Με τεχνητή νοημοσύνη ολοκληρώθηκε η ημιτελής 10η Συμφωνία του Μπετόβεν

Με τεχνητή νοημοσύνη ολοκληρώθηκε η ημιτελής 10η Συμφωνία του Μπετόβεν
A score handwritten by Beethoven is displayed at Sotheby?s auction house Wednesday, Nov. 16, 2005 in New York. The score was discovered this summer at the Palmer Theological Seminary in the Philadelphia suburb of Wynnewood, Pa. The important musicological find is scheduled to be auctioned by Sotheby's in London on Dec. 1. (AP Photo/Dima Gavrysh)

Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον θάνατο του Μπετόβεν, και με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ολοκληρώθηκε η αριστουργηματική ημιτελής 10η Συμφωνία. Πρόκειται για το έργο «BeethovenX – TheAIProject» (με πρωτοβουλία της DeutscheTelekom), στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Για την υλοποίησή του, χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη (ArtificialIntelligence), ενώ συνέβαλαν και ειδικοί στην τεχνολογία και τη μουσική.

Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δεδομένα από τις παρτιτούρες της 10ης Συμφωνίας, αλλά και από το σύνολο της καλλιτεχνικής κληρονομιάς του Μπετόβεν (Συμφωνίες, νότες, μουσικά σκίτσα, παρτιτούρες) και αναλύθηκαν μέσω μηχανικής εκμάθησης με αλγορίθμους. Αντίστοιχη ανάλυση έγινε και σε συνθέτες και μουσικούς, από τους οποίους εμπνεύστηκε και επηρεάστηκε ο Μπετόβεν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Τη σημειογραφία μετέτρεψαν σε ζωντανή μουσική ο συνθέτης WalterWerzowaκαι η Ορχήστρα Beethovenτης Βόννης, υπό τη διεύθυνση του DirkKaftan.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ολοκληρωμένης, πλέον, 10ης Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ζωντανά από το TelekomForum στη Βόννη στις 9 Οκτωβρίου, ενώ το μουσικό κομμάτι είναι διαθέσιμο online.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter