Μεγάλη κινητοποίηση στη Γαλλία για την αύξηση μισθών και το δικαίωμα στην απεργία

Μεγάλη κινητοποίηση στη Γαλλία για την αύξηση μισθών και το δικαίωμα στην απεργία

Ημέρα απεργίας των εργαζόμενων σε μια σειρά από κλάδους πραγματοποιείται αυτή την Τρίτη σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σε περισσότερα από 200 σημεία της χώρας, μισθωτοί από επαγγελματικά σχολεία, σιδηροδρόμους και διυλιστήρια, που δίνουν τον παλμό, απεργούν για να διεκδικήσουν μεγαλύτερους μισθούς εν όψει αυτού που φαίνεται να είναι ένας από τους πιο δύσκολους χειμώνες στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, εξ αιτίας των απανωτών και πολλαπλών κρίσεων. Αλλά και απέναντι στις επιτάξεις υπηρεσιών της κυβέρνησης στις απεργίες στα διυλιστήρια, που στόχο είχαν να σπάσουν τις απεργίες υπό την πρόφαση της αποκατάστασης της κανονικότητας. 

Χιλιάδες στον αγώνα

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση που έχει προαναγγείλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT), ενώ στις διαδηλώσεις προβλέπεται να δώσουν το παρών και φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι. Τη στήριξή τους στους απεργούς έχουν δείξει επιφανή στελέχη της Αριστερής Συμμαχίας Nupes, όπως ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν, όπως και οι βουλευτές Κεκέ Ρασέλ και Ερίκ Κοκερέλ.

Ο 72χρονος Μελανσόν είπε ότι είναι ένα δείγμα υποστήριξης και αδελφότητας, είναι δύσκολο να κάνεις απεργία».

Ο γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ, είπε σε συνέντευξή του ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την εναρμόνιση των μισθών με το επίπεδο του πληθωρισμού.

Άγνωστο το τέλος της απεργίας

Στους σιδηροδρόμους οι απεργίες έχουν προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια, με τους επιβάτες να δείχνουν –ως επί το πλείστον- κατανόηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Τα συνδικάτα στους σιδηροδρόμους εκτιμούν ότι η απεργία μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου, ενώ υπογραμμίζουν ότι η διάρκεια της απεργίας θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις της εργοδοσίας. Στα επαγγελματικά σχολεία οι εργαζόμενοι απεργούν τόσο για την αύξηση των μισθών όσο και για την αντιστροφή της μεταρρύθμισης που προσπαθεί να περάσει ο Μακρόν, η οποία έχει λειτουργήσει ως ενωτικό στοιχείο για ένα πρωτοφανές μέτωπο στην εκπαίδευση.

Πρωτοφανής ακρίβεια

Η ακρίβεια με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι Γάλλοι είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Η πτώση της αγοραστικής δύναμης των γάλλων εργαζομένων συγκρίνεται μόνο με το σοκ από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Το Γαλλικό Παρατηρητήριο Οικονομικών Συνθηκών (OFCE) αναφέρει ότι η αγοραστική δύναμη ανά καταναλωτική μονάδα έπεσε το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατά 3%, ενώ μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά 1,4%. Ο πληθωρισμός από τις αυξημένες ενεργειακές τιμές, των οποίων η άνοδος ξεκίνησε το 2021, ενώ οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης –πλαφόν στις τιμές καυσίμων- δεν κρίνονται επαρκείς σε σχέση με τη σφοδρότητα της κατάστασης.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter