σειρήνες του λαϊκισμού». Το κύριο άρθρο κατέληγε: «Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να αυτοπροστατευθεί και να απαιτήσει συνέπεια από τους υπουργούς του. Αλλιώς κινδυνεύει να πέσει θύμα της, συνήθους στην ελληνική πολιτική, αναντιστοιχίας λόγων και έργων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter