Μεγάλη υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το δ΄τρίμηνο του 2016

Μεγάλη υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το δ΄τρίμηνο του 2016

Σε μηδενικά επίπεδα ως προς το 2015, διαμορφώθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας το 2016, σε σχέση με το 2015, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του 4ου τριμήνου του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε κατά 1,4% το δ’ τρίμηνο του 2016, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι κακές επιδόσεις της οικονομίας το δ’ τρίμηνο, είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν έξω όλες οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016 (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) οι οποίες μιλούσαν για ανάπτυξη ο,4% και 2,5% για το 2017.

Βασικές παράμετροι των αρνητικών επιδόσεων του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016 – σε σχέση με το δ τρίμηνο του 2015 και το γ΄ τρίμηνο του ιδίου έτους – εμφανίζονται οι επενδύσεις και η καταναλωτική δαπάνη της οικονομίας, οι οποίες, από τρίμηνο σε τρίμηνο εμφανίζουν μεγάλες θετικές και αρνητικές μεταβολές, οι οποίες καταδεικνύουν πόσο ευμετάβλητη και τρωτή παραμένει ακόμα η οικονομική βάση της χώρας μετά από 7 χρόνια μνημονιακών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και της Γενικής Κυβέρνησης, το δ’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2015 εμφανίζει υποχώρηση -2,3% και -0,5% το α και β’ τρίμηνο, για να ανακάμψει δυναμικά το γ’ τρίμηνο καθώς εμφανίζει αύξηση 5% και οριακή άνοδο 0,5% το δ’ τρίμηνο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών ήταν ο ενισχυτικός παράγοντας του συγκριμένου δείκτη, καθώς η κατανάλωση του κράτους ήταν αρνητική και τα τέσσερα τρίμηνα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών εμφανίζεται μειωμένη κατά -1,9% και -0,2% τα δύο πρώτα τρίμηνα για να εκτιναχτεί στο 6,7% το τρίτο τρίμηνο και στο 1,2% το δ΄ τρίμηνο. Αν θα συνεχιστεί η θετική πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης και το 2017, αυτό εξαρτάται από τη δημοσιονομική πολιτική του τρέχοντος έτους, καθώς, ήδη οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν επιβαρυνθεί με τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων που ισχύουν από 1/1/2017.

Αντιφατική είναι και η πορεία των επενδύσεων καθώς η η ορμητική άνοδος που εμφανίστηκε τα δύο πρώτα τριμηνα του 2016, όχι μόνο δεν συνεχίστηκε και στο υπόλοιπο μισό του έτους, αλλά παρουσίασε έντονη καθοδική πορεία.

Ειδικότερα ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (ακαθάριστες επενδύσεις) εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο 14,6% και 39,1% το δ’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2015. Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος των επενδύσεων το πρωτο εξάμηνο του 2016, δεν είχε συνέχεια, καθώς το δεύτερο εξάμηνο ο σχετικός δείκτης βυθίστηκε κατά -39,9% και -25% το γ’ και δ’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να έχουν αρνητική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Αρνητική πορεία εμφανίζουν και οι εξαγωγές το α’ και β’ τρίμηνο του 2016, καθώς υποχώρησαν κατά -14,1% και – 10,4% οι οποίες όμως ανέκαμψαν το δεύτερο μισό του έτους, καθώς αυξήθηκαν κατά 9,6% και 3,9% το γ’ και δ’ τρίμηνο. Καθοδικά για τρία τρίμηνα (α’ β’ δ’ ) και οι εισαγωγές οι μόνο το γ’ τρίμηνο εμφανίζουν εντυπωσιακή άνοδο 14,1%, η οποία όμως ήταν αρκετή για να δώσει θετικό πρόσημο στον συγκεκριμένο δείκτη. 

Η Αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017», ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για ζητήματα οικονομικών, Ανίκα Μπράιτχαρτ, κληθείσα να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε ύφεση 1,1% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Η Αν. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως η Επιτροπή «σημειώνει» τα εν λόγω νούμερα, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι τριμηνιαία και επομένως όχι τελικά. «Συνεχίζουμε να αναμένουμε ανάπτυξη γι’ αυτό το έτος και, όπως κάναμε ξεκάθαρο στις προβλέψεις μας, η διατήρηση του μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση της εφαρμογής τους είναι αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» υπογράμμισε η ίδια, προσθέτοντας πως η εργασία με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους συνεχίζεται με στόχο να συνεχιστεί η πρόοδος και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείσα εάν η αποστολή στην Αθήνα αναμένεται να τερματιστεί χωρίς συμφωνία, ανέφερε ότι η εργασία συνεχίζεται και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», συμπλήρωσε η ίδια.

Η κυβέρνηση αναμένει τα τελικά στοιχεία

Στα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά, παρέπεμπαν πηγές της κυβέρνησης, τονίζοντας: «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης -μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.

Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.

Νέα Δημοκρατία: «Τα στοιχεία διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα. Η χώρα παραμένει σε ύφεση»

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας, για τα αναθεωρημένα προς το δυσμενέστερο στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

Η οικονομία επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε το 2016 σε ύφεση.

Ακόμη το Α.Ε.Π. δεν έχει φτάσει εκεί που ήταν το 2014.

Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η μεταβολή του Α.Ε.Π. παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό πρόσημο τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του αντίστοιχου του 2015, καθιστώντας αυτό το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παραμένει και διογκώνεται λόγω, κυρίως, της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη συσσωρεύσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία.

Δεν έχει όμως ούτε την ικανότητα, ούτε το σχέδιο, ούτε τη βούληση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Αντιθέτως, με την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες που την χαρακτηρίζουν, σέρνει την οικονομία στη στασιμότητα και βυθίζει την κοινωνία στο τέλμα».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/03/06/58bd41e2cd3a18722728962e.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter