Μεγάλη συγκέντρωση στο Αιγάλεω για τη σχολική στέγη – Η απάντηση του δημάρχου

Μεγάλη συγκέντρωση στο Αιγάλεω για τη σχολική στέγη – Η απάντηση του δημάρχου

Η σχολική στέγη είναι το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή στο Αιγάλεω και το ανέδειξε η έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου από τον χώρο του. Τα σεισμόπληκτα σχολεία, οι συγχωνεύσεις και η έξωση που αφορούν πάνω από 1.000 οικογένειες έχουν βγει πλέον στο προσκήνιο, δεν κρύβονται κάτω από το χαλάκι της κωλυσιεργίας. «Ως εδώ» θα μπορούσε να πει κανείς ότι έλεγε το πλήθος συγκεντρωμένων στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου (μετρό) στο Αιγάλεω κάτω από το κεντρικό σύνθημα «Σχολική στέγη: ώρα μηδέν» χθες (Δευτέρα, 16.1.2023) το απόγευμα.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν περίμεναν τέτοια συμμετοχή από γονείς, χωρίς κομματικές τοποθετήσεις, που εμφανίστηκαν με τα παιδιά τους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την τραγική κατάσταση των σχολείων στο Αιγάλεω πρέπει να ήταν και ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας. Ήταν η στιγμή που επέλεξε να σπάσει τη μακροχρόνια σιωπή του (σημειωτέον ότι το documentonews.gr από την πρώτη στιγμή, στις 9.1.2023, έχει ζητήσει τη θέση του για την έξωση του 9ου δημοτικού σχολείου και απάντησαν από το γραφείο του ότι θα μας καλέσει, αλλά ουδέποτε κάλεσε) και να σχηματίσει μια γραμμή άμυνας σε όσα (πολλά) του καταμαρτυρούν οι δημότες, η εκπαιδευτική κοινότητα, σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και η κεντρική διοίκηση.

Έκθετος ο δήμαρχος Γκίκας

Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γκίκας ρίχνει την ευθύνη για την έξωση στις προηγούμενες διοικήσεις. Το ζήτημα της συλλογικής ευθύνης είναι και μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του damage control, και σε αυτό θα πρέπει να απαντήσουν οι δημοτικές παρατάξεις για τα πεπραγμένα των διοικήσεών τους στην αποψινή, Τρίτη 17.1.2023, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το εξωφρενικό όμως είναι ότι ο δήμαρχος Γκίκας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του, παραδέχεται δημοσίως πως είχε ανοιχτό ένα σχολείο που δεν ήταν ασφαλές! Ο ίδιος δεν κάνει λόγο για την ταμπακιέρα: Γιατί δεν είχε πληρώσει τα μισθώματα, παρά τις απαιτήσεις της δημοτικής αρχής να γίνουν τα κατάλληλα έργα. Και αφού έκρινε το κτίριο ακατάλληλο, γιατί δεν είχε ετοιμάσει εναλλακτική λύση; Γιατί στην ουσία ο ίδιος έδειξε τον δρόμο στους ιδιοκτήτες του ακινήτου, τους κληρονόμους του Γιώργου Ζαμπέτα, να διεκδικήσουν τα μισθώματά τους δικαστικά, όταν οι ίδιοι δεν είχαν καταφύγει σε ένδικα μέσα; Για τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής του ουδέν αναφέρει.

Η κατάσταση πλέον είναι πιεστική για τον δήμαρχο. Πολλοί δημότες, ακόμη και συντηρητικοί, καταφέρονται εναντίον του και χρειαζόταν ένα αφήγημα για να υιοθετηθεί από τους πλέον λίγους, είναι η αλήθεια, υποστηρικτές του. Ενώ όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Παιδείας, ο δήμαρχος Γ. Γκίκας δεν είχε ενημερώσει την κεντρική διοίκηση ακόμη και για το λουκέτο του Σεπτεμβρίου, κι όχι μόνο το πρόσφατο, στις 9.1.2023, το οποίο στην ανακοίνωσή του εμφανίζει ως αιφνιδιασμό.

Η συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας

Σε συνάντηση φορέων (εκπαιδευτικοί, γονείς), επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων (Δημήτρης Μπίρμπας και Λάμπρος Σκλαβούνος) και βουλευτών (Μαρία Κομνηνάκα, Κρίτων Αρσένης) που έγινε χθες, Δευτέρα 16.1.2023, στο υπουργείο Παιδείας, ο γενικός γραμματέας Αλέξανδρος Κόπτσης άκουσε έκπληκτος τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία στο Αιγάλεω και παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ενήμερος για την έξωση. Ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας και μετά επιρρίπτει σε αυτό την ευθύνη. Προς επίρρωση των καταγγελιών και της οργής που επικρατεί στους δημότες του Αιγάλεω νομικοί παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις νομικές ενέργειες του δημάρχου. Οι ελπίδες πολλών για εξεύρεση λύσης είχαν εναποτεθεί στην τροπολογία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητήθηκε σήμερα, Τρίτη 17.1.2023. Η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία με τον υπουργό να επικαλείται αναρμοδιότητα. Αν και πολλοί βουλευτές της δυτικής Αθήνας συμφωνούν στο να μην εκτελείται η έξωση σε σχολείο μεσούσης της σχολικής χρονιάς, ήταν ήδη πολύ δύσκολο να περάσει για καθαρά πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους και μόνο. Εν τούτοις το μπαλάκι των πρωτοβουλιών πλέον πέφτει στην κυβερνητική πλευρά: ή θα αντιδράσει ή θα ακούει τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και τις διογκούμενες διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών του Αιγάλεω.

Νέες κινητοποιήσεις

Ο δήμαρχος Γ. Γκίκας στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, ωστόσο οι γονείς αναζητούν λύσεις. Αύριο, Τετάρτη 18.1.2023, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας και αναζητούν συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ερωτήσεις στη Βουλή
Δύο επίκαιρες ερωτήσεις και μία ερώτηση στη Βουλή έχουν κατατεθεί χθες, που κατέθεσε χθες, 16.1.2023, από τους βουλευτές Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ), Νάντια Γιαννακοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και Κρίτωνα Αρσένη (ΜέΡΑ 25).

* Στην επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας με θέμα Ανάγκη άμεσης λύσης του στεγαστικού προβλήματος του 9ου Δημοτικού Αιγάλεω», η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη αναφέρει:

«Η σχολική στέγη στο Αιγάλεω είναι ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της πόλης. 3,5 χρόνια περίπου από το σεισμό του Ιουλίου και η αποκατάσταση σχολείων που επλήγησαν ακόμη δεν έχει προχωρήσει. Στο οξύ στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων του Αιγάλεω, πρόσφατα, έρχεται να προστεθεί και η έξωση του 9ου Δημοτικού σχολείου από μισθωμένο, επί δεκαετίες σχολικό κτίριο.

Για το εν λόγω κτίριο υπάρχουν δικαστικές διαμάχες Δήμου και ιδιοκτητών. Σημειώνουμε δε, ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Η διαδικασία όμως καθυστερεί και αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων οι μαθητές βρήκαν το σχολείο κλειδωμένο και έχουν να αντιμετωπίσουν τη μονομερή απόφαση του Δημάρχου για μεταστέγαση- συστέγαση του 9ου Δημοτικού στο 14ο Δημοτικό σχολείο.
Η Εκπαιδευτική Κοινότητα και η τοπική κοινωνία Αιγάλεω είναι ανάστατη για την εν λόγω εξέλιξη, ενώ προχωρεί σε κινητοποιήσεις, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν δέχεται τις σχετικές τροπολογίες, που κατατέθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δύο φορές περί συνέχισης λειτουργίας του 9ου Δημοτικού και απαγόρευσης, με νομοθετική διάταξη, της έξωσης, τουλάχιστον για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Σημειώνουμε ότι στο 14ο Δημοτικό, μετά από πιθανή συστέγαση, θα φοιτούν περί τα 200 παιδιά, ενώ η υποδομή του σχολείου δεν το επιτρέπει (μικρό προαύλιο, κατάργηση χώρων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κλιμακοστάσια κ.λ.π). Παράλληλα δε, εγείρονται και θέματα Ασφάλειας και Υγιεινής των μαθητών.

Δεδομένου ότι:
• Τα παιδιά μας δικαιούνται σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια,
• Η ευθύνη της Πολιτείας για ομαλή, ασφαλή, σύγχρονη και αναβαθμισμένη εκπαιδευτική διαδικασία, είναι δεδομένη.
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Θα αναλάβει το Υπουργείο την ευθύνη, που του αντιστοιχεί, για επίλυση του εν λόγω ζητήματος στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, χωρίς να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία;»

* Από την πλευρά της η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ Ν. Γιαννακοπούλου στην ερώτησή της προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών, με θέμα «Νέα Έξωση στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Αιγάλεω, ξανά στο δρόμο οι μαθητές» αναφέρει:
«Σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας τέθηκε για δεύτερη φορά το 9ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Αιγάλεω λόγω διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν δικαστικής απόφασης αποβολής μεσούσης της σχολικής περιόδου το 9ο Δημοτικό παραμένει αστέγαστο και οι 100 μαθητές αυτού βρέθηκαν στο δρόμο. Το αρχείο και υλικό του σχολείου, όπως οι κατάλογοι των μαθητών, τα βιβλία προόδου, μαζί με θρανία και καρέκλες, κατευθύνθηκαν με φορτηγά προς φύλαξη σε ιδιωτική αποθήκη στα πλαίσια της παραπάνω εκτέλεσης. Μια τραγική εικόνα που δεν συνάδει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Για το παραπάνω γεγονός προσωπικά σας είχα ενημερώσει με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. 3401/16-9-2022 και 3518/30-9-2022 αναφορές μου, λαμβάνοντας μη ικανοποιητικής απαντήσεις. Δυστυχώς ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίδραση σε ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός, καταδεικνύοντας την έλλειψη σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Θύματα της αδράνειας αυτής οι μαθητές, οι οποίοι στερούνται την εκπαίδευση τους ευρισκόμενοι χωρίς σχολική αίθουσα και χωρίς να γνωρίζουν την επόμενη ημέρα.
Συγχωνεύσεις και συστεγάσεις σχολικών ιδρυμάτων, και δη η μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω στο χώρο του 14ου Δημοτικού που κατά πληροφορίες φέρεται να σχεδιάζεται, στοιβάζοντας κυριολεκτικά υπεράριθμους μαθητές σε περιορισμένης δυναμικότητας χώρους, σαφώς και δεν αποτελούν βιώσιμη και ασφαλή λύση για τους μαθητές.
Εάν δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αντίδραση μέσω νομοθετικής ρύθμισης, το παραπάνω τραγικό περιστατικό πιθανώς να επαναληφθεί στο μέλλον, οδηγώντας μεσούσης της σχολικής χρονιάς σε έξωση και άλλα δημόσια σχολεία τα οποία στεγάζονται σε ιδιωτικά ακίνητα δυνάμει συμβάσεων μίσθωσης, ιδιαίτερα καθώς τα ενοίκια ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Κατόπιν τούτων
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:
Σκοπεύετε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και σε ποιες συγκεκριμένα, ώστε να μη χαθεί ούτε μια επιπλέον διδακτική ώρα και να διασφαλιστεί η ομαλή, απρόσκοπτη αλλά και αξιοπρεπής εκπαίδευση των μαθητών του 9ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου Αιγάλεω;
Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση των περιπτώσεων αυτών με τη αναστολή της εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων αποβολής και αναγκαστικής εκτέλεσης τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς;»

* Στην επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης προς τον υπουργό Εσωτερικών αναφέρει:
«Με την υπ’ αριθ. 167/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγάλεω, αποφασίστηκε η εκκίνηση της διαδικασίας χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας ως χώρου σχολείου.
Η επιτροπή καταλληλότητας, η οποία είναι αρμόδια, σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν.3852/2010, συγκροτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 για να εξετάσει το ακίνητο εάν  είναι κατάλληλο για σχολική στέγη. Εφόσον το κρίνει κατάλληλο, ο δήμος έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του ποσό μισού εκατομμυρίου ευρώ για να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση. Ωστόσο ο δήμαρχος παραβίασε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μη μετεγκατάσταση του 9ου Δημοτικού Αιγάλεω.
Μετά από σχετική επίκαιρη ερώτησή μου (797/20-6-2022) προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μας ενημέρωσε ότι το πόρισμα της επιτροπής, δηλαδή, το πρακτικό καταλληλότητας, αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης δήλωνε ότι «δεν μπορώ να πω σε κανέναν Έλληνα πολίτη πώς θα αξιοποιήσει την ιδιωτική του περιουσία» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ πάντων ιδιωτικών συμφερόντων έναντι ακόμα και ενός δημόσιου σχολείου.
Στις 13 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Αιγάλεω ανακοίνωσε στους γονεις ότι αποφάσισε να ζητήσει τη μεταστέγαση του σχολείου στο 14ο και να παραδοθεί το κτήριο του 9ου στους ιδιοκτήτες, παρ’ όλο που τρέχει υποτίθεται η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Οι γονείς τονίζουν ότι πρόκειται για  απόφαση “που δεν κατανοούμε, δεν δεχόμαστε, μια απόφαση που ήρθε σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου και τις δικές μας, της σχολικής κοινότητας, πιέσεις και αγώνα”. Το 14ο Δημοτικό είναι ήδη κορεσμένο.
Το πρωί της 9ης Ιανουαρίου εκπαιδευτικοί, γονείς και τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρήκαν, για μία ακόμη φορά, το σχολείο τους κλειδαμπαρωμένο και φυλασσόμενο από εταιρεία security. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος καταγγέλλει ότι είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο στα μέσα της χρονιάς οι μαθητές, με τους δασκάλους και τους γονείς τους να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς ανασφάλειας.
Ερωτάται ο Υπουργός
Διασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών για ασφαλή και αξιοπρεπή σχολική στέγη η συστέγαση του 9ου με το 14ο με σύνολο 190 περίπου μαθητών; Έχει συνταχθεί το πρακτικό καταλληλότητας του σχολείου από την αρμόδια επιτροπή; Δεδομένου ότι έχουν περάσει 12 μήνες από τη σχετική απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης; Τρέχει ή όχι η διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης; Αν ναι σε ποιο σημείο βρίσκεται;
Δεσμεύεστε να σταματήσετε το καθεστώς αδιαφάνειας, να υπάρξει ξανά ένας δημοκρατικός έλεγχος της διαδικασίας για να μπορέσει να προχωρήσει άμεσα η απαλλοτρίωση του σχολικού κτιρίου και να σταματήσει η διαδικασία της έξωσης;»

Η ανακοίνωση του δημάρχου Γ. Γκίκα

Με φωτογραφίες εξωραϊσμού της συστέγασης των 14ου και 9ου δημοτικών σχολείων απάντησε χθες ο δήμαρχος Γ. Γκίκας στις επικρίσεις που δέχεται, δημιουργώντας τετελεσμένα για την έξωση από το σχολικό συγκρότημα ιδιοκτησίας Ζαμπέτα και επιτίθεται σε όσους πρότειναν «ακραίες» λύσεις στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να κρατήσουν το σχολείο ανοιχτό μετά τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία της δημοτικής αρχής.
Η ανακοίνωση, η οποία εμφανίστηκε αφού είχε συρρεύσει μεγάλος αριθμός γονιών και δημοτών στη συγκέντρωση στην πλατεία του μετρό, τιτλοφορείται «Η αλήθεια για το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω» έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες του Αιγάλεω έχουν μετατραπεί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων, σε αναγκαστικούς θεατές ενός “θεάτρου του παραλόγου” αναφορικά με την απόφαση του Δήμου μας περί συστέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω. Θέλοντας, κυρίως, να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους συμπολίτες μας για το θέμα και ταυτόχρονα να αναιρέσουμε τις εντυπώσεις που σκοπίμως δημιουργούνται από διάφορα κέντρα, που δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν πολιτικά τα παιδιά μας, παραθέτουμε με συντομία τα ακόλουθα:

Το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν έως την 09.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ανήκει σε ιδιώτες και από το έτος 1979 μισθωνόταν αρχικώς από την Νομαρχία Αττικής και στην συνέχεια τον Δήμο Αιγάλεω προκειμένου να στεγαστεί εκεί το ανωτέρω Δημοτικό Σχολείο. Όμως, η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικώς με τις τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας των δημοτικών σχολείων κατέστησε το ανωτέρω κτίριο ακατάλληλο απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες την πραγματοποίηση τεχνικών βελτιώσεων και μεταρρυθμίσεων του κτιρίου, τις οποίες ουδέποτε θέλησαν να αναλάβουν. Παρά ταύτα, οι προηγούμενες Διοικήσεις του Δήμου προέβησαν σε δύο παρατάσεις της μισθώσεως του συγκεκριμένου ακατάλληλου κτιρίου, το έτος 2014 (επί Δημάρχου κ. Χρήστου Καρδαρά και Αντιδημάρχου κ. Λάμπρου Σκλαβούνου) και το έτος 2019 (επί Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίρμπα) έως την 20.01.2020. Έτσι, την 20.01.2020 οι ιδιοκτήτες του κτιρίου απαίτησαν την απόδοσή του και όταν ο Δήμος Αιγάλεω αρνήθηκε την παράδοση προτείνοντας νέα παράταση ή νέα μίσθωση του κτιρίου εκείνοι άσκησαν ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπονταν, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμούσαν να μισθώσουν ξανά στον Δήμο Αιγάλεω το κτίριο με οποιοδήποτε μίσθωμα, όπως άλλωστε είχαν δηλώσει και στον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Δημήτρη Μπίρμπα. Μάλιστα, ενώ προσκλήθηκαν από τον Δήμο (ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν διαθέσιμος να καταβάλει οποιοδήποτε μίσθωμα) δεν έλαβαν καν μέρος στην διενεργηθείσα δημοπρασία, παρά το γεγονός της εξοφλήσεως εκ μέρους του Δήμου όλων των δεδουλευμένων μισθωμάτων. Μετά ταύτα ο Δήμος Αιγάλεω εξάντλησε με την σειρά του όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα που προβλέπει ο νόμος κατορθώνοντας την αναστολή της αποβολής του από το συγκεκριμένο κτίριο επί τριετία! Μετά την τελεσιδικία της υποθέσεως, την 09.09.2022 οι ιδιοκτήτες, ως είχαν εκ του νόμου δικαίωμα, επιχείρησαν με αναγκαστική εκτέλεση δικαστικής αποφάσεως να αποβάλουν τον Δήμο Αιγάλεω από το κτίριό τους, κάτι που απετράπη προσωρινώς με αυτοπρόσωπες ενέργειες του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αιγάλεω απεφάσισε και προέβη ταχύτατα σε όλες τις απαιτούμενες από μέρους του διαδικασίες για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου του 9ου Δημοτικού Σχολείου, οι οποίες σήμερα εκκρεμούν ενώπιον της Περιφέρειας Αττικής. Ακολούθησε η άσκηση αναιρέσεως εκ μέρους του Δήμου Αιγάλεω κατά της αποφάσεως του Εφετείου Αθηνών, κάτι που, όμως, δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες να προβούν αιφνιδιαστικώς, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ή προειδοποίηση σε νέα έξωση το πρωί της 09.01.2023 αποβάλλοντας τον Δήμο Αιγάλεω από το συγκεκριμένο κτίριο. Άμεσα ο Δήμαρχος μη έχοντας άλλη νόμιμη επιλογή ανέστειλε με απόφασή του την λειτουργία του 9ου Δημοτικού Σχολείου για 3 ημέρες προκειμένου να αποφασισθεί η στέγαση του Σχολείου και μετά τις απαιτούμενες κατά νόμον ενέργειες με απόφασή του, αποφασίστηκε η προσωρινή και κατεπείγουσα συστέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο ίδιο κτίριο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετά από εμπεριστατωμένη τεχνική έκθεση καταλληλότητος του συγκεκριμένου κτιρίου και τις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγάλεω. Η ανωτέρω απόφαση Δημάρχου επικυρώθηκε ως προς την νομιμότητά της από την αντίστοιχη απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και από την 12.01.2023 το 9ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί συστεγαζόμενο με το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω σε παράλληλες πρωινές βάρδιες χωρίς να επιβαρυνθεί η λειτουργία του 14ου Σχολείου.

Στις ανωτέρω νόμιμες ενέργειες του Δήμου μας, οι οποίες ως μοναδικό γνώμονα είχαν τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Σχολείου, τη διασφάλιση των θέσεων των εκπαιδευτικών λειτουργών και πρωτίστως την ασφάλεια των παιδιών μας, προτάθηκαν, δυστυχώς ακόμη και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, λύσεις, όπως η εκ μέρους του Δήμου βίαιη διάρρηξη και κατάληψη του πρώην κτιρίου του 9ου Δημοτικού Σχολείου (!), η αποχή των μαθητών από τα μαθήματά τους έως ότου δοθεί κάποια άλλη (;) λύση από το Υπουργείο Παιδείας, η πρόταση νομοθετικής απαγόρευσης των εκμισθωτών να αποβάλουν αναγκαστικώς Δήμους σε κτίρια που στεγάζονται σχολεία. Λύσεις που -στην πρώτη περίπτωση- εκθέτουν τον Δήμο μας και όσους τις υποστηρίζουν και που δεν έδιναν την παραμικρή λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Σχολείου την 12.01.2023. Ούτε φυσικά δίνει λύση η στοχοποίηση υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Αιγάλεω, που κάνοντας το καθήκον τους, πιστοποίησαν την καταλληλότητα του κτιρίου του 14ου Δημοτικού Σχολείου. Προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι όσοι αντιδρούν στη στέγαση του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο κτίριο του 14ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, οι οποίοι, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο την 16.01.2023 να κλειδώσουν με λουκέτα το 14ο Δημοτικό Σχολείο και να ταλαιπωρήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, επιθυμούν την παραμονή των παιδιών μας σε ένα κτίριο που από ετών είναι ακατάλληλο και μη ασφαλές για τα παιδιά μας!

Ο Δήμος Αιγάλεω θέλει να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι με αίσθημα ευθύνης στον θεσμικό του ρόλο εργάζεται για την οριστική και νόμιμη λύση του προβλήματος της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων και δίχως να σκέπτεται το πολιτικό κόστος, ιδίως όταν πρόκειται για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Κατανοούμε πλήρως την ανησυχία και την αναστάτωση που η αιφνίδια αναγκαστική αποβολή επέφερε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και είμαστε δίπλα τους ουσιαστικά και όχι με ανώδυνα συνθήματα και εύκολες υποσχέσεις, ώστε να διευκολύνουμε την προσαρμογή τους στον νέο σχολικό χώρο και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχολείου τους».

Μηνύματα συμπαράστασης από ΔΟΕ και γονείς

Πλήθος ανακοινώσεων συμπαράστασης προς τους γονείς του Αιγάλεω κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) είναι καταγγελτική στην ανακοίνωσή της και ζητά να σταματήσει τώρα με νομοθετική ρύθμιση η έξωση:
«Το πρωί της 9ης Ιανουαρίου, επιστρέφοντας από τις γιορτές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, βρήκαν, για μία ακόμη φορά, το σχολείο τους κλειδαμπαρωμένο και φυλασσόμενο από εταιρεία security κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών και με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Δήμαρχος Αιγάλεω, με προσωπική του απόφαση, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση του 9ου Δ.Σ στο χώρο του 14ου Δ.Σ. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτιρίου από πλευράς του Δήμου, κατόπιν ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίστοιχη στάση, κρατάει και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, ο οποίος αποδέχτηκε την οριστική μεταστέγαση του σχολείου στο όμορο 14ο Δ.Σ, και σοβαρότατες ευθύνες έχει το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, τα παιδιά και πληθώρα τοπικών φορέων, οι οποίοι και προχώρησαν άμεσα σε κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη ΔΙΠΕ Γ’ Αθήνας, ενώ για την Παρασκευή 13/1 έχει ήδη προκηρυχθεί στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

Καταδικάζουμε την απόφαση για έξωση και μεταστέγαση του 9ου Δ.Σ. Είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο στα μέσα της χρονιάς οι μαθητές, με τους δασκάλους και τους γονείς τους να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς ανασφάλειας. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το παιδαγωγικό κενό που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας όλης αυτής της ταλαιπωρίας.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε., των γονιών και των μαζικών φορέων της περιοχής και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του σχολείου, αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στο αυτονόητο: το 2023 να έχουν αξιοπρεπή σχολική στέγη για να κάνουν μάθημα.
Δηλώνουμε πως δεν αποδεχόμαστε να παραδοθεί το κτίριο και να στοιβαχτούν τα παιδιά στο 14ο Δ.Σ., το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να υποστηρίξει κτηριακά την αύξηση του δυναμικού του κατά 100%. Η μεταστέγαση αυτή είναι επικίνδυνη! Θεωρούμε απαράδεκτο στις μέρες μας τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και σε πρώην αποθήκες, σε αίθουσες εκδηλώσεων και σε κλουβιά χωρισμένα με γυψοσανίδες. Έχουμε ζήσει τις συνέπειες τέτοιων πρακτικών και δε μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν!

Διεκδικούμε
Ο Δήμος να υλοποιήσει ΤΩΡΑ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει σε άμεση, αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου.
Άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και της παραμονής του στο κτήριο που ήδη στεγάζεται.
Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ την έξωση με νομοθετική ρύθμιση
Επίλυση με ευθύνη της κυβέρνησης, του στεγαστικού ζητήματος όλων των σχολείων με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και δυνατότητες».

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε δελτίο Τύπου για την κατάσταση με το 9ο δημοτικό σχολείο Αιγάλεω ζητώντας να μην προχωρήσει η συγχώνευση και να γίνει απαλλοτρίωση του κτιρίου:

«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής εκφράζει την αλληλεγγύη στους γονείς – εκπαιδευτικούς – μαθητές του 9ου & 14ου Δημοτικού σχολείου Αιγάλεω και της ΕΝΩΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ και στηρίζει τα αιτήματα τους για:
* ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ με ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ στο πρόβλημα της στέγασης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω.
* ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ για τα παιδιά!
* Καμία συγχώνευση σχολείων !
* Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση στα σεισμόπληκτα σχολεία του ΔΗΜΟΥ.
Στηρίζουμε τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των ΔΣ των Συλλόγου Γονέων του 9ου & 14ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ και της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ – ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ».

Ανακοινώσεις έχουν εκδώσει επίσης η Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα), η Ένωση Γονέων Δήμου Ιλίου, η Ένωση Γονέων του Δήμου Δάφνης Υμηττού, η Ένωση Γονέων του Δήμου Νέας Ιωνίας κ.ά.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter