Με το ΕΣΠΑ μπαλώνουν πληγές από τις πλημμύρες

Με το ΕΣΠΑ μπαλώνουν πληγές από τις πλημμύρες

Αρον άρον συμπληρωματικός προϋπολογισμός για σχεδόν €5 δισ. αποζημιώσεις ελέω επιτελικής αδράνειας

Ο κρατικός μηχανισμός του επιτελικού κράτους απέτυχε παταγωδώς να προστατέψει τη χώρα από τις φυσικές καταστροφές αυτό το καλοκαίρι. Είναι η σταθερή εμμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαλύσει όλους τους κρατικούς μηχανισμούς που ακουμπούν στο κοινωνικό κράτος και αναφέρονται σε δημόσια παιδεία, υγεία και ασφάλεια (εξαιρουμένης της αστυνομικής καταστολής) ώστε να εισαχθούν ιδιώτες με σκοπό το κέρδος. Το ΕΣΥ έχει διαλυθεί και ήδη οι ιδιώτες επελαύνουν. Η δημόσια παιδεία νοσεί βαριά προς δόξα των ΙΕΚ που εν μια νυκτί «βαπτίζονται» πανεπιστήμια και προσφέρουν τίτλους και ισάξια επαγγελματικά προσόντα. Οσο για το πυροσβεστικό σώμα και τα δασαρχεία;

Ούτε βίδα για εκσυγχρονισμό μέσα σε μία τετραετία, ενώ αντίθετα βιώνουν περικοπές κονδυλίων και τοποθέτηση κομματικά εγκάθετων που δεν διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους, αλλά για το πόσο πιστοί είναι στο σύστημα Μητσοτάκη. Για να μη μιλήσουμε για τα αντιπλημμυρικά έργα και πόσα εκατομμύρια ευρώ έχουν φαγωθεί.

Κάπως έτσι, υπό το βάρος των καμένων εκτάσεων σε Ρόδο, Εβρο, Αττική, Βόλο και των πλημμυροπαθών σε Καρδίτσα και Βόλο, ο Κυρ. Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός που ανέβαλε την επίσκεψή του στη ΔΕΘ.

Τι θα μπορούσε άραγε να αναφέρει, αφού μαζί με τις φυσικές καταστροφές «εξόκειλε» και ο κυβερνητικός προγραμματισμός; Το 1 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2023 ως κονδύλι για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό. Ηδη και χωρίς να μπορεί ακόμη να καταμετρηθεί η ζημιά στον Θεσσαλικό Κάμπο (γίνεται λόγος για ολοσχερή καταστροφή σε βαμβάκια και λοιπές αγροτικές παραγωγές, εξαιρουμένων των σιτηρών που έχουν θεριστεί) και μόνο από την καταστροφή που επέφεραν οι πυρκαγιές το κονδύλι των αποζημιώσεων υπολογίζεται στη ζώνη των 2 δισ. ευρώ (το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών το εκτιμά σε ύψος 1,66 δισ. ευρώ).

Εάν αναλογιστούμε ότι η πολύ μικρότερη καταστροφή που προκάλεσε το 2020 η τότε κακοκαιρία Ιανός στην Καρδίτσα επέφερε αποζημιώσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ, εύκολα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μαζί με τον Βόλο και τη Λάρισα οι αποζημιώσεις από τις φετινές πλημμύρες θα αγγίξουν –με αισιόδοξες προβλέψεις– τα 3 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου εγγράφεται ένα τεράστιο κονδύλι άνω των 5 δισ. ευρώ, το οποίο θα αφορά υποδομές, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και οι απώλειες από διαφυγόντα έσοδα (η πρωτογενής παραγωγή από τον Θεσσαλικό Κάμπο στον οποίο έχει επέλθει ολική καταστροφή ανέρχεται στο 10% της αγροτικής παραγωγής της χώρας). Αυτό το κονδύλι πρέπει να διατεθεί αμέσως ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την αδράνεια του επιτελικού κράτους του Κυρ. Μητσοτάκη και τέτοιο ποσό δεν υφίσταται στον προϋπολογισμό.

Γι’ αυτές τις έκτακτες δαπάνες που αφορούν αποζημιώσεις των πληγέντων και αποκαταστάσεις των πληγεισών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες περιοχές δεν μπορεί παρά να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν ανακατανομές πόρων από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Από την άλλη ο Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται να παρακαλά την Κομισιόν να συγκατανεύσει στις εσωτερικές ανακατανομές πόρων στο ΕΣΠΑ, ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής Μητσοτάκη που «επενδύει» στη διάλυση των κρατικών δομών του κοινωνικού κράτους και έτσι εκτοξεύοντας έτσι το κόστος από τις φυσικές καταστροφές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter