Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 25/7 στο Documento

Μεγάλη προσφορά: 2 βιβλία HotDoc.History στην τιμή του ενός την Κυριακή 25/7 στο Documento

Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 το Documento συνεχίζει τη μεγάλη προσφορά του για να πλουτίσετε τη βιβλιοθήκη σας με βιβλία αφιερωμένα σε διάφορες πτυχές της Ιστορίας. Παίρνετε δύο βιβλία στην τιμή του ενός. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο πακέτα προσφοράς.

1ο πακέτο
Οι επαναστάσεις του 19ου αιώνα και οι συγκρούσεις του 20ού

Οι αιώνες των επαναστάσεων και των συγκρούσεων παρελαύνουν μέσα από τον 4ο τόμο του Hot.Doc History.
Στις 480 καλαίσθητες σελίδες αναπτύσσονται από ειδικούς επιστήμονες θέματα όπως:
• Ο Ναπολέων ως γνήσιο τέκνο της Γαλλικής Επανάστασης
• Η αντανάκλαση του γαλλικού 1789 στο ελληνικό 1821
• Η δύναμη των ανατρεπτικών ιδεών του Μαρξ σήμερα, 200 χρόνια από τη γέννησή του
• Το Κιλελέρ, η μεγάλη κοινωνική σύγκρουση για τα τσιφλίκια
• Η ΕΠΟΝ, το μεγαλείο και οι θυσίες των παιδιών της
• Το «περίπλοκο» κίνημα Μέσης Ανατολής και το έργο του Τσίρκα
• Το ασύλληπτο φονικό στο Δίστομο από τους ναζιστές
• Η πτήση του Γκαγκάριν προς τα άστρα
• Λαμπράκης. Η δολοφονία που άλλαξε την πορεία των πραγμάτων
• Η πορτογαλική «επανάσταση των γαριφάλων»&

Η «μυστική» Τουρκία

Ένα βιβλίο που λύνει τα «μυστήρια» της σημερινής Τουρκίας.

Η Τουρκία και η συμπεριφορά της αποτελούν δυσεξήγητα κι επικίνδυνα φαινόμενα για τη διεθνή κοινή γνώμη. Ακατανόητα αν αφαιρέσεις από την «τουρκική εξίσωση» τις παραμέτρους που αναλύονται διεξοδικά μέσα στις 100 σελίδες του Hot.Doc History:
Το γεγονός ότι η Τουρκία αποτελεί διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που διατηρεί εμμονικά την ανάμνηση της αχανούς επικράτειας η οποία μέσα σε 10 χρόνια συρρικνώθηκε στο 25% του εδάφους της.
Τις ιδέες του παντουρανισμού και του παντουρκισμού με τις οποίες η πνευματική ηγεσία προσπάθησε να συγκροτήσει τον εθνικό μύθο αλλά να δημιουργήσει την προοπτική μια «ζωτικής» επέκτασης που άλλοτε επεκτείνεται ως το κατώφλι της Κίνας κι άλλοτε μέχρι το Αζερμπαϊτζάν όπως συμβαίνει σήμερα.
Τους Νεότουρκους –αντίδραση στην παρακμή και την ήττα σε όλους τους πολέμους– οι οποίοι επιχείρησαν την ταυτοτική μετάβαση από τον θρησκευτικά «Οθωμανό» στον εθνικά «Τούρκο». Μέσα από ποταμούς αίματος…
Τις γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις. Τη σφαγή ή την έξωση χριστιανικών πληθυσμών· Αρμενίων, Ποντίων, Ασσυροχαλδαίων, Μικρασιατών.
Τον βίαιο εκδυτικισμό που επέβαλε ο Κεμάλ Ατατούρκ για να γεφυρώσει το χάσμα με την Ευρώπη. Για δεκαετίες ολόκληρες κυριάρχησε και κυβέρνησε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όμως το παρελθόν συχνά επιστρέφει εκδικητικά.
Τα πραξικοπήματα που ταλάνισαν την Τουρκία από το 1960 και τη γιγάντωση του «βαθέος κράτους» το οποίο διαπλέκεται με τις πιο ακραίες μορφές εγκληματικότητας (ναρκωτικά, δολοφονίες Κούρδων, «Γκριζοι Λύκοι», «Κόκκινη Προβιά», εμπρησμός οικίας Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, Σεπτεμβριανά, ΤΜΤ, «Βαριοπούλα», Σουσουρλούκ, Ergenekon).
Τη διελκυστίνδα εξουσίας που γίνεται σήμερα μεταξύ του ισλαμιστή Ερντογάν και κεμαλιστών για την ιδιοκτησία μιας ανεξέλεγκτης και μεγαλομανούς εξουσίας.

2ο πακέτο
Οι μεγάλες στιγμές της νεότερης ιστορίας

Οι μεγάλες στιγμές της νεότερης ιστορίας σε έναν τόμο 480 σελίδων. Από τη Γαλλική Επανάσταση και τους εμφυλίους μέχρι την Μπελ Επόκ, το Κίνημα στο Γουδί, το ΕΑΜ, τον ρατσισμό και την Νυρεμβέργη.

&

Οι συνθήκες Σεβρών – Λωζάννης και ο Βενιζέλος
Στις 100 σελίδες του αφιερώματος, γραμμένες με τρόπο ψύχραιμο και τεκμηριωμένο από ειδικούς επιστήμονες, καταγράφεται το διεθνές περιβάλλον μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησε στη διάλυση των πολυεθνικών αυτοκρατοριών μεταξύ των οποίων και η Οθωμανική.
Εξηγείται γιατί η εύθραυστη Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) με τη μεγαλεπήβολη Ελλάδα «των δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών» δεν άντεξε στον χρόνο ιδίως μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
Μελετάται συγκριτικά η Συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923) που τη διαδέχθηκε και εξισορρόπησε τα πράγματα σε μια πιο εφαρμόσιμη βάση. Σταθεροποίησε την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα και έθεσε τα όρια της Τουρκίας. Γι’ αυτό αποτελεί θεμέλιο της πανευρωπαϊκής ισορροπίας τον 20ό αιώνα και αντέχει μέχρι και σήμερα, σχεδόν 100 χρόνια μετά.
Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια κριτική αποτίμηση της πολιτικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου, αρχιτέκτονα των στρατιωτικών και διπλωματικών επιτυχιών αλλά και εμπνευστή της αμφιλεγόμενης επιλογής για τη Μικρασιατική εκστρατεία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter