Με τα χέρια ψηλά και επίθεση στην αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης κατά της… ακρίβειας

Με τα χέρια ψηλά και επίθεση στην αντιπολίτευση ο Μητσοτάκης κατά της… ακρίβειας

Με μία ομιλία γεμάτη συνθήματα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπεράσματα αυτοθαυμασμού και ικανοποίησης για τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια και με έωλες «υποσχέσεις» για έλεγχο των κερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς σαφή σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα συνόδευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τοποθέτησή του κατά την συζήτηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από την κυβέρνησή του.

Σχεδόν για μία ώρα βρισκόταν στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, επιχαίροντας για τη ρύθμιση και τις συνολικές παρεμβάσεις της κυβέρνησής του για τη μείωση σειράς φόρων, παρότι αρκετοί από αυτούς σήμερα αφήνουν ανοχύρωτο τον προϋπολογισμό, του οποία την «ορθή τήρηση» επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αδυναμία της για πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις έναντι της ακρίβειας.

Σε μια προσπάθεια να διαφύγει από την πίεση που υφίσταται από αντιπολίτευση και πολίτες για τις ισχνές ενισχύσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν καταγράψει υπερκέδρη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

«Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών των πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό. Υποστήριξε δε πως «δεν έχετε προσέξει πως το έχω πει επανηλλειμένως». Όπως υποσχέθηκε, εάν και όσα υπερκέρδη βρεθούν, θα φορολογηθούν με έκτακτη εισφορά, αφήνοντας πάντως το χρονοδιάγραμμα για το μέλλον.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι πως, παρά το κλίμα πόλωσης που χαρακτήρισε την ομιλία του, στο τέλος ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης «κοστολογημένες προτάσεις», ομολογώντας έτσι το αδιέξοδο της κυβέρνησης που δηλώνει πως δεν υπάρχουν δυνάμεις πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε πρόσφατα για 3 εκατ. πολίτες, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

«Εμείς είπαμε πως μπορούμε αυτό το πακέτο, εσείς θα μας πείτε ποιους φόρους θα αυξήσετε, τότε μπορείτε να διεκδικήσετε για εσάς το δικαίωμα ο ελληνικός λαός τουλάχιστον να αρχίσει και πάλι να σας ακούει» δήλωσε προς το τέλος της τοποθέτησής του.

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε πολλάκις την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και την ηρωική αντίσταση των Ουκρανών για την ενεργειακή και οικονομική κρίση, κάνοντας λόγο για «αχαρτογράφητα νερά» και για τη «μόνη ασφαλής ρότα η πυξίδα της δημοσιονομικής ισορροπίας». Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, υπεραμύνθηκε τη σειρά παρεμβάσεων για τη μείωση φόρων των προηγούμενων χρόνων, επιτιθέμενος συνεχώς στην αξιωματική αντιπολίτευση για το παρελθόν, αλλά και για την έντονη κριτική που σήμερα του ασκεί.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις για τα καύσιμα και την ενέργεια, που φτάνουν σε 3,2 εκατ. πολίτες, καθώς και τις έκτακτες παρεμβάσεις για τους πιο ευάλωτους, επιμένοντας παράλληλα να μιλά για «επιστροφή στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αρκετά σημεία του λόγου του εμφανίστηκε διχαστικός, παρότι ζήτησε ενότητα και υπευθυνότητα, αποκρούοντας ακόμα και την κριτική των πολιτών, δηλώνοντας πως «ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και οικονομίας αναγνωρίζει πως τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει, όπως πρέπει, είναι στοχευμένα και δεν είναι οριζόντια». Πρόσθεσε δε, σε αντίθεση με τις δικές του ιδεοληψίες του παρελθόντος αλλά και με σειρά σημερινών του αποφάσεων, πως «είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι, να έχουν την ίδια προστασία και οι αδύναμοι και οι ισχυροί».

«Όταν οι αναταράξεις είναι σε εξέλιξη, δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει η περιπέτεια, όταν η ηρωική αντίσταση Ουκρανών δεν επέτρεψε τα σχέδια του Πούτιν, όταν δεν ξέρουμε τι έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί συζήτηση εμπροσθοβαρή βάρη που θα οδηγήσουν σε οπισθοβαρείς απώλειες πολύ βαρύτερες» προχώρησε σε μία ακόμα απόκρουση των αιτημάτων της αντιπολίτευσης, επικαλούμενος τις εισηγήσεις του ΟΟΣΑ αλλά και του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, «από ανθρώπους κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, εμφανίστηκε και πάλι εξαντλητικός και επίμονος σε συνθήματα όπως «ο ανήφορος μπορεί να είναι δύσκολος, ο κατήφορος μοιάζει πάντα πιο εύκολος, στο τέλος του πάντα καραδοκεί ο γκρεμός», αλλά και με μία ακόμα επίκληση του «κοκτέιλ κρίσεων» που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, από το μεταναστευτικό, τις «εθνικές κρίσεις», την πανδημία και άλλα. Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε έντονα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση που τον κατηγορούν πως έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στη διαχείριση των κρίσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την αναφορά της περασμένης εβδομάδας, ούτε σήμερα εξήγησε τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις που προανήγγειλε για την αξιοποίηση των εθνικών πόρων φυσικού αερίου, αρκούμενος να δηλώσει πως αυτές θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και αφορούν κοιτάσματα δυτικά και νότια της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόσθεσε ακόμα πως η αξιοποίηση αυτή θα συνδυαστεί με την ξέφρενη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν και στη θάλασσα εκτός από την κατάληψη των βουνοκορφών.

Τέλος, επέλεξε να διαψεύσει για μία ακόμα φορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, χρεώνοντας τη διακίνησή τους στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι ο φιλοκυβερνητικός Τύπος βρίθει τις τελευταίες εβδομάδες σε σενάρια επί σεναρίων για εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter