Με χριστουγεννιάτικες ευχές και στριμωγμένος στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Μητσοτάκης

Με την επικίνδυνη στάση ανοχής που έχει επιδείξει η κυβέρνησή του απέναντι στην Εκκλησία κατά τη διάρκεια της πανδημίας να μην αρκεί στους ιερείς θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες να εμφανίζονται με το χέρι απλωμένο προς την κυβέρνηση, η οποία εξακολουθεί να εμφανίζεται φοβική απέναντί τους.

Μπορεί η κυβέρνηση να επιχείρησε να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη από την επικείμενη συμμετοχή του πρωθυπουργού -για πρώτη φορά- στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και μόνο με την ανακοίνωση αυτής, όμως τα επικοινωνιακά αντανακλαστικά της Εκκλησίας φάνηκαν ικανότερα, καταφέρνοντας πριν καν έρθει η Δευτέρα ένα διπλό πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης.

Έτσι, με το που έγινε γνωστή η «προπαρασκευαστική» συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της Νίκης Κεραμέως, εκκλησιαστικές πηγές φρόντισαν να προκαταλάβουν τις επερχόμενες αποφάσεις, διακινώντας τις πληροφορίες για την αύξηση των οργανικών θέσεων ιερέων κατά 4.000. Η «είδηση» για «πρόσληψη 4.000 ιερέων» δεν άργησε να διακινηθεί, ακόμα και σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η έκταση των αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα, όχι μόνο από επικριτές της κυβέρνησης, ήταν αυτή που ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκδώσει άρον-άρον ανακοίνωση-διάψευση, και μάλιστα, να υποπέσει στο ολίσθημα να την «χρεώσει» σε ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

«Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας» ανέφερε στη δήλωσή του ο Γ. Οικονόμου, ενώ λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της και αφού διαπιστώθηκε το «λάθος», απεστάλει εκ νέου, χωρίς να βρίσκεται πλέον ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του παραλήπτη.

Αποτέλεσμα, λίγο πριν ο πρωθυπουργός βρεθεί μαζί με την υπουργό Παιδείας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδους υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαψεύσει δημόσια ένα ζήτημα που από την πλευρά της Εκκλησίας τίθεται και θα συνεχίσει να τίθεται. Μία διάψευση που από τη μία δεν ικανοποίησε τις εκκλησιαστικές τάξεις, ενώ και μόνο η αρχική διακίνηση της πληροφορίας συνετέλεσε ένα ακόμα πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης, ειδικά από τη στιγμή που το ζήτημα της μονιμοποίησης χιλιάδων ιερέων το συντηρεί και η ίδια.

Συγκεκριμένα, το ζήτημα της μονιμοποίησης 4.000 ιερέων αφορά την ισάριθμη αύξηση των οργανικών θέσεων κληρικών στη χώρα, με το επιχείρημα από πλευράς Εκκλησίας πως οι 6.000 που είναι σήμερα αναγνωρισμένοι το οφείλουν σε νόμο του 1945. Το σύνολο, ωστόσο, των ιερέων είναι 10.000 σε όλη τη χώρα, συνεπώς ζητούν την εξασφάλισή τους. Μάλιστα, στις τάξεις της Εκκλησίας φροντίζουν να διακινούν με νόημα τις αναφορές του υπουργού Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Γαβρόγλου, που είχε σημειώσει πως οι 4.000 ιερείς θα βρεθούν στον αέρα εάν του ζητήματος επιληφθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από την κυβέρνηση διακινούν την πληροφορία πως ο Κ. Μητσοτάκης προτίθεται να ανοίξει εκ νέου τον διάλογο για τις «Σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας», όμως τα μόνα ζητήματα που έχουν μέχρι στιγμής ανακύψει δημόσια είναι οι παραπάνω μονιμοποιήσεις, το αίτημα για την τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Ελλάδας, καθώς και ένα ακόμα εκκλησιαστικό αίτημα, για την ρύθμιση του «εκκλησιαστικού ΑΣΕΠ», δηλαδή των κριτηρίων πρόσληψης ιερέων.

Με βάση τα παραπάνω, και με τη στάση που διαρρέει από εκκλησιαστικής πλευράς για αναγνώριση από την κυβέρνηση του «καλού παραδείγματος» που δίνει η Εκκλησία για τον εμβολιασμό, μοιάζει αμφίβολο εάν η πολυδιαφημισμένη «πρώτη συμμετοχή πρωθυπουργού σε συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου» θα έχει ως αποτέλεσμα μία ουσιαστικότερη συμβολή στην δύσκολη υγειονομική συγκυρία.

Εξού και παρότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα στους ναούς, αφού μόλις και μετά βίας υποχώρησε στη «σύσταση για τεστ» προς τους πιστούς, ενώ εξακολουθεί ένα μεγάλο μέρος ιερέων να αρνείται τον εμβολιασμό (τον δικό τους και των πιστών τους) παρά τις συστάσεις του Αρχιεπισκόπου και μεμονωμένων φωνών, δεν αναμένεται ενόψη χριστουγεννιάτικων εορτών παρά ένα «ευχολόγιο» για την τήρηση των ισχυόντων μέτρων.