Μεγάλη κινητοποίηση στην Αμμόχωστο – Τουρκικές κινήσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων

Μεγάλη κινητοποίηση στην Αμμόχωστο – Τουρκικές κινήσεις για άνοιγμα των Βαρωσίων

Νέα δεδομένα στο Κυπριακό, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες από τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι οι Τουρκοκύπριοι, δηλαδή η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, θα προχωρήσουν στον εποικισμό και το άνοιγμα της περίκλειστης από το 1974 πόλη της Αμμοχώστου.

Τα γεγονότα άρχισαν να τρέχουν από τη στιγμή που η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι το ψευδοκράτος μετά από συνεννόηση με την Αγκυρα, σχεδιάζει το αμέσως προσεχές διάστημα να ανοίξει τη συνοικία Βαρώσια μονομερώς και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση επιτρέποντας στους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η κίνηση αυτή γίνεται στην προσπάθεια Ερντογάν και τουρκοκύπριοι να ενισχύσουν τη θέση τους μπροστά στην ανάληψη της από την Κύπρο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Αμμόχωστος, το σπουδαιότερο λιμάνι και σημαντικός τουριστικός προορισμός της Κύπρο,  είναι μια έρημη πόλη από την τουρκική εισβολή του 1974 που εγκαταλήφθηκε από τους κατοίκους της.

Στην «πόλη φάντασμα» της Αμμοχώστου υπάρχουν σήμερα ετοιμόρροπα κτίρια, βλάστηση που καλύπτει τα πάντα σβήνοντας τα όρια δρόμων -πεζοδρομίων, και που ξεπροβάλλει μέσα από κτίρια. Στις καταστροφές που έχει προκαλέσει η τουρκική εισβολή και η οργανωμένη λεηλασία η οποία ακολούθησε, έχουν προστεθεί και αυτές του χρόνου επιδεινώνοντας την κατάσταση. Η εγκατάλειψη, η στασιμότητα, η φθορά, χαρακτηρίζουν την περιοχή.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας-Κερύνειας, επισημαίνει σε δήλωσή του τον κίνδυνο να ανοίξουν τα Βαρώσια υπό κατοχική δύναμη εκτός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πριν ένα περίπου χρόνο, όταν ο Όζερσαυ ανακοίνωνε πρωτοβουλία για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήριζε την εξαγγελία «επικοινωνιακό τέχνασμα ενόψει εκλογών στα κατεχόμενα». Ενώ τον κίνδυνο για τουρκική κίνηση στα Βαρώσια υποτιμούσε και ο Πρόεδρος του Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου Προλιν μερικούς μήνες. Ακολούθησε βέβαια η συνειδητοποίηση ότι ο κίνδυνος για την Αμμόχωστο είναι πραγματικός.

Η θέση για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ειπώθηκε από τότε αρκετές φορές, τόσο από μέρους της κατοχικής Τουρκίας όσο και από μέρους τουρκοκύπριων εθνικιστών πολιτικών. Ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα έχει ολέθριες συνέπειες για το κυπριακό και την ίδια την πόλη. Απειλεί να βάλει ταφόπλακα στην προοπτική απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας και να απωλέσουμε για πάντα μια ιστορική πόλη.

Μπροστά σε αυτό τον τεράστιο και υπαρκτό κίνδυνο χρειάζεται κινητοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης. Ευαισθητοποίηση του διεθνούς παράγοντα, στέλνοντας το μήνυμα παντού ότι οι διαδικασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου δυναμιτίζουν τις όποιες προοπτικές στο κυπριακό. Ότι παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ιδιαίτερα το 550 και το 789. Ότι παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις. Παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ελπίζουμε ότι δεν θα υποτιμηθεί για ακόμη μια φορά ο κίνδυνος και αυτή τη φορά θα δράσουμε προληπτικά και όχι κατόπιν εορτής»

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την Αμμόχωστο, από 1974 μέχρι σήμερα, ως διαπραγματευτικό χαρτί στο Κυπριακό. Καθώς η Τουρκία δέχεται πιέσεις για την πολιτική της στην ανατολική Μεσόγειο, θέλει, παίζοντας το επικοινωνιακό της χαρτί, να δείξει στη διεθνή κοινότητα με αυτή την κίνησή της ότι επιθυμεί ειλικρινά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. 

Για το λόγο αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες, προβαίνει σε προκαταρκτικό διάβημα προς τον ΟΗΕ. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Καζάκου Μαρκουλλή, δήλωσε σε εκπομπή του ΡΙΚ ότι από τις πρώτες διερευνητικές έρευνες υπηρεσιών της Λευκωσίας δεν διαπιστώθηκε αλλάγή του στάτους κβο στην περιοχή των Βαρωσίων, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους της υπό τη διοίκηση δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών και οποιαδήποτε άλλη κίνηση από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Αγκυρας θεωρείται κατάφωρη παραβίασή τους.

Στην ίδια εκπομπή τη κυρία Καζάκου τόνισε ότι αν επιχειρηθεί από την Τουρκία με οποιοδήποτε πρόσχημα εποικισμός της Αμμοχώστου, αυτό θα σημαίνει τερματισμό της ενταξιακής στην Ευρωπαϊκή Ενωση πορείας της Τουρκίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter