Με χημικά όπλα η Τουρκία εναντίον των Κούρδων

Με χημικά όπλα η Τουρκία εναντίον των Κούρδων

Χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων ανταρτών χρησιμοποίησε η Τουρκία στο βόρειο Ιράκ σύμφωνα με καταγγελίες μαχητών του PKK, ιατρικών φορέων και ευρωπαϊκών ειδησεογραφικών μέσων. Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Οκτωβρίου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Firat (ANF) δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει δύο μαχητές του PKK εκτεθειμένους σε χημικά όπλα. Επίσης, σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης των Ιατρών για την Παρεμπόδιση του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW) Ελβετίας & Γερμανίας που συντάχθηκε μετά την αποστολή της στο βόρειο Ιράκ, σημειώνεται πως «βρέθηκαν ορισμένες έμμεσες αποδείξεις για πιθανές παραβιάσεις της σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων».

Ως εκ τούτου, εφόσον εξακριβωθεί πως έχει όντως παραβιαστεί η σχετική διεθνής σύμβαση ενδεχομένως να ανοίξει ο δρόμος για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μια και η χρήση τέτοιων όπλων είναι απαγορευμένη και οι ποινικές κυρώσεις είναι σοβαρότατες.

Συνακόλουθα, η IPPNW ζητάει τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από διεθνή αποστολή διερεύνησης είτε από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) είτε από τον ΟΗΕ «για να επιβεβαιώσει ή να διαλύσει οριστικά τους ισχυρισμούς για χρήση χημικών όπλων στην περιοχή». Ωστόσο για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη έρευνα πρέπει να έχει προηγηθεί επίσημη καταγγελία από μέλος του οργανισμού, προϋπόθεση ιδιαίτερα δύσκολη, πολιτικά τουλάχιστον, διότι η Τουρκία είναι ισχυρό κράτος και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ αναλαμβάνοντας τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου στον πόλεμο της Ουκρανίας έχει καταφέρει να προστατευτεί από οποιονδήποτε έλεγχο.

Τι λένε οι Κούρδοι στο Documento

Βέβαια, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν Νουμάν Καγιαάλπ μιλώντας στο Documento ανέφερε ότι οι επιθέσεις δεν περιορίστηκαν στο βόρειο Ιράκ, στην περιοχή του Σιντζάρ όπου κατοικούν οι Γεζίντι, αλλά επεκτάθηκαν στη Συρία και συγκεκριμένα στο Αφρίν. Μάλιστα δήλωσε ότι οι δύο άνθρωποι που διακρίνονται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το ANF πέθαναν το ίδιο βράδυ, ενώ συνολικά 17 μαχητές έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης υποστήριξε ότι σύμφωνα με αναφορές από το πεδίο υπάρχουν «διαφορετικά είδη αερίου και η διάκριση γίνεται με βάση το χρώμα. Υπάρχει το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε και το λευκό. Αυτά τα αέρια χρησιμοποιούνται τακτικά εδώ και μήνες».

«Τα αέρια αυτά είναι πολύ επικίνδυνα. Αλλο σε αφήνει παράλυτο, άλλο σε τυφλώνει, άλλο σου κόβει την ανάσα, άλλο καίει το δέρμα. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν συνείδηση για όσα συμβαίνουν εκεί πέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καγιαάλπ. Ο ίδιος συμπληρώνοντας παρέθεσε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί περίπου «2.640 τέτοιου είδους επιθέσεις».

Επομένως, εφόσον τα συγκεκριμένα στοιχεία πιστοποιηθούν στοιχειοθετείται μια συστηματική εκστρατεία από τη μεριά του τουρκικού στρατού ώστε να αλλάξει η δυναμική της σύγκρουσης, μια και τα συμβατικά μέσα εναντίον των ανταρτών είναι κατά βάση αναποτελεσματικά. Ωστόσο, όπως μεταφέρει στο Documento ο πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου, επειδή αυτές οι επιθέσεις έχουν γίνει στα βουνά όπου δεν υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα είναι δύσκολη και η αναζήτηση τεκμηρίων. Και τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς «υπάρχει απόλυτη σιωπή από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ λόγω του ειδικού ρόλου της Τουρκίας» είπε ο Κούρδος ακτιβιστής.

Οι Τούρκοι διαψεύδουν τις κατηγορίες

Από τη μεριά της η Τουρκία διά στόματος του υπουργού Αμυνας Χουλούσι Ακάρ διαψεύδει τον παραπάνω ισχυρισμό και διαμηνύει ότι όποιοι διακινούν αυτά τα σενάρια θα βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. «Μερικές επαναστατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν συκοφαντίες. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να μπερδέψουν τους ανθρώπους και να μειώσουν το ηθικό των Τούρκων στρατιωτών μέσω ψεμάτων». Εντούτοις, το τουρκικό αριστερό κόμμα HDP ζήτησε την ενεργοποίηση του OPCW και την εμπλοκή του ΟΗΕ στην υπόθεση. Μάλιστα ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως το «το κοινοβούλιο της Τουρκίας και η αντιπολίτευση δεν μπορούν να μένουν σιωπηλοί μπροστά σε αυτές τις εικόνες. Μένοντας σιωπηλός δίνεις έγκριση στο έγκλημα».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί δήλωσε ότι έχει εξετάσει τα βίντεο και διαπίστωσε ότι «προφανώς, έχουν χρησιμοποιηθεί τοξικά αέρια που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα», ζητώντας ταυτόχρονα τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας στην περιοχή. Η ίδια μετά τις δηλώσεις της συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή ύστερα από παραγγελία του γενικού εισαγγελέα της Αγκυρας, ο οποίος ζήτησε και την απαλλαγή της γιατρού από τα καθήκοντά της.

Η κατηγορία δεν ήταν άλλη από την «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», μια και έτσι έχει χαρακτηριστεί το PKK από το τουρκικό κράτος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων η Φιντζαντζί δήλωσε πως απλώς ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια «αποτελεσματική έρευνα». «Αντί γι’ αυτό, άρχισαν έρευνα σε βάρος μου. Το γεγονός αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Μέσω εμού εκφοβίζουν την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά. Επ’ αυτού ο ιατρικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υποστηρίζει ότι η διαδικασία της σύλληψης ήταν παράνομη, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα στην ιστορία της Τουρκίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter