Με το βλέμμα στο βάθρο του Τόκιο ο Τεντόγλου

Με το βλέμμα στο βάθρο του Τόκιο ο Τεντόγλου

Ο Έλληνας πρωταθλητής είναι ο καλύτερος άλτης του μήκους στον κόσμο για το 2021 και φαβορί ακόμη και για χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο τρίτο άλμα του στον τελικό του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου αποφάσισε να πάει συντηρητικά. Είχαν προηγηθεί δύο άκυρα, οπότε ο νεαρός πρωταθλητής φοβόταν τον μηδενισμό.

Πριν απογειωθεί πάτησε λίγο φρένο. Και εκτοξεύτηκε στα 8,41 μ.! Τρίτη καλύτερη επίδοση της χρονιάς στον πλανήτη. Είκοσι λεπτά αργότερα έφτασε ακόμη πιο μακριά, στα 8,48 μ., και αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας.

Μολαταύτα, έφυγε από την Πάτρα μουτρωμένος. Σχεδόν.

Τα τρία άκυρα άλματα ήταν αυτά που έκαναν τον Τεντόγλου να «στραβώσει». Κλάσματα του εκατοστού τού στέρησαν όχι μόνο το πανελλήνιο ρεκόρ (8,66 μ. από τον Λούη Τσάτουμα στα Παπαφλέσσεια του 2007), αλλά και μια επίδοση που θα προκαλούσε αίσθηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας ProGame, που εξέτασε το βίντεο καρέ καρέ, το σχεδόν τέλειο τέταρτο άλμα του Τεντόγλου ήταν πιο κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικ Πάουελ (8,95μ. από το μακρινό 1991 στο Τόκιο) παρά στα 8,48μ. της τελικής του επίδοσης.

Αψευδής μάρτυρας

Η εικόνα είναι μάρτυρας που δεν σηκώνει διάψευση. Ο Τεντόγλου προσγειώθηκε κοντά στα 9 μέτρα και μάλιστα αρχικά ο κριτής σήκωσε λευκή σημαία. Η πλαστελίνη έσβησε το ρεκόρ και η ηλεκτρονική μεζούρα έμεινε αχρησιμοποίητη.

«Εγώ υπολογίζω ότι το συγκεκριμένο άλμα ήταν γύρω στα 8,70 μ.» είπε στο Sport24 o προπονητής του Τεντόγλου Γιώργος Πομάσκι. «Η γωνία της κάμερας το δείχνει μεγαλύτερο».

Ο Πομάσκι, παλαιός πρωταθλητής του μήκους ο ίδιος, τονίζει ότι η ιδανική γωνία απογείωσης κυμαίνεται γύρω στις 24 μοίρες, «ενώ τα πρόσφατα άλματα του Μίλτου είναι κάτω από τις 20». Πάει να πει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

«Ωστόσο μεγαλύτερη γωνία δεν σημαίνει απαραίτητα μεγαλύτερο άλμα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» συμπληρώνει ο πολύπειρος προπονητής. Ο αγώνας της περασμένης Κυριακής έγινε υπό συνθήκες άπνοιας. «Πιστεύω ότι τέτοια άλματα θα δώσουν μετάλλιο στο Τόκιο» είπε ο Πομάσκι στην ιστοσελίδα gazzetta.gr. Το 2016 στο Ρίο ο χρυσός ολυμπιονίκης Αμερικανός Τζεφ Χέντερσον πήδηξε μόλις 8,38 μ., ενώ για το χάλκινο αρκούσε ένα άλμα στα 8,29 μ. (Ράδερφορντ, Βρετανία).

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 στην Ντόχα ο Τζαμαϊκανός Ταζέι Γκέιλ κέρδισε με το εκπληκτικό 8,69 μ. αλλά οι άλλοι δύο αθλητές του βάθρου έμειναν σε επιδόσεις που για τον φετινό Τεντόγλου αποτελούν ρουτίνα: 8,39 μ. ο Χέντερσον, 8,34 μ. ο Κουβανός Ετσεβαρία. Τη νίλα εκείνου του αγώνα ο Τεντόγλου τη φυσάει και δεν κρυώνει. Το 7,79 μ. του τελικού, άλμα «παιδικό» για τα δεδομένα του, τον καταπόντισε στη 10η θέση. Ο Ελληνας πρωταθλητής είχε ταξιδέψει στο Κατάρ για τον τίτλο με επίδοση 8,38 μ. στα πόδια του. «Ακόμη και σε κακή μέρα μπορώ να κάνω μεγάλα άλματα» λέει σήμερα.

Ο Τεντόγλου πήδηξε πρόσφατα 8,60 μ. σε ημερίδα στην Καλλιθέα. Πλέον εμφανίζεται στην 1η, τη 2η και την 4η θέση της λίστας του 2021, με «σφήνα» τον Αμερικανό Τζεβόν Χάρισον που «έγραψε» 8,45 μ. τον Μάρτιο. Ο Χέντερσον και ο Κουβανός Μασό έχουν φετινό 8,39 μ., ο Αμερικανός Γκράιμς 8,35 μ. στον κλειστό, ο Τζαμαϊκανός ΜακΛάουντ 8,34 μ.

Δεύτερος Ευρωπαίος της λίστας είναι ο Σουηδός Μόντλερ, που πήδηξε 8,31 μ. και έμεινε «ασημένιος» πίσω από τον πρωταθλητή Τεντόγλου (8,38 μ.) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου τον περασμένο Μάρτιο στο Τορούν της Πολωνίας. Ακολουθούν ο Ετσεβαρία με 8,30 μ., οι Αμερικανοί Ντέντι, Κρόφορντ με 8,29 μ. και ο πρωταθλητής κόσμου Γκέιλ με 8,27 μ. Ο Πομάσκι υπολογίζει πολύ και τους Νοτιοαφρικανούς Τζόνσον (8,26 μ.) Σαμάαι και (8,16 μ.).

Ο λιγομίλητος και αντιδημοσιογραφικός Τεντόγλου πιστεύει ότι αγωνίζεται καλύτερα όταν ο καιρός είναι ζεστός, όπως στο Τόκιο του Ιουλίου – Αυγούστου. Ιδανικά θα ήθελε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε συνθήκες… Ελλάδας.

«Η τεχνική μου είναι περίεργη» λέει. «Το σώμα μου παίρνει κλίση προς τα μέσα την ώρα του άλματος και αυτό μού δίνει μεγαλύτερες επιδόσεις. Πρέπει όλα τα στοιχεία να λειτουργήσουν σε βαθμό ιδανικό για να βγει ένα μεγάλο άλμα».

Θέλει… τσίγκλισμα

Η αυτοπεποίθηση του νεαρού ξεχειλίζει, αλλά οι δηλώσεις του μετά τον αγώνα της Πάτρας απέδειξαν ότι χρειάζεται και λίγο τσίγκλισμα για να βγαίνει ευκολότερα από το καβούκι του. «Ευχαριστώ την κοπέλα μου, που μου σπάει τα νεύρα και με βοηθάει να εμφανίζομαι στους αγώνες τσιτωμένος» είπε. Με κάτι τέτοια πιπεράτα τον ανακάλυψαν ακόμη και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές των ιδιωτικών καναλιών. Έγινε, λέει, «viral».

Ο Τεντόγλου υπήρξε στα μικράτα του ερασιτέχνης αθλητής του παρκούρ, ώσπου ένας προπονητής στίβου στα Γρεβενά, ο Βαγγέλης Παπανίκος, τον παρότρυνε να ασχοληθεί με το μήκος, σε ηλικία 14-15 ετών. «Από μικρός μου άρεσε να τρέχω και να πηδάω» λέει ο τρις πρωταθλητής Ευρώπης.

«Ήμουν αθλητικός, αλλά δεν έπαιζα ούτε ποδόσφαιρο ούτε μπάσκετ. Μόνο το παρκούρ μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αυτό με έκανε να νιώθω ατρόμητος. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που με φοβίζουν».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter