Με την πλάτη στον τοίχο η ελληνική οικονομία εν μέσω διεθνών πιέσεων στις αγορές

Με την πλάτη στον τοίχο η ελληνική οικονομία εν μέσω διεθνών πιέσεων στις αγορές

Αθωράκιστη αφήνει την οικονομία η κυβέρνηση μπροστά στον καταιγισμό ρευστοποιήσεων που συντελείται διεθνώς στις χρηματιστηριακές αγορές.

Πάνω από 20% απώλειες μετρούν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από την αρχή του μήνα και βουτιά για τον γενικό δείκτη στις 8 από τις 9 συνεδριάσεις τον Αύγουστο! Τα ευρωπαίκά χρηματιστήρια έχουν παραδοθεί στις φήμες για ύφεση της γερμανικής οικονομίας, ενός άτακτου Brexit, δημοσιονομικών προβλημάτων στην Ιταλία εν μέσω εκλογών και απειλών για δασμούς από τον Τραμπ. Η Κίνα έχει υποτιμήσει 10% το νόμισμά της για να αντέξει τους δασμούς των ΗΠΑ και στην ίδια περιοχή προκαλούνται αναταραχές για πολιτική αλλαγή με αιτήματα για περισσότερες ελευθερίες στο Χονγκ Κόνγκ. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη και στην Γερμανία δυσβάσταχτα πρόστιμα και συμβιβασμοί «τρέχουν» στους γερμανικούς πολυθενικούς κολοσσούς Bayer, Deutsche Bank και VW. Με μία λέξη, όλος ο πλανήτης φλέγεται.

Εξέλιξη που προφανώς αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση, ίσως και να αναθεωρήσει κάποιες από τις απόψεις της επί το ρελαστικότερο, ειδικά μετά τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο ότι η Μέρκελ σε τούτη η φάση δεν συζητεί για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, μία εβδομάδα πριν από την γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αντικατάσταση της διοίκησης υπό τον κ. Γ. Στάσση, η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο σχέδιο για την άντληση ρευστότητας. Η μετοχή υποχωρεί πάνω από 2,5%, στα 2,49 ευρώ.

Οι αποτιμήσεις στις τράπεζες, ειδικά σε Alpha και Eurobank υπολείπονται αισθητά της απόδοσης του γενικού δείκτη φέτος, ενώ μετριάζονται τα κέρδη της χρονιάς σε Εθνική και Πειραιώς. Πάλι οι αγορές πιέζουν για την άμεση λήψη μέτρων ως προς τον περιορισμό των κόκκινων δανείων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επιτείνεται η αναδιάρθρωση των κεφαλαίων, μετά την αλλαγή στάθμισης σε περιφερειακές αγορές, όπως τις κινέζικες και της Σαουδικής Αραβίας.

Μόνο ξέγνοιαστο δεν το λες το φετινό καλοκαίρι, σημειώνουν με νόημα Έλληνες διαχειριστές, που προσπαθούν με ότι εντολές έχουν να ανακόψουν τις πωλήσεις με καθαρά, ζωντανά κομμάτια που έρχονται από το Λονδίνο και τη Citigroup. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter