Με εντολή της Οικονομικής Εισαγγελίας

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τους Έλληνες των Paradise Papers

Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή 130 ονομάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στα Paradise Papers, τα οποία φέρνουν στο φως τους φορολογικούς παραδείσους που έχουν επιλέξει οι οικονομικά ισχυροί του πλανήτη για να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, μέσω offshore επενδύσεων και να αποφύγουν με αυτό τον τρόπο την πληρωμή φόρων , ενεργοποίησε την οικονομική εισαγγελία.

Έτσι μετά από εντολή της επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας ,Μαριάννας Ψαρουδάκη, στο στόχαστρο των επίκουρων εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος και όλου του μηχανισμού που έχουν στη διάθεση τους , μπαίνουν όλα τα ονόματα , περισσότερα από 130, που σχετίζονται με την χώρα μας.

Η κ. Ψαρουδάκη δέταξε - με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα - προκαταρκτική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο περισσότερα από 6.000 ,από τα συνολικά 6,5 εκατομμύρια, έγγραφα της διαρροής που σχετίζονται με Έλληνες.

Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, προκαλώντας πολιτική θύελλα ,στη λίστα με τους Έλληνες των Paradise Papers .φιγουράρει και το όνομα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, συζύγου του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως μετόχου κατά 50% offshore εταιρίας, με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Πρόκειται για την Eternia Capital Management που ιδρύθηκε το 2010.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους της εισαγγελίας η έρευνα που ξεκίνησε άμεσα δεν θα είναι εύκολη , καθώς αρχικά θα πρέπει να διερευνηθεί σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να αντληθούν στοιχεία από χώρες με τις οποίες δεν υφίσταται συνεργασία στον φορολογικό τομέα, όπως για παράδειγμα οι Μπαχάμες και οι Νήσοι Μάρσαλ, όσο και από συνεργαζόμενες που διακρίνονται για το προνομιακό φορολογικό καθεστώς τους, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Θα πρέπει να γίνει παράλληλα συνδυαστική προσέγγιση και με τις άλλες περιβόητες λίστες που αφορούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή , σε πολλές περιπτώσεις, και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα πάντως με διαρροές, εκτός από τη Μαρέβα Μητσοτάκη ,οι ελληνικού ενδιαφέροντος εγγραφές συνδέονται με πολιτικούς, εφοπλιστές αλλά και μεγαλοστελέχη τραπεζών . 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.