Σεισμός στο Ηράκλειο: Ένας νεκρός, τραυματίες και καταρρεύσεις σπιτιών στο Αρκαλοχώρι – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού (Photos – Video)

Ένας νεκρός από τον μεγάλο σεισμό 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Πληροφορίες  της ΕΡΤ αναφέρουν πως επρόκειτο για εργάτη που εκτελούσε εργασίες στον τρούλο εκκλησίας στο Αρκαλοχώρι όταν σημειώθηκε η σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε στις 9:17 το Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, αναζητείται μια γυναίκα που βρισκόταν σε σουπερμάρκετ την ώρα του σεισμού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ μέχρι στιγμής έντεκα είναι οι τραυματίες. Επτά με μικροτραυματισμούς και δύο με κατάγματα.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στο Ηράκλειο: Συνεχείς οι σεισμικές δονήσεις

Σημειώνεται πως για την ερχόμενη Κυριακή 3 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένος ο πολύ γνωστός Ημιμαραθώνιος Κρήτης που διεξάγεται ακριβώς στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου προσελκύοντας πάρα πολλούς συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Συνεχείς οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμών

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς. Ζημιές έχουν υποστεί και σε άλλες εκκλησίες στο Αρκαλοχώρι ενώ έχουν καταρρεύσει και σπίτια σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και άλλα οικήματα. Ακόμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο επιχειρήσεις απεγκλωβισμού βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την αστυνομία, στον Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού δύο ανθρώπων μέσα από ναό ενώ, στο χωριό Πατσίδερος γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού ατόμου από κτίσμα που έχει καταρρεύσει.

Έκλεισε ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία από κατολισθήσεις:

Στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου βρίσκεται ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Υπάρχουν ζημιές σε ακατοίκητα σπίτια ενώ έχουν πέσει και δύο εκκλησίες» όπως ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνουν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Κλειστά όλα τα σχολεία

Κλείνουν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκου Συριγωνάκη, όλα τα σχολεία της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, Λύκεια και κάθε σχολική δομή στα όρια της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου κλείνουν, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση.

«Απόψε κάποιοι θα μείνουν άστεγοι»

«Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά μην πανικοβάλουμε τον κόσμο. Να συστήσω στον κόσμο ηρεμία, να μην μπαίνει στα σπίτια», είπε ο ίδιος στο Ράδιο Κρήτη 101,5.

«Απόψε κάποιοι θα μείνουν άστεγοι. Εμείς πρέπει να τους βρούμε κάπου να μείνουν. Και αυτό να είναι κάπου μακριά από την περιοχή», πρόσθεσε.

Το επίκεντρο της μεγάλης δόνησης εντοπίζεται στο Αρκαλοχώρι, νότια της πόλης του Ηρακλείου, 14 χλμ από τις Αρχάνες ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού σε 5 χλμ.

Εικόνες από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου 

Σύμφωνα με το cretalive.gr, στο Αρκαλοχώρι βράχοι έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη δόνηση. Ζημιές έχουν σημειωθεί, κατά πληροφορίες, και στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Θραψανό, ιδίως σε παλαιά κτίσματα.

Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Στο μεταξύ, αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

Πολλές ζημιές υπάρχουν σε σπίτια επίσης στις Αγιές Παρασκιές αλλά και στο Πατσίδερο.

Εικόνες από το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου 

«Ήταν σαν τον σεισμό της Αθήνας το 1999», λέει στο documentonews.gr, κάτοικος από τους Κουνάβους Ηρακλείου, πολύ κοντά στο επίκεντρο της δόνησης. «Είχε μεγάλη διάρκεια. Είμαστε όλοι αναστατωμένοι», προσθέτει.

Βίντεο από το Μεσοχωριό:

Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν έκρυψε την ανησυχία του.

Φωτογραφίες: Cretalive.gr, Ekriti.gr, Creta24.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter