Με ταυτότητα και ΑΜΚΑ η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό και Τοπικές Μονάδες Υγείας

Με ταυτότητα και ΑΜΚΑ η εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό και Τοπικές Μονάδες Υγείας

Συμπληρώνοντας μια αίτηση στην οποία θα αναφέρονται στοιχεία ταυτότητας, ο ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, θα μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς αλλά και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μία ημέρα μετά τα εγκαίνια των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας του νέου συστήματος, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο προς τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες με διευκρινίσεις για τον κατάλογο των οικογενειακών γιατρών και τη διαδικασία εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό και σε ΤΟΜΥ. 

Με βάση αυτή την εγκύκλιο, εγγραφή γίνεται κατόπιν αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερομένου, στην οποία συμπληρώνονται στοιχεία ταυτότητας (όνομα, επώνυμο, όνομα πατρός, ημερομηνία γέννησης) ο ΑΜΚΑ, η διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας. Προαιρετικά μπορούν να συμπληρωθούν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας άλλου ατόμου σε περίπτωση ανάγκης. Η αίτηση αυτή, η οποία γίνεται είτε στις ΤΟΜΥ είτε στον οικογενειακό γιατρό, συνοδεύεται με φωτοτυπία εγγράφου ταυτοποίησης (π.χ. αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) και εγγράφου απόδειξης διεύθυνσης κατοικίας.

Πρώτο σημείο επαφής με δημόσιο σύστημα υγείας

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο ο οικογενειακός γιατρός αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός μπορεί να φροντίζει έως 2.250 εγγεγραμμένους ενηλίκους και έως 1.500 παιδιά στην περίπτωση που είναι παιδίατρος. Ρόλο οικογενειακού γιατρού αναλαμβάνουν οι γιατροί των ΤΟΜΥ, οι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των Κέντρων Υγείας και συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί των ίδιων ειδικοτήτων. Στην ΤΟΜΥ μπορούν να εγγραφούν όσοι κατοικούν εντός του δήμου στον οποίο αυτή συγκροτείται, ενώ το ανώτατο όριο εγγεγραμμένων πολιτών που μπορεί να έχει κάθε μονάδα είναι 12.000 άτομα.

Συνολικά πρόκειται να αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας. Την περασμένη Τετάρτη εγκαινιάστηκαν οι πρώτες τρεις μονάδες στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η ΤΟΜΥ Ευόσμου, Νικόπολης και Αμπελόκηπων, ενώ χθες έγιναν και τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας του Δήμου Ηρακλείου. Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον επτά μονάδες σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα έως τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον 100 ΤΟΜΥ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter