Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 1/8 στο Documento

Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 1/8 στο Documento

Την Κυριακή 1η Αυγούστου 2021 το Documento συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του για να πλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία αφιερωμένα σε διάφορες πτυχές της Ιστορίας. Η προσφορά αφορά δύο τόμους του HotDoc.History στην τιμή του ενός.

Λαμπρές & μαύρες μέρες του 20ού αιώνα

Κορυφαίες στιγμές του συγκλονιστικού 20ου αιώνα περνούν σαν φιλμ από τις σελίδες του 7ου τόμου του HotDoc.History. Από τις πλέον ντροπιαστικές μέχρι τις πιο γοητευτικές της ανθρώπινης δράσης. Στη Συλλογή των τευχών 51-60 και στις 480 σελίδες ο αναγνώστης θα βρει τα ακόλουθα θέματα:
* 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το φινάλε μιας «Μεγάλης Χίμαιρας»
* Οι πρόδρομοι της Αριστεράς στην Ελλάδα Προγονικές ιδιομορφίες
* Τα Δεκεμβριανά μέσα από τα μάτια των Άγγλων. Μια επισκόπηση μέσα από τα κέντρα εξουσίας
* Σταυροφορίες. Ο θρησκευτικός ιμπεριαλισμός. Το τζιχάντ του χριστιανισμού
* 60 χρόνια από την επανάσταση στην Κούβα. Η νίκη του Φιντέλ σε ρυθμούς λάτιν
* Ολοκαύτωμα, το σφαγείο του 20ού αιώνα. Ανεξίτηλο τραύμα του αποτρόπαιου
* Risorgimento, η ενοποίηση της Ιταλίας, 1870. Γαριβάλδι, ο επαναστάτης των δύο ημισφαιρίων
* Αστρονόμοι και αστροναύτες. Το ταξίδι της ανθρωπότητας από το μηδέν στο άπειρο
* Μακαρθισμός, ο φόβος πάνω από την Αμερική. Η καριέρα ενός έξαλλου κομμουνιστοφάγου
* Ιρλανδία, η «λευκή αποικία». IRA: Από τον Μάικλ Κόλινς στον Μπόμπι Σαντς

Βασανιστήρια, χθες και σήμερα
Πάνω από 5.000 χρόνια βασανιστηρίων, ανατριχιαστικών «ασκήσεων» ανθρώπων πάνω σε ανθρώπους, ξετυλίγονται στο 100σέλιδο τόμο. Στο βιβλίο αριθ. 97 του HotDoc.History καταγράφουμε, απαριθμούμε, φρίττουμε αλλά δεν ισχυριζόμαστε ότι τίποτα δεν βελτιώθηκε τους τελευταίους αιώνες.
Πράγματι σήμερα οι άνθρωποι δεν διαμελίζονται δεμένοι σε τέσσερα άλογα, ούτε τεμαχίζονται με πριόνι, ούτε ρίχνονται στην πυρά, ούτε, ούτε… όσα φρικτά έχει εφεύρει η ανθρώπινη εξουσιαστική διαστροφή.
Όμως οι βασανιστές ουδέποτε παραιτήθηκαν από τους σκοπούς τους. Την απόσπαση πληροφορίας (δεν είναι το κύριο), την παγίωση της εξουσίας, την υποταγή στον ατομικό φόβο που γίνεται κοινωνικός. Με τη χρήση ηλεκτροσόκ, μεθόδων κάμψης της θέλησης, πλύσης εγκεφάλου και ψυχοτρόπων ουσιών. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και του αντιαποικιακού αγώνα.
Ανατρέχουμε στο Καλπάκι, στους ελληνικούς «Παρθενώνες» της Μακρονήσου και του ΕΑΤ/ΕΣΑ της χούντας.
Εξετάζουμε –και καταρρίπτουμε– επιστημονικά την ιδεολογική κατασκευή των «σωστικών βασανιστηρίων». Το πανάρχαιο δίλημμα του Καρνεάδη που επανακάμπτει σήμερα με το μεταμοντέρνο περιτύλιγμα του «τρομοκράτη ο οποίος πρέπει να βασανιστεί για να αποκαλύψει πού είναι η βόμβα που θα σκοτώσει εκατοντάδες».
Μετράμε τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν επιφορτιστεί με τους ελέγχους και την αποτροπή των βασανιστηρίων. Με ένα νομικό οπλοστάσιο που παραμένει ισχυρό και αξιοποιήσιμο.
Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο γκραν-γκινιόλ ή ένα σπλάτερ. Είναι μια άσκηση μνήμης και κρίσης. Για τα φρικτά που έγιναν και δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνουν.
Είναι, τέλος, μια υπόμνηση για ορισμένους οι οποίοι στις μέρες μας «σηκώνουν το χεράκι τους» ή το κλομπ τους με την ψευδαίσθηση της ατιμωρησίας. Ο εξευτελισμός, η καθολική περιφρόνηση και ο αλληλοσπαραγμός των βασανιστών της χούντας μπροστά στις έδρες των δικαστηρίων αποδεικνύει το μέγεθος της πλάνης τους.

Μυστικά & Documento

19/09/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter