«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση»

Ο πλανήτης μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κρίση πανδημίας που απειλεί συμμετρικά τις κοινωνίες πολλαπλώς: υγειονομικά, οικονομικά αλλά και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, ορισμένοι κυνικοί δεν διστάζουν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία όχι για αναστοχασμό αλλά για κερδοσκοπία, υιοθετώντας τη γνωστή ρήση «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση».

Η ελληνική κοινωνία, που είχε αρχίσει να θεραπεύει τις πληγές της από την κρίση που ξεκίνησε το 2010, έρχεται αντιμέτωπη με ένα τραγικό déjà vu, καθώς βλέπει μια νέα κρίση που τυγχάνει να τη διαχειρίζονται οι ίδιοι όπως και την προηγούμενη επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη. Μια ευρωπαϊκή ηγεσία, κυρίως γερμανική, να αρνείται την οικονομική αλληλεγγύη και να εισηγείται νέα μνημόνια και τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση να κόβει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να μας «σώσει» ξανά, πατώντας γκάζι στην κατηφόρα της ύφεσης. «Η δυστυχία του να είσαι Ελληνας» σε σίκουελ.

Ωστόσο υπάρχει και μπόλικη δόση κυνισμού – που θα περίμενε κανείς να περιοριστεί εν μέσω κρίσης, αλλά μάταια. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα και καλλιεργούν την αντίληψη ότι «άλλοι βάζουν πλάτη και άλλοι βγάζουν λεφτά».

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι «λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν», είδαμε την κυβέρνηση να πριμοδοτεί τα ΜΜΕ με 11 εκατ. ευρώ απευθείας ανάθεση για επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης εν μέσω κορονοϊού, όταν βάσει του νόμου που ψήφισε η ίδια τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία μεταδίδονται υποχρεωτικά και δωρεάν. Την είδαμε επίσης να απαλλάσσει τους καναλάρχες από την υποχρέωση καταβολής των 21 εκατ. ευρώ για το 2020 για τη χρήση δημόσιας συχνότητας, όπως τους υποχρέωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το εν λόγω άρθρο, που εντάχθηκε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), είναι γραμμένο με… δημιουργική ασάφεια ώστε να μην είναι ευκρινές αν πρόκειται για αναστολή πληρωμής ή οριστική απαλλαγή.

Αναλόγως τον ντόρο που θα δημιουργηθεί, θα πράξουν. Το οργιώδες λιβάνισμα της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ δεν είναι τσάμπα. Η λίστα όμως συνεχίζεται με 60 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες για να διαθέσουν τις ΜΕΘ τους με διπλάσιο αντίτιμο αλλά και για να κάνουν τεστ για την πανδημία, εισπράττοντας πολλαπλάσιο τίμημα, με 11 εκατ. ευρώ σε εργολάβο-παραχωρησιούχο λόγω μειωμένης κίνησης στα διόδια και δεν γνωρίζουμε πόσα άλλα.

Η κυβέρνηση, ταξικά μεροληπτική, δείχνει εύνοια στους λίγους και ισχυρούς και κάποιοι χαίρονται ως λύκοι εν μέσω αναμπουμπούλας.

Ο κυνισμός όμως δεν σταματά εδώ. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αφήνει ακάλυπτο από μέσα προστασίας το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Οι στρατιώτες στέλνονται στον πόλεμο με «λιανοντούφεκα». Τη στιγμή που δεν γίνονται μαζικά δειγματοληπτικά τεστ στην κοινότητα για να έχουμε επαρκή στοιχεία αλλά και μια επιθετική αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως φωνάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την προτροπή «Τεστ, τεστ, τεστ»! Οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών ακόμη αναζητούνται ενώ ζητούνται εθελοντές για να συνδράμουν. Τέλος, αφήνει μακροχρόνια ανέργους, εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτός βοήθειας, εντελώς στην τύχη τους.

Η ύψιστη πατριωτική πράξη είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και στην ανταποδοτικότητά του. Στην παγκόσμια ιστορία οι «υπερπατριωτικές» κυβερνήσεις αποδείχτηκε ότι λεηλατούσαν το δημόσιο χρήμα αφήνοντας στάχτη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια πράξη πατριωτικής ευθύνης, άφησε για απόθεμα μαξιλάρι ύψους 36 δισ. ευρώ.

Τώρα που η ευρωπαϊκή σιδηρά πειθαρχία έχει χαλαρώσει, πρέπει να αξιοποιηθεί το ποσό αυτό για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να μη σπαταληθεί ξανά από τον παρασιτισμό της χώρας.

Ο Μάριος Κάτσης είναι βουλευτής Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης ψηφιακής πολιτικής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter