Μεγαλοοικονόμου: Τον Κυριάκο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς

Μεγαλοοικονόμου: Τον Κυριάκο κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς

Η νεοενταχθείσα στην κυβερνητική πλειοψηφία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είναι το πολιτικό πρόσωπο της εβδομάδας. Η θετική ψήφος της τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό όσο και επί του πολυνομοσχεδίου την οδήγησε στο κατώφλι της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και διέβη.

Η πρώην πλέον ανεξάρτητη βουλευτής εξηγεί στο Documento τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και γιατί αποχώρησε από την Ενωση Κεντρώων, παραθέτει με όρους ειλικρίνειας την άποψή της για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ αποκαλύπτει ότι την είχαν προσεγγίσει ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Κομβικό σημείο για την ένταξή σας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υπερψήφιση πρώτα του κρατικού προϋπολογισμού και έπειτα του πολυνομοσχεδίου. Τι σας έκανε να μην ακολουθήσετε τη στάση των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών;

Ως ανεξάρτητη βουλευτής, στον προϋπολογισμό και στο πολυνομοσχέδιο παρακολούθησα με προσοχή τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των υπουργών και του πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν με έπεισε, ειδικά κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Ελεγε: «Θα μειώσω τα έξοδα του δημοσίου, θα μειώσω τον ΕΝΦΙΑ», αλλά δεν τα τεκμηρίωνε αυτά. Δηλαδή προσπαθούσε να με πείσει ότι ένα κι ένα κάνουν τρία! Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός εξήγησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Εχουμε περάσει οκτώ χρόνια κρίσης, το έχει πληρώσει με το αίμα του ο ελληνικός λαός και τώρα που ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός συνειδητοποίησα πως έφτασε η ώρα να σταθούμε στα πόδια μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε και τα κακά και τα καλά. Κι έτσι κάθισα και τα μελέτησα μέχρι την τελευταία στιγμή και είπα το «ναι» με πλήρη συνείδηση.

Υπήρχαν προτάσεις από άλλα κόμματα;

Είχαν γίνει προτάσεις και από άλλα κόμματα και συγκεκριμένα από βουλευτές άλλων κομμάτων.

Από τη ΔΗΣΥ;

Ναι.

Και από τη ΝΔ;

Ναι. Μου είχε γίνει πρόταση από τη ΝΔ όσο ήμουν ακόμη στην Ενωση Κεντρώων και μάλιστα εκ μέρους του κ. Χατζηδάκη, στο King George, όταν έγινε μια συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια. Δεν λέω ψέματα, ήταν δίπλα μου ο κ. Ζαγορίτης. Και μάλιστα είπαν στον κ. Λεβέντη «πρόσεχε γιατί την παρενοχλούν» και ο πρόεδρος νόμιζε ότι με παρενοχλούν σεξουαλικά! Εκανα μια ερώτηση στον κ. Χατζηδάκη και μου απάντησε «πρέπει να έρθεις στο κόμμα μας και κάνω δημόσια την πρόσκληση». Υπήρχαν κάμερες, δεν ήταν κάτι κρυφό.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι άποψη έχετε;

Εχει αυτήν τη μυρωδιά της οικογενειοκρατίας!

Είναι δύσοσμη αυτή η μυρωδιά;

Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι. Πατάει στα χνάρια του πατέρα του. Λέει ότι θα βγάλει τους παλιούς, θα βάλει τους καινούργιους και εγώ είδα ότι στα καινούργια ονόματα είναι όλοι… γιοι και κόρες. Της κ. Πετραλιά κ.ο.κ. Η γιαγιά μου έλεγε: «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς».

Στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ενταχθήκατε;

Ημουν στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία και είδα εκ των έσω τη διαφθορά, τη βρομιά και τη λάσπη απ’ όσους κυβέρνησαν τη χώρα 40 χρόνια. Είδα πως οι οίκοι αξιολόγησης μας επαινούν, ενώ παλαιότερα μας απαξιούσαν. Είδα πως έφυγε από το τραπέζι η συζήτηση περί Grexit και πως τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων έφτασαν σε επίπεδα του 2006. Είδα πως ο ΣΕΒ βγάζει έκθεση και κάνει λόγο για άνοδο στη βιομηχανία και στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα το εμπόριο κινήθηκε την περίοδο των εορτών. Οπότε, καταλαβαίνεις πως έχεις έναν ασθενή ο οποίος από εκεί που είχε 40 πυρετό έχει φτάσει στο 37 και λες ότι θα φτάσει και στο 36,6.

Ηταν δική σας πρωτοβουλία ή σας προσέγγισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ηταν δική μου πρωτοβουλία.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό τι συζητήσατε;

Ηταν εθιμοτυπική συνάντηση. Δεν μιλήσαμε εκτεταμένα για πολιτικά θέματα, ήταν περισσότερο φιλική συνάντηση. Πάντως είναι ένας άνθρωπος που αισθάνεσαι ότι δεν έχει παλαιοκομματικό τουπέ. Τα μάτια του, όπως τον είδα από κοντά, δείχνουν ευστροφία και τον παραδέχομαι γιατί τον πέταξαν στον ωκεανό, του έδωσαν μια βάρκα και του είπαν «βγες στη ξηρά»…

Θα βγει λέτε;

Θα βγει γιατί έχει τη θέληση, το θάρρος και το σθένος.

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την προσχώρησή σας στον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Λεβέντης καταφέρεται εναντίον σας με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Τι απαντάτε;

Δεν έχω να απαντήσω τίποτα, τον αφήνω να εκφράζεται όπως θέλει. Στη γιορτή του τού είχα στείλει μήνυμα με τις ευχές μου…

Απάντησε;

Οχι, δεν απάντησε. Εγώ εύχομαι και ο ίδιος και η Ενωση Κεντρώων να πάνε καλά γιατί το αγαπώ αυτό το κόμμα, αφού από εκεί ξεκίνησα.

Γιατί φύγατε από την Ενωση Κεντρώων; Επαιξε ρόλο η τοποθέτηση του Μάριου Γεωργιάδη στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής;

Με πείραξε ότι δεν έγινε πράξη το «όχι στην οικογενειοκρατία». Οταν λες αυτό και πας και κάνεις τον γιο σου αντιπρόεδρο… Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια σε κάτι που πιστεύω.

Συμφωνείτε να συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της γείτονος;

Περιμένω να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και να δω τι συμφέρει την πατρίδα μας.

Το πιθανότερο σενάριο φαίνεται να είναι ότι θα συμπεριλαμβάνεται ο όρος αυτός σε μια σύνθετη ονομασία…

Αν υπάρξει σύνθετη ονομασία, θα συμφωνήσω. Εφόσον ωφελεί την πατρίδα.

Είστε υπέρ ή κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων;

Δεν είμαι υπέρ. Θα κάνουμε εμείς δημοψήφισμα για λογαριασμό της FYROM;

Θα κατεβείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές;

Αν έχω πάει καλά στο κοινοβουλευτικό έργο μου και μου δίνει θέση στο ψηφοδέλτιο ο πρόεδρος, θα δεχτώ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter