Μεγάλη απόσταση Σόλτς – κρατιδίων και… no deal στη Γερμανία για την ενεργειακή κρίση

Μεγάλη απόσταση Σόλτς – κρατιδίων και… no deal στη Γερμανία για την ενεργειακή κρίση

Άκαρπη αποδείχθηκε η διάσκεψη του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, αναφορικά με την επικύρωση πακέτου βοήθειας για την ενεργειακή κρίση.

Αν και ο Σολτς δηλώνει βέβαιος για επίτευξη συμφωνίας, υπάρχει μερικό χάσμα το οποίο άπαντες ευελπιστούν να καλυφθεί σύντομα, ώστε να λάβουν «σάρκα και οστά» ορισμένα μέτρα εν όψει του χειμώνα που προμηνύεται βαρύς και επεισοδιακός, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ενέργεια.

Για τον καγκελάριο της Γερμανίας, τα μέτρα που εισηγείται η κεντρική κυβέρνηση εγγυώνται πιθανή ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στη χώρα, δίχως τη «συνδρομή» της Ρωσίας. Πάντως, υπογράμμισε ότι οι τιμές θα πρέπει να μειωθούν σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι σχεδιάζεται η επιβολή πλαφόν.

Οι αντιδράσεις των πρωθυπουργών των κρατιδίων έχουν να κάνουν με τα μέτρα που θα διαδεχθούν το ενιαίο εισιτήριο στα ΜΜΜ, διαφωνία που εκφράστηκε από τον Στέφαν Βάιλ (Κάτω Σαξωνία), ενώ ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας (Χένρικ Βουστ), μίλησε για «περιορισμένη προθυμία για συμβιβασμούς» από την καγκελαρία. Παράλληλα, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία του πλαφόν.

Από την πλευρά του, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν (Βάδη – Βυρτεμβέργη), εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον των συζητήσεων. «Ήλπιζα ότι θα υπήρξε κάποια πρόοδος», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Σόλτς.

Σε γενικές γραμμές, τα κρατίδια έχουν πρόθεση συγχρηματοδότησης του πακέτου που παρουσίασε το Βερολίνο, ωστόσο «φωνάζουν» για δίκαιο επιμερισμό των βαρών, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση από το τελικό -και αναγκαίο- deal.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter