Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ η τουρκική επίθεση στη Συρία

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ η τουρκική επίθεση στη Συρία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 51 μέλη του συριακού στρατού στην ζώνη αποκλιμάκωσης στην συριακή επαρχία Ιντλίμπ ανέφερε στο σημερινό του ανακοινωθέν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ο τουρκικός στρατός επίσης κατέστρεψε δύο άρματα μάχης, ένα αντιαεροπορικό όπλο και μια αποθήκη πυρομαχικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το τουρκικό επιτελείο χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Μετά τον θάνατο χθες πέντε Τούρκων στρατιωτών από το συριακό στρατό στη συριακή επαρχία, οι συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων κλιμακώθηκαν με εκατέρωθεν επιθέσεις και αντίποινα.

O Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε την Τρίτη ότι η συριακή κυβέρνηση θα πληρώσει ένα «πολύ βαρύ τίμημα» που επιτέθηκε σε τουρκικά στρατεύματα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, όπου ο θάνατος 13 στρατιωτών μέσα σε μία μόλις εβδομάδα οδήγησε σε αντίποινα και κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Περισσότερα ΕΔΩ

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επανέλαβε σήμερα τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα στην τελευταία στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία, τονίζοντας πως «οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάλ αλ) Άσαντ και της Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι να μεταβεί στην Άγκυρα για να συντονίσει τα «βήματα απάντησης σε αυτή την αποσταθεροποιητική επίθεση. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του νατοϊκού μας συμμάχου, της Τουρκίας», είπε.

Μιλώντας κατά την άφιξή του σήμερα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εσένμπογκα στην Άγκυρα ο Τζέφρι τόνισε πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλη απειλή από τις συριακές και ρωσικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ. Όπως είπε, μετέβη στην Άγκυρα για να επανεξετάσει την κατάσταση με την τουρκική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο υποστήριξη στην Τουρκία.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter