Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022: Δύο τόμοι από Τα Αιρετικά στην τιμή του ενός

Μεγάλη προσφορά από το Documento την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022: Δύο τόμοι από Τα Αιρετικά στην τιμή του ενός

Την επόμενη Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Μεγάλη προσφορά από το Documento

2 τόμοι από Τα Αιρετικά  στην τιμή του ενός

1ο πακέτο

Τα παραμύθια της χούντας
10+3 ψέματα για τα «θαύματα» της επταετίας των επίορκων συνταγματαρχών 

Το «θαύμα» των οικονομικών δεικτών που ναυάγησε στην καθημερινότητα. Μισθοί και απασχόληση στα χρόνια της «κοινωνικής ειρήνης» 

Καθώς πλέον η υπεράσπιση της χούντας των συνταγματαρχών έχει ξεφύγει από το στενό πλαίσιο περιθωριακών ομάδων της άκρας Δεξιάς και η ανιστόρητη όσο και αβάσιμη επιχειρηματολογία πέρασε από το στάδιο των «ανοιχτών παραθύρων» και της «μηδενικής εγκληματικότητας» σε εκείνο της λαϊκής αποδοχής των συνταγματαρχών και του ταχύτατου εκσυγχρονισμού της χώρας στο πολιτικο-κοινωνικό πεδίο, η απάντηση στον αναθεωρητισμό οφείλει να είναι καθημερινή διαδικασία. Το χειρότερο δε όλων είναι ότι στα καινοφανή αυτά συμπεράσματα θέλουν να καταλήγουν οι «οργανικοί διανοούμενοι» της αστικής τάξης οι οποίοι ενδεδυμένοι με επιστημονικές ιδιότητες τις οποίες ποτέ δεν κατείχαν αλλά και υπό την εύνοια γόνων πολιτικών τζακιών και συστημικών ΜΜΕ θεωρούν ότι η «αλήθεια» τους κατέχει αυθεντικότητα και μοναδικότητα.

Φυσικά σε αυτή την «αλήθεια» δεν μπορεί να βρει θέση η άγρια καταστολή στην Μπουμπουλίνας, στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στους τόπους εξορίας και μαρτυρίου· δεν μπορεί να βρει θέση η ταξική βαρβαρότητα που οδήγησε σε ενίσχυση του μεταναστευτικού ρεύματος την ίδια εποχή που η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 80%· δεν μπορούν να βρουν θέση η διαφθορά, η λοβιτούρα, η φαυλότητα, η γελοιότητα, η αυταρχικότητα και εντέλει η ασημαντότητα όσων για επτά χρόνια περνούσαν τον εαυτό τους για πολύ σημαντικό. Η ιδεολογική σπορά της Σχολής του Σικάγου και του Αουγκούστο Πινοσέτ αρχίζει να καρπίζει.

Μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχολούν: Οι πατριώτες μιας «άλλης» πατρίδας… Το «θαύμα» των οικονομικών δεικτών ναυάγησε στην καθημερινότητα. Μετανάστευση, μισθοί και απασχόληση στα χρόνια της γύψινης «κοινωνικής ειρήνης». Ο εφοπλισμός σε πελάγη ασυδοσίας. Το ημερολόγιο δύο σκανδάλων. Κορίτσια του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος. Λογοκρισία στον δημόσιο λόγο. Σχολεία φρονηματισμού. Η τήβεννος και ο γύψος που της πήγαινε πολύ. Προπαγάνδα & αισθητική. Παραβατικότητα, βαρβαρότητα και το Πολυτεχνείο ως πεδίο μάχης

& 

Τα χίλια πρόσωπα του φασισμού στην Ελλάδα

10+3 όψεις της ακροδεξιάς από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τη Δεξιά του σήμερα 

Ένας τόμος για την ιστορία της άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα, από τον μεγαλοϊδεατισμό του Ίωνα Δραγούμη και του Ελευθερίου Βενιζέλου, τους τριεψιλίτες και το μεταξικό καθεστώς, τον Μανιαδάκη και τις διευθύνσεις Ασφάλειας έως τους δωσίλογους της Κατοχής, ένοπλους (Τάγματα Ασφαλείας κ.ά.) και οικονομικούς, τον ΙΔΕΑ και την ΕΕΝΑ, τη χούντα των συνταγματαρχών και τις ακροδεξιές ομάδες/συμμορίες της μεταπολίτευσης που πασπαλίστηκαν με λαϊφστάιλ για να γίνουν αποδεκτές, μέχρι και τη Χρυσή Αυγή που εξέφρασε «ακτιβιστικά»-εγκληματικά και κοινοβουλευτικά τον χώρο της άκρας δεξιάς την τελευταία δεκαετία των μνημονίων.

Γιατί τώρα να μιλήσουμε για τον φασισμό; Γιατί βασικές πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ ακολουθούν την ατζέντα της ακροδεξιάς; Γιατί υπουργοί, στελέχη και νεόκοπα «φιντάνια» ομνύουν και ξεπλένουν τη χούντα, τον Μεταξά, τα ξερονήσια της εξορίας; Επειδή με τον φασισμό δεν έχουμε τελειώσει, η γνώση είναι ένα από τα όπλα μας για να ξεριζώσουμε την «κανονικότητά» του που προσπαθούν να μας την επιβάλουν. Γι’ αυτό και αφιερώσαμε ειδικό κεφάλαιο για τον ρόλο των media στο χάιδεμα του φιδιού και του αυγού του.

2ο πακέτο

Ο αγώνας της ανεξαρτησίας – 1821

10+3 αλήθειες και ιστορικά ψεύδη για την επανάσταση των Ελλήνων

«Ο αγώνας της ανεξαρτησίας» ή «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία»; Ανάλογα με την ιδεολογική σκοπιά από την οποία ο καθένας προσεγγίζει την Ιστορία, πρόκειται για ένα γεγονός που πραγμάτωσε τον σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε ή απλώς ολοκληρώθηκε κατά το ήμισυ; Ανακύπτουν έτσι πολλά και ποικίλα ζητήματα προς συζήτηση, όπως το όραμα του Ρήγα, οι κοτζαμπάσηδες και οι εκκλησιαστικοί εξουσιαστές που παρέμειναν στα πόστα τους, αλλά και τα οθωμανικά «κατάλοιπα». Παράλληλα είναι η ιστορική στιγμή που έχει ταυτιστεί με πολλές προσωπικότητες• κάποιοι, όπως ο ανυπότακτος του Αγώνα, ο Γέρος του Μοριά, δοξάστηκαν και άλλοι ήρωες σαν τον Βλαδιμηρέσκου και τον συνταγματικό επαναστάτη Λογοθέτη «ξεχάστηκαν»· μερικοί με ενεργό και καθοριστικό ρόλο σπρώχτηκαν στην αφάνεια κι άλλοι, όπως οι γυναίκες του Αγώνα, μεγαλούργησαν για την εποχή και τις συνθήκες, αλλά η επίσημη Ιστορία τους επιφύλαξε ρόλο δευτεραγωνιστή. Πάντως και η κίνηση του χρόνου στην περίοδο του Αγώνα έχει τη δική της θέση στη γραφίδα της Κλειούς, όπως θέση έχουν και τα λάβαρα, ο επαναστατικός Τύπος, ο χρωστήρας και η ιδεολογία.

Τα ερωτικά του ’21

10+8 αθέατες ιστορίες των ηρώων και των ηρωίδων του Αγώνα

Ο Κυριάκος Δ. Σκιαθάς ερευνά μέσα από τα αρχεία και τις μαρτυρίες της εποχής τις ερωτικές περιπέτειες των πρωτεργατών/τριών της Παλιγγενεσίας, καταγράφει τα ερωτικά ήθη τον καιρό του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα και αναπλάθει τη ζωή του 1821. 

Ποια ήταν η σχέση της περίφημης Τουρκοπούλας που βαπτίστηκε χριστιανή, ντυνόταν αντρικά και τη φώναζαν Ζαφείρη με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη;

Η ιστορία των Κολοκοτρωναίων, του Γέρου του Μοριά, του Πάνου και του Γενναίου, μέσα από τις ερωτικές τους σχέσεις.

Η διαπόμπευση της αρραβωνιαστικιάς του Αθανάσιου Διάκου, της Κατερίνης Σπύρου, και ο ρόλος του εθνομάρτυρα σε αυτή.

Η πολυκύμαντη ερωτική ζωή της καπετάνισσας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνα.

Μαντώ Μαυρογένους, η «αιώνια αρραβωνιαστικιά» του Δημήτριου Υψηλάντη.

Παπαφλέσσας: ο φλογερός παπάς, η θηλυμανία του και ο έκλυτος βίος του κ.ά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter