Με το «Μπέλα Τσάο» αποδοκιμάστηκε στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Τορίνο η συγγραφέας του βιβλίου για τον Ματέο Σαλβίνι (video)

Με το «Μπέλα Τσάο» αποδοκιμάστηκε στο Φεστιβάλ Βιβλίου του Τορίνο η συγγραφέας του βιβλίου για τον Ματέο Σαλβίνι (video)

Με το γνωστό τραγούδι της ιταλικής αντίστασης «Μπέλα Τσάο» αποδοκίμασαν πολλοί επισκέπτες του Φεστιβάλ Βιβλίου του Τορίνου την πρόκληση της Κιάρα Τζανίνι, της συγγραφέα του βιβλίου «Είμαι ο Ματέο Σαλβίνι», όταν αυτή θέλησε προκλητικά να φωτογραφηθεί μπροστά στο περίπτερο του μεγάλου και γνωστού για την προοδευτική ιστορία του εκδοτικού οίκου Feltrinelli.

Κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της έναρξης του Φεστιβάλ Βιβλίου του Τορίνο είχε ξεσπάσει έντονη πολεμική γύρω από την παρουσία στην έκθεση του εκδοτικού οίκου Altaforte, στον οποίο έχει εκδοθεί το βιβλίο για τον Σαλβίνι. Η παρουσία του οίκου, που θεωρητικά πρόσκειται στη νεοναζιστική οργάνωση CasaPound και οι εμπρηστικές δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Φραντσέσκο Πολάκι (που είναι εξάλλου ηγετικό μέλος της οργάνωσης και γνωστός πρωταγωνιστής σε πολλές βίαιες επιθέσεις στο παρελθόν) είχαν πυροδοτήσει αντιδράσεις από πολλούς συγγραφείς, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραστούν στο Φεστιβάλ εάν θα εκπροσωπείτο και ο εκδοτικός οίκος Altaforte.

Μάλιστα μετά τη συγκινητική επιστολή της 90χρονης επιζήσασας του Άουσβιτς Χαλίνα Μπίρενμπαουμ, η οποία εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την παρουσία του Altaforte, ο εκδοτικός οίκος αποκλείσθηκε από το Φεστιβάλ. Ο Πολάκι είχε δηλώσει προκλητικά, μετά τις αντιδράσεις για τη συμμετοχή του οίκου του στο Τορίνο, πως “το μοναδικό κακό της Ιταλίας είναι ο αντιφασισμός”.

Ωστόσο, η Τζανίνι αψήφισε το αντιφαστιστικό κλίμα που κυριάρχησε πριν, αλλά και στις παρεμβάσεις-συζητήσεις των προσκεκλημένων συγγραφέων στο Φεστιβάλ, και έκανε την εμφάνισή της στην έκθεση βιβλίου στο Τορίνο. Κρατώντας ανά χείρας το βιβλίο της για τον Σαλβίνι, η νεαρή δημοσιογράφος στην εφημερίδα Il Giornale, περιέτρεξε την έκθεση και τα περίπτερα, φωτογραφιζόμενη μπροστά από αυτά.

Ενώ στην αρχή η επίσκεψη της Τζανίνι έγινε δεκτή με αδιαφορία από τους παριστάμενους στα περίπτερα, όταν επιχείρησε να φωτογραφηθεί μπροστά στον γνωστό για την προοδευτική ιστορία του οίκο Feltrinelli—και μάλιστα μπροστά από την φωτογραφία της Ίνγκε Φελτρινέλι, της γερμανο-εβραίας συζύγου του εμβληματικού ιδρυτή των εκδόσεων, που μεταξύ άλλων ήταν ο πρώτος που εξέδωσε το μυθιστόρημα του Μπόρις Πάστερνακ «Δόκτωρ Ζιβάγκο—η οργή πολλών επισκεπτών ξεχείλησε. Ο Τζαντζάκομο Φελτρινέλι ήταν μία επαναστατική μορφή, προσωπικός φίλος του Τσε Γκεβάρα, ιδρυτής των ένοπλων επαναστατικών ομάδων Gap και υποστηρικτητής πολλών απελευθερωτικών κινημάτων σε όλον τον κόσμο.

Μία γυναίκα είχε έντονη συζήτηση με την Τζανίνι για λίγα λεπτά, ζητώντας έντονα από τη συγγραφέα του βιβλίου για τον Σαλβίνι «να σεβασθεί την ιστορία του μιλανέζικου εκδοτικού οίκου». Στο σημείο εκείνο ένας από τους εργαζόμενους στο περίπτερο άρχισε να τραγουδάει το «Μπέλα Τσάο», πράγμα που άρχισαν εν χορώ να κάνουν και άλλοι επισκέπτες, αναγκάζοντας τη Τζανίνι να αποχωρήσει από τον χώρο του Φεστιβάλ.

Πηγή video: repubblica.it

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter