Ουκρανία: Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Αναφορές για νεκρούς στρατιώτες – «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει»

Ουκρανία: Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Αναφορές για νεκρούς στρατιώτες – «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει»

Τα τύμπανα του πολέμου δυστυχώς ηχούν πιο δυνατά από ποτέ στην ανατολική Ουκρανία. Παρά τις διαβουλεύσεις και τον «πυρετό» σε διπλωματικό επίπεδο, με την ΕΕ να προαναγγέλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει εκρηκτική, τη στιγμή που ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα με τον μανδύα της «ειρηνευτικής δύναμης» στις αποσχιθείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι «η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει».

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Δείτε επίσης: Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία και ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς – Μόσχα: «Δεν θα επιτρέψουμε μακελειό» (Photos – Video)

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί τη βία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και να μεταφέρει στρατεύματά της στην περιοχή, επιδεινώνοντας την κρίση και εγείροντας φόβους στη Δύση ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μείζονα σύρραξη.

Κυρώσεις ανακοινώνει η ΕΕ

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει την Τρίτη να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

«Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Βρετανία: Η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ήδη ξεκινήσει και επομένως η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα βρετανός υπουργός καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης για τη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.

Οι ενέργειες του Πούτιν στην Ουκρανία δείχνουν ότι έχει επιλέξει την αντιπαράθεση με τη Δύση αντί του διαλόγου.

“Πάντα προτιμούσαμε τον διάλογο και ακόμη το κάνουμε, αλλά είναι σαφές από τις ενέργειες του Πούτιν ότι εκείνος έχει επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου”, σχολίασε ο βρετανός υπουργός στο BBC TV.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αφού προηγουμένως αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους χθες, κλιμακώνοντας την κρίση, η οποία κατά τη Δύση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

“Μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει. Οι Ρώσοι, ο πρόεδρος Πούτιν, έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και στην εδαφική της ακεραιότητα”, είπε ο βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ στο Sky News.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις, όπως έχουμε πει ότι θα κάνουμε πάντα”, δήλωσε ο ίδιος.

Η Βρετανία έχει απειλήσει να διακόψει την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανικά δολάρια και βρετανικές στερλίνες, στερώντας τους τη δυνατότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου στο Λονδίνο.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει εις βάρος ποιών θα επιβληθούν οι κυρώσεις, αλλά έχει δεσμευτεί ότι οι ρώσοι ολιγάρχες δεν θα έχουν πουθενά να κρυφτούν.

Ο Τζόνσον έχει αναφέρει ότι οι στόχοι θα περιλάμβάνουν και ρωσικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Τζάβιντ, οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν στο κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό.

“Είμαι βέβαιος ότι θα είναι όσο πιο στοχοποιημένες γίνεται οι κυρώσεις για εκείνους που ευθύνονται για αυτή την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, είπε ο Τζάβιντ στο ραδιόφωνο του BBC επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση εξίσου σοβαρή με την πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1962, όταν μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Σοβιετική Ένωση οδήγησαν τον κόσμο στο κατώφλι του πυρηνικού πολέμου, εκτίμησε ο ίδιος.

ΥΠΕΞ: «Παράνομη» και «μονομερής» η αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τη Ρωσία

Μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Δευτέρας, που ανακήρυξε ως «ανεξάρτητες» της περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το πρωί της Τρίτης κάνει λόγο για «παράνομη» και «μονομερή» αναγνώριση από τη Ρωσία.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 το πρωί συνεδριάζει και το ΚΥΣΕΑ με θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter