Μεγάλος Περίπατος: Κύριε Δήμαρχε, σοβαρευτείτε! (Photos)

Μεγάλος Περίπατος: Κύριε Δήμαρχε, σοβαρευτείτε! (Photos)

Όχι, δεν πρόκειται για «πολιτική» ή «κομματική» διαφορά. Έχω τις απόψεις μου, αλλά θα μπορούσα να χειροκροτήσω οποιονδήποτε, αρκεί να μπορούσε να ανατρέψει αυτή την εικόνα της σημερινής Αθήνας.

Χάσαμε το τρένο όταν έπρεπε, πολλά συμφέροντα, έλλειμμα Παιδείας και αισθητικής αλλά κυρίως μικροκομματικά συμφέροντα, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ενδεχομένως και μίζες έφεραν την Αθήνα σε μια κατάσταση που δεν θα ζήλευε κανείς.

Πλούσια κάποτε σε νεοκλασικά, ακόμα πιο πλούσια σε ιστορία μαράζωσε, απέκτησε έμφραγμα συνεχές, μείωσε το πράσινο, κάηκε μέσα στη ζέστη χωρίς νερά και πράσινο.

Κανένας δήμαρχος δεν έκανε κάτι ουσιαστικό και κανένας δεν εμφυσήθηκε από τις νέες ιδέες που έρχονταν από την Ευρώπη.

Μικρές εξαιρέσεις που όμως άλλαξαν ένα μέρος της εικόνας και όχι τη βασική της δομή.

Τελευταία μεγάλος ντόρος για τις αλλαγές του Κώστα Μπακογιάννη που στα βήματα της μητέρας του και της οικογένειάς του θέλησε να κατέβει στην πολιτική και να ανατρέψει εν μία νυκτί την εικόνα της πρωτεύουσας.

Την ανέτρεψε, προς το χειρότερο!

Διαβάστε επίσης: Υπόγειος οικογενειακός πόλεμος Μπακογιάννη – Μητσοτάκη

Χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και ανατρέποντας άλλες σκέψεις όπως για παράδειγμα την πλήρη πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, έβαψε την άσφαλτο, πλήρωσε χρυσές τις ζαρντινιέρες, μικρές και μεγάλες, όπως και τα παγκάκια. 

Δεν έκανε, δεν πρόσφερε, δεν σχεδίασε καμία υποδομή σε βάθος. Και εκτός από το κυκλοφοριακό που έφερε τα πάνω-κάτω, δεν πρότεινε κανένα ενιαίο μεγάλο πεζοδρόμιο καμιά εκ βάθων παρέμβαση, αλλά ένα μερεμέτι σε ένα σκηνικό. Κακό «μερεμέτι». 

Όχι, αν κρίνουμε από την επίσημη σελίδα δεν πρόκειται για προσωρινές λύσεις. Τα χρώματα και τα κινητά στοιχεία προτείνονται ως τελειωτικά. 

Μπροστά στα περίφημα νεοκλασικά του Τσίλερ και των Χάνσεν με τις λεπτές γραμμές, μπροστά στα παλιά μέγαρα και αρχοντικά, αλλά και κάτω από τα μάρμαρα της αρχαιότητας πρότειναν ένα τσαντίρι με εφήμερες βαφές και εφήμερες ζαρντινιέρες χωρίς καμία ουσιαστική υποδομή.

Ευτυχώς, έχουν το πλεονέκτημα πως μπορούν να ξηλωθούν γρήγορα!

Εκεί που θέλουμε πράσινο φυτεμένο στη γη, νερά και αισθητική επιπέδου Πικιώνη και πέρα, προτείνουν μια εμποροπανήγυρη τρίτης κατηγορίας και προσπαθούν να μας πείσουν μέσα από τις δεκάδες ανταποκρίσεις από το κέντρο πως αυτό είναι… επίτευγμα του νέου δημάρχου. 

Φτάνεις στο σημείο να δίνεις τα εύσημα στους προηγούμενους δημάρχους που κάθισαν στην απραξία τους…

Καμία λογική δεν συνηγορεί σε αυτές τις λύσεις:

  • Χρώματα που μας τυφλώνουν στον καυτό ήλιο της Αθήνας.
  • Επιφανειακά φυτά που δεν προσφέρουν καμία σκιά.
  • Υλικά, μέταλλο, που πυρώνει στις μεγάλες θερμοκρασίες.
  • Μεγάλη ανάγκη σε υδροφόρες για το πότισμα χωρίς να μπορούν να μειώσουν τη μέση θερμοκρασία της περιοχής.

Και αυτό θα το έκαναν μεγάλα δέντρα και φυτά φυτεμένα στο έδαφος.

Αισθητική για τα πανηγύρια…

Δεκάδες αρχιτέκτονες έχουν εργαστεί στην Αθήνα και στο αττικό τοπίο. Αν δεν έχεις να προτείνεις τίποτα, τότε είναι καλύτερα να αντιγράψεις παρά να φτιάξεις τέρατα…

Η υπερβολή στο χρώμα δεν είναι εκμοντερνισμός.

Ο πύργος του Άιφελ αμφισβητήθηκε ως σχέδιο, ουδέποτε όμως ως χρώμα ή ως επίτευγμα.

Τα σιντριβάνια και οι κολόνες του Palais Royal σεβάστηκαν ακόμα και αυτά με την μοντέρνα τους γραμμή την περιοχή και τα κτίρια..

Αλλά πέραν της αισθητικής, πέραν του ότι δε λύνουν καθόλου τις υψηλές θερμοκρασίες αφού δεν προσφέρουν καμία ουσία, δεν σεβάστηκαν ούτε τα χρήματα των φορολογουμένων.

Διαβάστε επίσης: Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας, ένα παλιό σχέδιο σε συσκευασία πολιτικού δώρου (Photos)

500 ευρώ για μια μεταλλική ζαρντινιέρα με μερικά φυτά που στο εμπόριο τα αγοράζεις (συνολικά) για 30 (το πολύ) ευρώ συν την ζαρντινιέρα δεν το λες σπατάλη, το λες σκάνδαλο… Πόσο κάνει μια λεβάντα στο εμπόριο; Λιανική, 2,50 ευρώ!

Ακόμα και αν δεν κολλάνε τα γκράφιτι απάνω, μπορεί να κολλήσουν τα αυτοκίνητα. Προδιαγραφές της NASA να είχαν, ακριβότερα (που λέει ο λόγος) δεν θα ‘ταν…

Γι αυτό σας λέμε, σοβαρευτείτε…

Όσο κι αν επιμείνετε η ίδια η πραγματικότητα θα τα ανατρέψει…

Δεν θέλουμε να πιστεύουμε πως η αισθητική σας είναι τόσο χαμηλή.

Αλήθεια, αν αγαπάτε την Αθήνα, είναι πράγματι αυτό που προτείνετε;  

Υ.Γ. Παρεπιμπτώντως το Αττικόν στη Σταδίου, καμένο παραμένει… Για να μην σας μιλήσω για τα βρώμικα πεζοδρόμια, τους χρήστες, τα βαποράκια, τα κλειστά μαγαζιά και τους άστεγους…

Φωτογραφίες: Γιώργος Λοβέρδος




Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter