Μεγάλη δωρεά Λάτση για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μεγάλη δωρεά Λάτση για το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Υπογράφτηκε σήμερα σύμβαση δωρεάς μέχρι 40.000.000 ευρώ.

Με αποκλειστική δαπάνη του Σπύρου Ι. Λάτση και της συζύγου του Ντόροθι θα χρηματοδοτηθεί το σύνολο των αναγκαίων μελετών που απαιτούνται μέχρι την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου των γραφείων Ντέβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη, στα οποία ανατέθηκε το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μετά από διεθνή διαγωνισμό τον Δεκέμβριο του 2022.

Το ύψος της δωρεάς, η οποία έγινε στη μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση και υπογράφτηκε σήμερα μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και των δωρητών, ανέρχεται μέχρι του ποσού των 40.000.000 ευρώ. Η διάθεση του μεγάλου ποσού έγινε προκειμένου αφ’ ενός να καλυφθεί κάθε δαπάνη μέχρι τη δημοπράτηση του έργου και αφ’ ετέρου για να αποκλειστούν άλλοι πιθανοί δωρητές ενδιαφερόμενοι για τον ίδιο σκοπό.

Το τελικό ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από τους προϋπολογισμούς για όλες τις επί μέρους μελέτες που θα γίνουν, όταν αποδοθεί ο λογαριασμός στους δωρητές και πάντως δεν θα ξεπεράσει τα 40.000.000 που έθεσαν στη διάθεση του ΥΠΠΟ.

Σύμφωνα με το αντικείμενο της Σύμβασης, οι μελέτες θα πληρούν τις προδιαγραφές, που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού προσχεδίου, τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το περιεχόμενο των μελετών του Δημοσίου, τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Οι μελέτες θα εγκρίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και Κεντρικά Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού, θα παρακολουθούνται από επιτροπή στελεχών του ΥΠΠΟ και θα περιλαμβάνουν την εκπόνησης μελέτης εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την έκδοση οικοδομικής άδειας. Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προβλέπεται έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 2027.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter